Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

NS Libelle Toer: sfeervol shoppen in Zwolle

In Hanzestad Zwolle is het goed toeven. De historische binnen- stad ademt één en al sfeer uit. Leuk shoppen? Duik de kleinere straatjes in voor bijzondere boetiekjes. Op de Grote Markt en Nieuwe Markt bruist het van de brasseries en eettentjes.

Advertentie
Libelle samen met NS

Lief servies
Voor prachtig serviesgoed is l’Armadio een fijn adres. Bijvoorbeeld een schattig theepotje van Bunzlau Castle als souvenir verdient een mooi plekje in de keuken. Sassenstraat 68.

Een best balletje
Sinds 1845 is het Zwolse Balletje hét authentieke snoepje van de stad. Tot op de dag van vandaag wordt het zuurtje in de oude kelder van dit winkeltje op ambachtelijke wijze gemaakt. Het Zwolse Balletjeshuis, Grote Kerkplein 13, zwolseballetjes.nl.

Altijd lekker
Bij Brasserie Jansen geldt: eten wanneer je er zin in hebt. De keuken is van tien tot tien open en dan is de gehele kaart beschikbaar. Tip: het broodje met humus, gegrilde groenten en paprika-tapenade is verrukkelijk. Nieuwe Markt 13, brasseriejansen.com.

Historische charmes
Zwolle is een van de Hanzesteden en dat is goed te zien. Zo is de Sassenpoort het meest markante gebouw in de historische binnenstad. Kunstliefhebbers gaan naar museum De Fundatie. Het gebouw op zich is al een kunstwerk om te zien. Het dak heeft namelijk de vorm van een groot ei.

Zwolle NS

Uitkijktoren
Wie een geweldig uitzicht over de stad wil hebben, beklimt De Peperbus. Het is even een inspanning – 51 meter en 236 treden – maar het loont! Bij helder weer zijn zelfs de Hanzesteden Hasselt en Kampen te zien. Loop ook zeker de Hanzestadswandeling en ontdek de verborgen plekken van de stad, de sfeervolle straatjes en verstopte binnentuinen van Zwolle. Ga voor meer info over de wandeling naar de Tourist Infopunt Waan- ders In de Broeren, Achter de Broeren 1-3 en in de museumwinkel Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41.

Oud pakhuis
Wie Het Hanze Huis binnenkomt, waant zich in een historisch pakhuis. Duitse Lübecker marsepein, Franse chocolade, Italiaanse nougat… Hier verkopen ze lekkers van eeuwenoude familiebedrijfjes in Europa. Sassenstraat 74-76, hethanzehuis.nl.

Goed geslaagd
Een walhalla voor originele cadeaus en woonaccessoires is Loft. Een mooie, ruim opgezette winkel, twee verdiepingen. In de sieraden van MAS Jewelz heeft elk steentje zijn eigen betekenis. Armbandje € 17,50, Koningsplein 11, loftloft.nl.

Hebberig
Kleur, kleur en nog eens kleur. Een winkeltje met een hoog heb-gehalte is Kunst en Klieder in de Sassenstraat. Kussens, lampen- kampjes, deurknoppen, serviesgoed; het is er allemaal. Sassenstraat 72, kunstenklieder.com.

Rood of wit?
Tegen de hoofdingang van De Grote Kerk zit brasserie In den Hoofdwacht. Hier is het genieten van goed eten en heerlijke wijnen. Santé! Grote Markt 20, indenhoofdwacht.nl.

Samen op stap
Waltraud (Waldie, 44) en Maaike (43) zijn niet alleen vriendinnen, maar ook collega’s! Vandaag gaan ze samen op stap naar Zwolle. In het oosten van het land willen de dames inspiratie opdoen, want ze zijn allebei grafisch ontwerper. De vriendinnen zijn het er snel over eens dat ze vaker op ‘inspiratiedag’ moeten gaan. Zwolle is namelijk zó verrassend en met de trein reizen vinden ze allebei hartstikke gezellig.

[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]

Lekker makkelijk met de trein
Niets zo relaxed als een dagje stadten of kerstmarkten bezoeken met de trein. Je komt altijd in het centrum van de stad aan, je hoeft je geen zorgen te maken over parkeren, je kunt onderweg een boekje lezen, je mag een glaasje glühwein meer drinken en wie weet ontmoet je nog eens iemand?
Kijk voor inspiratie en mooie aanbiedingen voor een dagje er op uit op ns.nl/spoordeelwinkel

 

logo-nslibelle-toerkopieMeer inspiratie?

NS Libelle Toer; de leukste kerstmarkten
5 tips voor een leuke winterdag in Groningen

NS Libelle Toer: 6 tips voor een dagje Haarlem
NS Libelle Toer: dwaal door de straatjes van bruisend Den Bosch
NS Libelle Toer: winkels, kunst en heerlijk happen in Maastricht
NS Libelle Toer: op safari in eigen land
NS Libelle Toer: doe inspiratie op tijdens Dutch Design Week

Tessel Tindert: “Wat bedoel je met manisch? Ik dacht juist dat je depressief was”

Tessel Tindert

In Roberts huis was het een onbeschrijflijke bende van vuile kopjes, bordjes, blikjes, glazen. De tafel zat onder de kringen. Er lagen kruimels. De gordijnen waren half gesloten. Het stonk er naar oude bloemen en vuile sokken.

Door de halfopen keukendeur zag ik het aanrecht vol vuile vaat. Voorzichtig ging ik zitten in de stoel naast de bank. Ik voelde woede, maar ook verdriet en medelijden. Hier lag een man op de bank die duidelijk leed. Die zich geen raad meer wist met zichzelf. Die niet meer voor zichzelf kon zorgen. ‘Sorry’, herhaalde Robert. ‘Sorry.’

‘Waar

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien