Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dít zijn de interieurtrends van 2021 volgens Nicolette Fox, hoofdredacteur van vtwonen

Door de verschillende lockdowns dit jaar zitten we meer thuis dan ooit. Ons interieur wordt daardoor des te belangrijker. Maar hoe maken we van ons huis een fijn nestje in coronatijd? En wat zijn de interieurtrends van 2021? Wij belden met de hoofdredacteur van vtwonen, Nicolette Fox, om daar achter te komen.

Zien we interieurtrends ontstaan door de coronacrisis?

Advertentie

“Dat niet per se, maar de coronacrisis heeft het opkomen van bepaalde trends wel versneld. Door groeiende onzekerheid van buitenaf, zoals klimaatverandering, ongelijkheid en verregaande digitalisering, zie ik dat mensen meer op zoek zijn naar geborgenheid in huis. Een trend die daarbij hoort noem ik cocooning 2.0. Dit is ook een van de interieurtrends van 2021. Hierbij zie je dat we in ons interieur graag kiezen voor ronde vormen en knuffelbare materialen. We zijn echt op zoek naar een huis dat ons omarmt. Wat je ook kunt doen om dit gevoel te versterken, is het schilderen van plafonds. We zien nu al dat mensen dit steeds vaker gaan doen. Door het plafond mee te schilderen met de muur of zelfs een andere kleur te geven, verlaag je het plafond optisch gezien een beetje, waardoor je huis knusser aanvoelt.”

Ons huis is niet alleen meer een plek waar gerelaxt moet worden, we werken er nu ook. Hoe vertaalt dat thuiswerken zich in het interieur?

“Het thuiswerken zorgt ervoor dat we in ons interieur meer waarde zijn gaan hechten aan comfort en functie. De stoelen waar we op zitten moeten niet alleen mooi zijn, maar ook goed zitten. Door het vele thuiswerken zien we een groeiende vraag naar bureaus, kantooraccessoires en zelfs professionele bureaustoelen. Daarbij zien we dat bepaalde meubelstukken in ons huis meerdere functies krijgen. De eettafel is bij veel mensen ook een bureau geworden. En de logeerkamer is een werkkamer geworden. Daardoor wordt het voor veel mensen steeds belangrijker dat meubels meerdere functies kunnen bekleden. Denk aan een eettafel met een vakje waar je aan het einde van de dag makkelijk je laptop in opbergt. Of een kast die je kunt uitklappen tot bureau. Zo kunnen de meubels overdag dienen als werkplek en ’s avonds weer makkelijk opgeruimd worden.”

En die kamers waar we nu dag in dag uit in zitten, welke kleur moeten die hebben in 2021?

“Wat écht de kleurentrend wordt volgend jaar, is wit. 50 shades of white, eigenlijk. Hierbij combineer je in je interieur verschillende wittinten, waardoor een heel zacht geheel ontstaat. Wel zien we steeds vaker dat dat wit wordt gecombineerd met natuurlijke materialen. Hout, grote planten, accessoires van klei. We willen de natuur wat meer naar binnen halen, nu we zelf niet naar buiten kunnen.”

Over natuur gesproken, klopt het dat duurzaamheid ook een grotere rol speelt op interieurgebied?

“Zeker weten. We zijn ons steeds bewuster van het milieu en dat vertaalt zich ook in de interieurtrends van 2021. Zo zie je dat de interesse in massaproductie daalt en we minder geïnteresseerd zijn in goedkope producten waar we de oorsprong niet van weten. We kopen liever minder producten, maar wel producten die beter zijn voor de wereld. Denk hierbij aan items die lokaal geproduceerd zijn, eerlijk zijn en met respect voor mens en milieu zijn geproduceerd. En omdat die interesse in producten met een verhaal en een ethisch verantwoorde productie stijgt, zien we zelfs dat mensen bereid om zelf aan de slag te gaan daarvoor.”

Dus Do It Yourself is weer helemaal in?

“Ook deze trend is sneller opgekomen door de coronacrisis. We hebben weer wat tijd om thuis aan de slag te gaan. Mensen zijn aan het pottenbakken, schilderen, kleien en zelfs natuurlijk verven geslagen. Hierbij verf je lakens, kussenslopen en kleding met natuurlijke producten. Denk hierbij aan uienschillen, kurkuma en bloemen. Zo creëer je een heel natuurlijk kleurenspel op stof, wat er niet alleen heel mooi uitziet, maar ook nog eens uniek en duurzaam is. Om je interieur 2021-proof te maken, kun je dus gewoon zelf aan de slag.”

Wil jij ook een leuk DIY-project oppakken? Maak vandaag dan nog deze leuke pompons voor in de kerstboom. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Eva Breda. Beeld: Brenda van Leeuwen

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. Bij wat voor situaties wordt een NL-Alert ingezet? En wat als je ‘m niet ontvangt?

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Reacties op nieuwe spelshow 'Showcolade' lopen enorm uiteen

Zondagavond was de aftrap van het nieuwe MAX-spelprogramma Showcolade. De reacties op de show, die wordt gepresenteerd door Edsilia Rombley (43), zijn zeer wisselend.

Het programma gaat over de kunst van het chocolade maken. Iedere week daagt Edsilia twee teams van BN’ers, onder leiding van teamcaptains Richard Kemper en Remco Veldhuis, uit om te ontdekken wat er van chocolade is gemaakt en wat niet. Er komen verschillende voorwerpen op de lopende band voorbij, maar niet alles is eetbaar. Denk je dat iets van chocola is? Dan is het tijd om je tanden erin te zetten.

Advertentie

Showcolade

De voorwerpen worden gemaakt door patissiers en chocoladespecialisten Robin Hoedjes, Boudewijn Nijmeijer en Marike van Beurden, die (inter)nationaal hun sporen hebben verdiend. Het programma is geïnspireerd op het Japanse format Sokkuri Sweets.

Eerste aflevering

In de eerste aflevering bestond het team van Remco uit Irene Moors en Berget Lewis en het team van Richard uit Carrie ten Napel en André Dongelmans. Zij gingen de uitdaging vol enthousiasme aan en zetten overal hun tanden in. Helaas konden ze niet iedere kijker meeslepen, want de eerste aflevering kreeg lang niet alleen positieve reacties.

Positieve reacties

De reacties op het nieuwe programma zijn erg wisselend. Zo zijn er veel kijkers die erg genoten hebben van Showcolade. Zij noemen het programma vermakelijk en vinden het leuk om te zien hoe de chocoladekunstwerkjes worden gemaakt. Maar er zijn ook negatieve reacties…

Negatieve reacties

Helaas is niet iedereen het met de positieve reacties eens. Er kwamen ook flink wat negatieve reacties binnen. Zo vinden sommigen het programma zo slecht dat ze het liever nooit meer zien en wordt het zelfs ‘minachting voor de kijker’ genoemd.

Zó veel kilo is Edsilia Rombley afgevallen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Omroep Max, Twitter. Beeld: Omroep Max.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Reacties op nieuwe spelshow 'Showcolade' lopen enorm uiteen

Zondagavond was de aftrap van het nieuwe MAX-spelprogramma Showcolade. De reacties op de show, die wordt gepresenteerd door Edsilia Rombley (43), zijn zeer wisselend.

Het programma gaat over de kunst van het chocolade maken. Iedere week daagt Edsilia twee teams van BN’ers, onder leiding van teamcaptains Richard Kemper en Remco Veldhuis, uit om te ontdekken wat er van chocolade is gemaakt en wat niet. Er komen verschillende voorwerpen op de lopende band voorbij, maar niet alles is eetbaar. Denk je dat iets van chocola is? Dan is het tijd om je tanden erin te zetten.

Advertentie

Showcolade

De voorwerpen worden gemaakt door patissiers en chocoladespecialisten Robin Hoedjes, Boudewijn Nijmeijer en Marike van Beurden, die (inter)nationaal hun sporen hebben verdiend. Het programma is geïnspireerd op het Japanse format Sokkuri Sweets.

Eerste aflevering

In de eerste aflevering bestond het team van Remco uit Irene Moors en Berget Lewis en het team van Richard uit Carrie ten Napel en André Dongelmans. Zij gingen de uitdaging vol enthousiasme aan en zetten overal hun tanden in. Helaas konden ze niet iedere kijker meeslepen, want de eerste aflevering kreeg lang niet alleen positieve reacties.

Positieve reacties

De reacties op het nieuwe programma zijn erg wisselend. Zo zijn er veel kijkers die erg genoten hebben van Showcolade. Zij noemen het programma vermakelijk en vinden het leuk om te zien hoe de chocoladekunstwerkjes worden gemaakt. Maar er zijn ook negatieve reacties…

Negatieve reacties

Helaas is niet iedereen het met de positieve reacties eens. Er kwamen ook flink wat negatieve reacties binnen. Zo vinden sommigen het programma zo slecht dat ze het liever nooit meer zien en wordt het zelfs ‘minachting voor de kijker’ genoemd.

Zó veel kilo is Edsilia Rombley afgevallen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Omroep Max, Twitter. Beeld: Omroep Max.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Deze quiz is voor jou' gunnen zwaar getroffen weduwe Miranda (55) de winst

Zondagavond speelden BN’ers in Deze quiz is voor jou voor Miranda (55). Dochter Laura gaf haar op omdat haar moeder veel verdriet en tegenslag heeft gekend.

BN’ers Viktor Brand en Evelien de Bruijn nemen het op tegen Marije Knevel en haar Wie is de mol?-collega Remco Veldhuis in de quiz. Dat laatste duo wint en haalt in de finale een prachtig bedrag voor Miranda op.

Advertentie

Miranda

Laura heeft haar moeder Miranda opgegeven voor Deze quiz is voor jou, en dat is niet zomaar. Ze heeft het ontzettend zwaar gehad: zo kwam haar zoon (en vader in spe) Maurice in 2007 in Bergen op een Halloweenfeest om het leven door zinloos geweld, en vervolgens overleed haar man Gerrit aan leverkanker.

Badkamer

In de periode dat haar zoon overleed, was haar man Gerrit net begonnen aan de verbouwing van de badkamer. Gerrit werd ziek van verdriet toen zijn zoon Maurice overleed. Daarna werd hij letterlijk ziek en is de badkamer nooit meer afgekomen. Dochter Laura legt uit: “Het is een ravage: het is vies, kapot en oud. Echt rampzalig. Ze had een spaarpotje, maar ons gezin had hulp nodig om het overlijden van Maurice te verwerken. De traumatoloog kostte een hoop geld en bleek achteraf niet te worden vergoed door de verzekering.”

Mooie prijs

Gelukkig weet het team van Marije Knevel en Remco Veldhuis een lekker bedrag voor Miranda vrij te spelen. Ze winnen maar liefst € 45.575,-. Wanneer Miranda te horen krijgt dat ze in Deze quiz is voor jou zit én zo’n mooie prijs heeft gewonnen, raakt ze ontzettend geëmotioneerd.

Reacties

Kijkers van Deze quiz is voor jou laten op Twitter weten dat ze Miranda deze winst én een prachtige nieuwe badkamer ontzettend gunnen.

Linda de Mol: “Ik heb James Bond laten schieten voor Sinterklaas”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: SBS, Twitter. Beeld: still SBS.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien