Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Onderzoek: een puppy opvoeden is net zo zwaar als de opvoeding van een baby

Dat het opvoeden van een hond niet alleen maar rozengeur en maneschijn is, weten de meeste mensen wel. Toch blijkt het voor veel hondeneigenaren in de praktijk nog iets heftiger te zijn: maar liefst 60 procent van de baasjes is er namelijk van overtuigd dat de opvoeding van een puppy net zo zwaar is als de opvoeding van een baby.

Dat blijkt uit een onderzoek van AniCura Nationaal Huisdier panel onder 1261 vrouwen en 283 mannen van 18 jaar en ouder.

Advertentie

Veel kopzorgen
Het opvoeden van een puppy brengt de nodige kopzorgen met zich mee. Zo maakt 41 procent van de hondeneigenaren zich soms zorgen over de opvoeding, 38 procent over de gezondheid en 37 procent over de omgang met andere honden. Toch blijken de lusten uiteindelijk zwaarder te wegen dan de lasten: het merendeel van de ondervraagden geeft namelijk toe dat hun puppy hun leven heeft verrijkt.

Vooral voor de gezelligheid
Het aanschaffen van een huisdier blijkt vooral aantrekkelijk te zijn als het nog een schattige kleine puppy of kitten is. Maar liefst 82 procent van de hondeneigenaren en 78 procent van de katteneigenaren in Nederland heeft het diertje gekocht toen het pasgeboren was. De reden voor deze aanschaf is voornamelijk de gezelligheid die een puppy of kitten met zich meebrengt. Maar voor sommige mensen zit er nog meer achter: 15 procent van de mensen schaft een huisdier aan om stress tegen te gaan, wat in de praktijk dus nog weleens wil tegenvallen.

Toch een beetje spijt…
Wat voor veel hondeneigenaren moeilijk is aan het begin, is dat ze niet weten hoe ze een puppy moeten opvoeden. 30% geeft dan ook aan dat ze bij de volgende pup bepaalde dingen toch anders zouden aanpakken. Bijna de helft hiervan zou zelfs niet meer voor een pup kiezen, maar voor een oudere hond of zelfs helemaal geen hond meer aanschaffen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Anicura. Beeld: iStock

Dagboek Maud 24: “Mam, doe niet zo gek, dat is gevaarlijk!”

Maud - Libelle

Premium

De psycholoog heeft Maud geadviseerd haar moeder meer te stimuleren om haar uit haar depressie te trekken.

Natuurlijk ga ik proberen om mama uit haar depressie te halen. Ik wil haar laatste levensfase zo aangenaam mogelijk maken. Als me dat mijn laatste beetje vrije tijd kost, dan is dat maar zo. Gevolg is wel dat ik constant ruzie heb met Koen. Terwijl ik aan mama voordoe hoe ze een appel schilt en de tafel dekt, stoort hij me de hele tijd met onnozele vragen als: “Weet je of we nog koffiepads hebben?” “Hoe laat komt de post meestal?” “Op welke dag

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien