Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Handige richtlijnen: zó weet je of het buiten te koud is voor je hond

Net als dat té warme temperaturen niet fijn zijn voor je hond, kan je hond ook last krijgen van koude temperaturen. Maar hoe weet je nu of het buiten te koud is voor je hond? Wij zetten een aantal handige tips en richtlijnen voor je op een rijtje.

Zo hoeft je hond in ieder geval geen last te krijgen van de koudere temperaturen!

Advertentie

Hoe weet je of het te koud voor je hond is?

Welke temperaturen je hond aan kan, heeft natuurlijk te maken met verschillende factoren. Zo is het formaat van je hond (klein, middelgroot of groot) een belangrijke indicator voor hoe goed je hond koude temperaturen kan doorstaan. Over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aan houden:

Kleine honden

Kleine honden kunnen over het algemeen niet zo goed tegen kou. Dit heeft vooral tem aken met hun – vaak korte – vacht én lage vetgehalte. De meeste kleine honden krijgen vanaf 8 °C verschijnselen van kou.

Middelgrote honden

Middelgrote honden kunnen weer nét iets beter tegen de kou dan kleine honden. Bij middelgrote honden treden de eerste verschijnselen van kou rond de 5 °C op. Zorg er daarom voor je dat je je hond goed in de gaten houdt zodra de temperaturen richting het vriespunt gaan.

Grote honden

Grote honden hebben vaak een dikkere vetlaag en hun lichaam stoot ook minder warmte af dan die van kleine honden. Bij grote honden treden de eerste verschijnselen van kou daarom ook meestal pas op rond de 3°C. Toch kunnen ook grote honden het te koud krijgen bij zeer lage temperaturen, dus blijf altijd opletten.

Andere factoren

Naast het formaat van je hond moet je ook met andere dingen rekening houden. Zo zal een grote hond met een dunne vacht het sneller koud hebben dan een grote hond met een dikke vacht. Daarnaast hebben honden met een kale buik het ook sneller koud. Ook de leeftijd van je hond speelt een belangrijke rol: zo kunnen puppy’s en oude honden minder goed tegen lage temperaturen.

Hoe kun je zien of hond het koud heeft?

Als je hond het koud heeft en aan het afkoelen is, dan kun je dat aan de volgende dingen herkennen:

  • Je hond gaat trillen
  • Je hond krijgt moeite met ademhalen
  • De hartslag van je hond wordt zwakker
  • Soms kan het ook zijn dat je hond in zichzelf keert en geen contact meer zoekt

Wanneer aan de bel trekken?

Aan de lichaamstemperatuur van je een hond kun je duidelijk zien of het goed met hem gaat of niet. Je kunt de temperatuur opnemen met een digitale thermometer voor mensen. Normaal gesproken hoort de lichaamstemperatuur van een hond tussen de 38 °C en 39 °C te liggen. Is de temperatuur beneden de 37.5 graden en begint hij of zij afwijkend gedrag te vertonen? Dan kun je het beste contact opnemen met de dierenarts.

Hoe voorkom je dat je hond zich eenzaam voelt als je weggaat van huis?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Dierenkliniek Vondelpark. Beeld: Getty

Lees meer

Maartje en de meisjes deel 57: “Het is zo fijn wat je doet, Vera”

Maartje

Tijdens haar derde rondje rennen deze week, loopt Maartje Vera tegen het lekkere lijf. Samen sprinten ze naar Vera’s huis voor een verrukkelijke smoothie, maar blijkbaar is dat niet het enige dat ze in petto heeft.

Ze heeft twee smoothies in haar hand en alleen een badjas aan. Onschuldig kijken heeft geen zin meer, want we voelen allebei wel wat er gaat gebeuren. Dat vind ik ook zo leuk aan Vera. Durf. Ze laat duidelijk zien dat ze me wil en dat vind ik woest aantrekkelijk. Glunderend stapt ze met smoothies en al de douche binnen.

“Om je vingers bij af te likken”,

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien