Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Mondkapje maken? Gebruik dit in elk geval níet als filter

Nu voor heel Nederland een dringend mondkapjesdraagadvies geldt, worden de naaimachines weer uit de kast getoverd. Groot gelijk, want een eigen mondkapje is natuurlijk véél leuker dan zo’n wegwerpexemplaar. Maar welke stoffen kun je daar nou het best voor gebruiken? En voor het filter? 

Geen stofzuigerfilter, in ieder geval. Daarvoor waarschuwt het RIVM.

Advertentie

Gebruik géén stofzuigerfilter

Anders dan eerder getipt werd, kun je beter toch geen stofzuigerzak of stofzuigerfilter gebruiken voor het filter in je mondkapje. Volgens het RIVM zijn die niet bedoeld om (langdurig) in contact te komen met de huid of om doorheen te ademen. Ze zijn bestemd en getest voor het gebruik in stofzuigers, niet als materiaal voor mondkapjes. Omdat niet met zekerheid gezegd kan worden of het gebruik veilig is, raadt het RIVM het gebruik van een stofzuigerzak of -filter bij het maken van een mondkapje dan ook af. Wat voor filter je dan beter kunt gebruiken? Verschillende mondkapjeswebshops verkopen PM 2.5-filters:

T-shirts en beddengoed

Verder adviseert het RIVM textiel dat bedoeld is om in contact te komen met de huid. Denk aan lakens, theedoeken, kleding (o.a. shirts en blouses) of nieuw textiel. Heb je een nieuwe stof gekocht? Was het dan eerst op 60 graden. Zo was je eventueel achtergebleven chemische stoffen eruit. Snel last van huidirritatie? Maak dan een mondkapje van niet-gekleurd textiel, oude (schone!) theedoeken bijvoorbeeld, of wit beddengoed.

Aan de slag

Een stofje uitgekozen? Vergeet het elastiek niet. Afhankelijk van de maat van je mondkapje heb je tussen de 45 en 57 centimeter aan elastiek of lint nodig. Met dit patroon en stappenplan maak je vervolgens zelf heel makkelijk een mondmasker. Print je het patroon liever uit? Dat kan hier.

Gedragen? In de was ermee

Was je zelfgemaakte mondkapje na ieder gebruik op 60 graden op een volledig wasprogramma. Was alleen met wasmiddel, voeg geen wasverzachter toe.

Liever een gezichtsscherm? Zó gemaakt met dit 3-stappenplan:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: RIVM. Beeld: iStock

Lees meer

Sylvia Witteman: “Ik moffel de grote glasscherf op de grond snel weg”

Sylvia Witteman | Libelle

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week doet ze een poging om het huis van haar moeder schoon te maken. 

“Goed nieuws!”, zegt mijn moeder in het verpleeghuis. “Ik mag morgen naar huis!” Een week of vier heeft het wel geduurd voordat ze weer een beetje uit de voeten kon met haar nieuwe heup, maar nu is het toch (bijna) zover. “Stofzuigen en dweilen en zo kan ik voorlopig niet”, zegt ze. “Het zal wel een smeerboel zijn thui

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien