Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: Waarom eten motten je kleding op?

Heb jij wel eens een wollen trui uit de kast getrokken, waar plotseling allemaal gaatjes in zaten? Misschien zitten er dan wel motten in je kast. Er zit niets anders op dan de gaten te stoppen (zie video) en te proberen de motten weg te krijgen. Maar waarom eten die beestjes eigenlijk je kleding op?

Laten we eerst een misverstand uit de wereld helpen: de motten zelf eten je kleren niet op. Het zijn de larven van de motten die zich te goed doen aan de inhoud van jouw kledingkast. Deze larven zien eruit als een soort witte maden.

Advertentie

Dierlijke resten
Je zou zeggen dat een stuk stof weinig voedingswaarde heeft, maar toch is het voor zo’n larve een smakelijk hapje. Buitenshuis leven mottenlarven van resten van (dode) dieren, zoals veren, stukjes dierenhuid en resten van eieren. Als mottenlarven binnenshuis leven, zijn daar over het algemeen weinig dode dieren te vinden. Maar jouw wollen trui of leren rokje bestaat ook uit dierlijke resten: wol is immers schapenhaar, en leer is de huid van een koe. Deze stoffen bestaan uit eiwitten, waar de mottenlarven van kunnen leven.

Geen katoen
Overigens eten mottenlarven geen katoen; dat lusten ze niet, meldt mottenweg.nl. Mocht je katoenen kleding toch aangevreten zijn, dan komt dat waarschijnlijk door zilvervisjes.

Wil je niets meer missen van Libelle? Neem een abonnement op het blad. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 8 nummers voor slechts € 19,95

LEES OOK:

Bron: Mottenweg.nl. Beeld: Istock

Meghan trekt haar eigen plan: een royal maar dan in ‘nieuwe stijl’

Meghan Markle

Premium

2019 was een bewogen jaar voor de hertogin van Sussex. Hoogtepunt was de geboorte van Archie, dieptepunt de vernederende publicaties in tabloids over de relatie met haar vader. Hoe dan ook, met opgeheven hoofd en hand in hand met Harry bewees ze een ‘royal nieuwe stijl’ te zijn.

Het is voor alle partijen – Buckingham Palace, royal fans, critici, de media – nog altijd wennen: een zelfverzekerde,
eigenwijze nieuwe royal als Meghan, de hertogin van Su

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien