Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Nieuw onderzoek: honden kunnen ruiken hoe laat het is

Je leest het goed: honden weten hoe laat het is aan de hand van hun neus. Dat komt doordat honden een veel sterkere reuk hebben dan mensen. 

Alexandra Horowitz deed onderzoek voor haar boek Being a dog en ontdekte zo dat honden met hun neus kunnen bepalen hoe laat het is. Dit komt doordat de neus van een hond serieus complex in elkaar zit. Zo complex dat ze geuren oppikken die mensen niet kunnen ruiken. Omdat dat zintuig het sterkst ontwikkeld is bij mensen, gebruiken ze hun neus om de wereld beter te begrijpen.

Advertentie

Warme lucht
“Iedere dag draagt een nieuwe geur met zich mee”, legt Alexandra uit. Dat verklaart ook waarom het huis anders ruikt wanneer je ’s ochtends wakker wordt dan wanneer je ’s avonds thuiskomt. Dat is te danken aan het opstijgen van warme lucht. Honden gebruiken die veranderende geur om te bepalen of het ’s ochtends of ’s middags is.

Tijd
Hoe sterker de geur, des te beter honden weten hoe laat het is. Een sterke geur – wat de oorzaak ook is – duidt op iets wat net is gebeurt. Een zwakke geur betekent dat er al meer tijd overheen is gegaan. De verstrijkende tijd heeft een geur, maar die kunnen wij met onze neus niet detecteren.

Zo weten honden volgens Alexandra precies wanneer het tijd is voor het avondeten en wanneer ze uit worden gelaten (mits dat volgens een vast schema gebeurt). Kortom: honden zijn behoorlijk briljant.

Video: Dit hondje kan geen genoeg krijgen van de glijbaan.

[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]

LEES OOK:

Bron: Metro. Beeld: iStock

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien