Dít moet je nóóit doen net voordat je gaat barbecueën
Het is stralend weer de komende dagen en dát in een extra lang weekend. Steek die barbecue maar aan.
Hoe gezellig barbecueën ook is, het kan wel gevaarlijk zijn als je je niet goed voorbereidt. En juist barbecueën vereist meer aandacht dan andere kooktechnieken, omdat je met vuur werkt. Dat vuur is altijd anders.
De grootste fout die iedereen maakt is te weinig geduld hebben. De kolen moeten eerst écht goed heet zijn voordat je je vlees en groenten op de gril legt. Dus:wacht tot de kolen mooi grijs zijn. Dat duurt zeker een half uur.
Niet voorbereiden
Maar er is nog iets waar je op moet letten en wat je nooit moet doen net voordat je gaat barbecueën. Dat is: leg het vlees niet nét naast de gril alvast klaar. De meeste barbecues hebben een mooi plankje dat aan de gril vastzit, waar je je etenswaren alvast op kunt klaarleggen. Maar dit kun je beter niet doen: de kans is dan groot dat je gasten (en jij ook!) diarree krijgen.
Koop eens andere
Je moet het vlees tot het laatste moment in de ijskast bewaren, zo houd je het allemaal goed vers en is de kans kleiner dat er bacteriën in het vlees komen. Nog een laatste tip: steek je vuur nooit aan met van die chemische aanmaakblokjes. Dat blijf je namelijk proeven. Je hebt ook ecologische aanmaakblokjes en die zijn een stuk minder sterk van geur, waardoor je die minder proeft.
lees ook
Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!
Bron: De Volkskrant. Beeld: Getty