Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Welke snack bevat minder calorieën: een oliebol of een appelflap?

Rond de jaarwisseling eten we ze regelmatig: oliebollen. Veel mensen hebben het idee dat ze heel ongezond zijn, omdat ze vet zijn en veel calorieën bevatten. Maar is dat wel echt zo?

Natuurlijk zijn oliebollen niet heel gezond. Ze worden gefrituurd, bevatten veel suiker en zitten vol calorieën. Maar als je de lekkere hap vergelijkt met veel andere tussendoortjes, is de oliebol ineens helemaal niet meer zo slecht…

Advertentie

Minder calorieën dan een eierkoek
Een oliebol weegt gemiddeld zo’n 100 gram. Er zitten vooral veel koolhydraten in, maar ook eiwitten, vetten en water. Gemiddeld bevat een oliebol 250 calorieën. Een eierkoek, die in de ogen van veel mensen een gezond tussendoortje is, bevat meer calorieën: 287 kcal per 100 gram.

Vetpercentage
Hoe (on)gezond een oliebol is, hangt niet alleen af van het aantal calorieën, maar ook van het vetpercentage. En dat hangt weer af van de frituurolie die is gebruikt. Het vetpercentage kan oplopen van 3,5% tot 23%: een enorm verschil dus! Maar het gemiddelde vetpercentage varieert van 7 tot 12%; dat valt dus best mee.

Oliebol vs appelflap
Als je je tijdens de feestdagen tegoed wilt doen aan een lekkere vette snack, dan is de oliebol dus niet zo’n slechte keuze. Zeker in vergelijking met andere snacks die populair zijn rond oud en nieuw. Zo bevat een appelflap (100 gram) maar liefst 400 calorieën en een appelcarré 350 kcal. Een appelbeignet is dan een betere keuze: 1 appelbeignet is slechts 55 gram en bevat 100 kcal.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Dit wil jij niet missen! Meld je aan voor de Daily Update! 

Bron: Salusimens-en-gezondheid.infonu.nl. Beeld: iStock

 

Zo zorg je ervoor dat je relatie standhoudt en samen oud wordt

relatie

Premium

Het aantal alleenstaanden en echtscheidingen is nog nooit zo hoog geweest. Hoe komt het toch dat de zoektocht naar De Ware zo moeilijk is geworden? En: wat kunnen we zelf eraan doen om goed samen oud te worden?

We zijn, uitzonderingen daargelaten, allemaal op zoek naar de ware liefde. En als we die gevonden hebben, proberen we dat gevoel zo stevig mogelijk vast te houden. Althans, dat zou je denken. De realiteit is anders. Niet eerder telde Nederland zo veel alleenstaanden. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw nam het
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien