Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ik ruimde een week lang een uur per dag op: dít is het resultaat

Het huis van Libelle’s Linda is op het eerste gezicht geen bende, maar zodra je een kastje of een la opentrekt komt de rommel je tegemoet. Een grote opruimactie is dus hoognodig, maar vind daar maar eens tijd voor met een baby, een baan en een druk sociaal leven. Voor Libelle ging ze de uitdaging aan om elke dag minimaal een uur op te ruimen.

linda Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, hoor je vaak. En andersom is het net zo: is je huis een bende, dan wordt het in je hoofd ook snel een chaos. Als ik door ons huis loop, wordt mijn aandacht alle kanten opgetrokken. Naar de berg kleding in mijn kast die echt uitgezocht moet worden, naar de rommelige trapkast waarin ik nooit kan vinden wat ik zoek, en naar de stapel tijdschriften die al heel lang ongelezen op tafel ligt.

Advertentie

Hoog tijd dus voor een grote opruimchallenge: 7 dagen lang ga ik een uur per dag opruimen. En dan niet de dagelijkse rommel. Nee, dit ‘power hour’ besteed ik alleen aan opruimklusjes die al máánden op me liggen te wachten.

Dag 1
Ik begin ’s ochtends met het maken van een to-do-lijstje. Ik plan voor elke dag 1 klus:
– Kledingkast uitruimen
– Stapels papier en tijdschriften op tafel uitzoeken
– Keukenkastjes netjes maken
– Trapkast opruimen
– Zolder
– Badkamerkastje opruimen
– Dressoir opruimen

Overdag lukt het niet om tijd te maken voor mijn opruimchallenge, dus ik begin ’s avonds als mijn zoontje op bed ligt. Ik pak gelijk mijn grootste ergernis aan: de overvolle kledingkast. Zomer-, winter- en zwangerschapskleding, alles ligt door de war. Geleende spullen, nieuwe kleren met het kaartje er nog aan en oude troep: het is één grote berg kleding. Na 60 minuten uitruimen ben ik pas op de helft van de kast. Morgen verder!

Dag 2
Door met de kledingkast. Na een uur en 20 minuutjes ‘verlenging’ is de klus geklaard. De opbrengst: 6 volle plastic tassen die weg kunnen. Ik mag het eerste item van mijn to-do-lijst strepen en dat voelt best lekker!

opruimchallenge

Dag 3
Ik ben na het eten nét iets te lang op de bank blijven zitten, waardoor ik pas om 21.00 uur begin met mijn opruimklus: de stapels papier en tijdschriften op tafel. Het lijkt een klein klusje, maar ik ben er toch lang mee bezig, vooral omdat ik af en toe door een tijdschrift begin te bladeren. Maar voilà, na anderhalf uur is de tafel helemaal leeg en de papierbak vol.

Dag 4
Vandaag op het programma: de keukenkastjes. Die moeten nodig opnieuw ingericht worden, want we hebben plek nodig voor alle slabbetjes, flesjes en ander babyservies. Terwijl ik lekker bezig ben, bedenk ik me dat ik de kastjes ook gelijk babyproof kan maken – voor als de kleine straks gaat kruipen. Alle dure breekbare spullen gaan in de hoge kastjes, en al het keukentextiel en plastic spul in de lage kastjes. Mooi meegenomen!

Dag 5
Mijn man helpt vandaag mee, dus we pakken een grote klus aan: de trapkast. Onze trapkast is een bende en staat vol met ondefinieerbare spullen. Als je de stofzuiger eruit probeert te halen, dan kiepert er altijd een emmer, een dweil of een stapel potten om. We halen ‘m helemaal leeg. Wat een troep komt eruit: de halve woonkamer staat vol. Uiteindelijk zijn we samen 1,5 uur bezig, maar wat zijn we blij met het resultaat!

opruimchallenge

Dag 6
Het lukt me vandaag niet om een uur vrij te plannen voor de opruimchallenge. Overdag heb ik een heleboel afspraken en ’s avonds een etentje met vrienden. Ik baal ervan, maar omdat we gisteren een half uur langer zijn doorgegaan, kan ik het voor mezelf goedpraten.

Dag 7
Het volgende punt op mijn to-do-lijst is de zolder. Maar dat is zo’n enorme klus, dat ik even smokkel en een kleiner klusje pak: het badkamerkastje. Ik pak er een vuilniszak bij en gooi alle opgedroogde crèmes en ongebruikte monstertjes weg. En kijk nou, daar kom ik opeens die lekkere bodylotion tegen die ik al weken kwijt was! Na een uur en 10 minuten is het kastje weer netjes.

Het resultaat
Opruimen is eigenlijk net als sporten: je begint met frisse tegenzin, maar achteraf geeft het je een enorm goed gevoel. In een week tijd heb ik 8 uur lang opgeruimd. Dat is een hele werkdag! En wat ben ik blij met het resultaat, ook al heb ik niet mijn hele to-do-lijst afgekregen. Maar what was I thinking: de zolder binnen een uurtje opruimen? Dat gaat dus nooit lukken.

Expert aan het woord
Ik ben benieuwd of ik mijn challenge goed heb aangepakt en bel met opruimcoach Els Jacobs van De Huishoudcoach. “Het is heel goed dat je een tijdslimiet hebt aangehouden”, zegt Jacobs. “Maar een uur is lang! Dat is best lastig om vol te houden. Ik zou aanraden om elke dag een kwartiertje op te ruimen. In een kwartier doe je misschien maar 1 laatje, of een stukje van een plank, maar dat moet je dan maar even accepteren. De volgende dag ga je weer verder en uiteindelijk heb je een hele kast opgeruimd.” Wil je het groter aanpakken? “Kies dan voor een weekenddag en plan 1,5 of 2 uur in om op te ruimen. Dan kun je echt even doorhalen. Maar het ligt er maar net aan hoeveel tijd je kunt vrijmaken.”

Begin klein
Je houdt het beter vol als je heel klein begint, zegt Jacobs. “Kies dus voor een bakje met pennen om op te ruimen, of de bestekla, of een plankje in de badkamerkast. En kies voor een plek waar je vaak komt, zodat je het resultaat ook echt ziet. Als je de volgende dag weer in je badkamer komt en ziet: hee, dat is mooi opgeruimd, dan werkt dat motiverend. Begin dus niet op een plek waar je nooit komt, zoals de kelder of de zolder.”

Neem beslissingen
Nog een belangrijke tip: neem over elk ding dat je opruimt daadwerkelijk een besluit. “Alle spullen die je nog op moet ruimen, zijn uitgestelde beslissingen. Die werken als een soort knipperlichtjes in je hoofd. Bedenk dus per item of je het nog gebruikt, of dat het weg kan. Het maakt niet uit wát je beslist, áls je maar actief een beslissing neemt. Als je het alleen maar verplaatst, zonder er een besluit over te nemen, dan krijg je een doorschuifsysteem.”

Ontspannen in je eigen huis
Hoe meer je opruimt, hoe meer knipperlichtjes in je hoofd doven. “En dat geeft echt een heel fijn gevoel, een gevoel van controle. Het gaat niet om die kastjes, maar het gaat erom dat jij weer kunt ontspannen in je eigen huis, in plaats van dat je steeds denkt aan alles wat je nog moet doen.”

Zelf aan de slag
Wil je zelf ook eens een opruimchallenge doen? Hier vind je een overzicht met praktische tips van de Huishoudcoach.

De leukste artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Avondklok mogelijk pas vanaf 21.30 uur

Samen met een reeks andere verscherpingen kondigde demissionair premier Rutte woensdagavond het voornemen aan om in het hele land een avondklok in te stellen van 20.30 uur tot 04.30 uur. Maar mogelijk proberen partijen om iets aan het tijdstip te veranderen: of de avondklok om 20.30 uur of 21.30 uur ingaat, kan nog een flink verschil maken.

Politiek verslaggever Ron Fresen legt aan NOS uit dat er een ruime meerderheid overtuigd moet worden van de avondklok. Maar als partijen een avondklok afwijzen, kunnen ze verantwoordelijk gesteld worden als er toch heel veel besmettingen bij komen. Zeker met de Britse en andere mutanten. Hij denkt daarom dat het uit zal draaien op het aanpassen van het aanvangstijdstip.

Advertentie

Kamerdebat

De avondklok komt er dan wel, maar iets minder ingrijpend. Ook wordt de maatregel waarschijnlijk niet vrijdag ingevoerd zoals het kabinet hoopte, maar zaterdag of zondag. Het Kamerdebat zal namelijk eerst nog gevoerd moeten worden.

En in dat Kamerdebat zullen ze niet zomaar instemmen met iets waar ze vorige week nog heel kritisch over waren. Daarbij: nu het kabinet demissionair is en het om zo’n ingrijpende maatregel gaat, kunnen de partijen het er volgens Fresen ook niet met een krappe meerderheid doorheen duwen.

Britse mutant

Overigens pleit het kabinet wel voor een avondklok in combinatie met het nog verder terugbrengen van maximaal 1 bezoeker aan huis en het stopzetten van vluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. De zorgen om virusmutaties uit die laatste twee gebieden zijn groot, zei RIVM-baas Van Dissel in de briefing in de Kamer.

Omdat het lijkt of die aan het immuunsysteem kunnen ontsnappen en er is een angst dat antistoffen die ontstaan zijn door vaccinatie of eerdere infectie onvoldoende bescherming bieden. Of dat echt zo is, moet nader worden onderzocht. Van Dissel sprak wel van een “donkere wolk die op ons af komt”.

Derde golf

De voorgenomen avondklok houdt in dat je niet zonder geldige reden buiten op straat mag zijn en geldt in ieder geval tot het einde van de huidige lockdown, op dinsdag 9 februari. “Alle experts waarschuwen voor een derde golf. Daarom moeten we dit doen”, zei Rutte er tijdens de persconferentie woensdagavond. “Niemand wil een avondklok. Niemand staat er bij te juichen. Ik niet, Hugo de Jonge niet, het hele kabinet niet.”

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Bijzondere vondst in 'Tussen kunst en kitsch' doet kijkers versteld staan

Soms is de taxatie in Tussen kunst en kitsch een teleurstelling voor de bezoekers, maar soms zit er ook – zoals woensdagavond – een vondst tussen. Of hoe de taxateur het zelf zei: “Dat is gewoon een parel vinden in een mestkamer.”

Er werd woensdagavond getaxeerd in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Naast een prachtige boogpendule en een lichtkast kwam er ook een klein, goud beeldje voorbij.

Advertentie

Gescoord bij de kringloop

Het beeldje is slechts ter grootte van een hand. Het is Tibets, met invloeden van China, draagt een kroon en heeft zogezegd een elixer in handen voor het eeuwige leven. Bijzonder ook, legt de taxateur uit, omdat het geen Boeddha is, maar een Bodhisattva. “Die intervenieert nog tussen het hier en daar.” En die eigenschappen zouden het volgens hem een troostend beeldje maken om in huis te hebben.

“Hoe komt u eraan?”, vraagt de taxateur. “Gevonden in de kringloop voor 3 euro”, reageert de vrouw. De man valt even stil: “3 euro? Dat weet u zeker?”.

“Dat is gewoon een parel vinden in een mestkamer”, concludeert hij.  “Als u dat zou moeten kopen, dan betaalt u daar zeker 4.000 euro voor.” De eigenares is ermee in haar nopjes.

Op Twitter wordt er direct gereageerd: “Zie dat nooit in de kringloop.” Een ander: Voor 3 euro gekocht. Hoe dan?”.

Hoogst getaxeerde vondsten ooit

Dat het een kringloopvondst van een paar stuivers was, maakt het natuurlijk een fraai (en misschien wat jaloersmakend) verhaal. Maar het was zeker niet het hoogst getaxeerde object ooit in het programma. Dat zijn de volgende 10 objecten:

1. Het Kantwerkstertje van kunstschilder Joost van Geel: 250.000 euro – 2011
2. Een houten voorouderbeeld uit Congo: 150.000 euro – 2012
3. Een collier: 125.000 euro – 2013
4. Een broche van de Franse edelsmid Lalique: 120.000 euro – 2009
5. Schilderij van Jan van Kessel de Jonge: 100.000 euro – 2005
6. Schilderij van Adriaan de Lelie: 100.000 euro – 2020
7. Een paneel van Pieter Brueghel de Jonge: tussen 80.000 en 100.000 euro – 2008
8. Een hensbeker van het Antwerpse Gelaesenhuys: 85.000 euro – 2018
9. Een fetisjbeeld uit Congo: 80.000 euro – 2009
10. Turquoise Karaf van Willem van Heemskerck: 70.000 euro – 2013

Zin gekregen om creatief aan de slag te gaan? Zó maak je van een saaie witte muur een heus kunstwerk:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron & beeld: KRO-NCRV

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 21 januari: Waterman, stel je bereidwillig op

De tarotkaart die voor donderdag 21 januari is getrokken, is ‘Zeven van Staven’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaart staat voor: aangevallen worden. Er komt veel op iemand af en men moet zich staande houden. Alert en vaardig reageren geeft goede vooruitzichten. Liefde: de relatie wordt bedreigd of men moet concurreren. Werk: meerdere aanbieders of sollicitanten, er wordt aan stoelpoten gezaagd.

Advertentie

Ram

Kibbelen met je partner, het kan je nu uit evenwicht brengen. Koppig zijn, helpt niet. Houd in je achterhoofd wat je ook alweer zo leuk aan hem/haar vindt. Dat maakt je respons zachter.

Stier

Gebruik contact met je medemens vandaag om je eigen drijfveren te toetsen. Klopt het wel wat ik zeg? Is er een andere weg naar Rome? Probeer bij het geven van informatie objectief te zijn.

Tweelingen

Je geliefde is een steunpilaar, je hebt een schouder om op uit te huilen. Hoewel het natuurlijk heerlijk is om geknuffeld te worden: blijf niet hangen in zelfmedelijden.

Kreeft

Reageer een nee-stemming niet af op je omgeving. Kritisch zijn en gedisciplineerd werken is niet altijd en voor iedereen weggelegd. Wacht een paar dagen met iets sociaal uitdagends.

Leeuw

Een gevoel van gemis kan je vandaag uit je hum brengen. Je bent dan wel van het grootse gebaar, maar het kan geen kwaad om klein & fijn meer aandacht te geven. Dan groeit het!

Maagd

Liefde, of uitzicht daarop, maakt dat alles je gemakkelijk afgaat. Laat je niet afleiden door roddels, sta daarboven. Richt je aandacht op jezelf, zorg goed voor jezelf. Maak nachtrust heilig.

Weegschaal

Best kans dat er wat relationele vuurtjes geblust moeten worden. Waar je normaal goed bent met het compromis, wil je vandaag je eigen zin doen. Neem die ruimte ook in.

Schorpioen

Je komt vandaag veel negatiever over dan je bedoelt. Houd commentaar daarom voor je, slik opmerkingen in en geef geen ongevraagd advies. Laat stilte voor je spreken.

Boogschutter

Thuiskomen met roze wangen en strakke spieren geeft je een mentale boost. Je kunt hierdoor veel aan, ook restricties. Seks is nu ook top! Je wilt de ander graag behagen.

Steenbok

Drukt er van alles op je schouders? Lijkt je leven rommelig? Kijk wat je anders kunt aanpakken en zet dat door. Verjaag beperkende gedachten met de mantra: ‘Ik ben goed bezig’.

Waterman

Zocht je een uitdaging? Komt iemand tegenover je te staan, stel je dan bereidwillig op en leef je in. Daarmee smoor je heftige conflicten in de kiem – en kom je beter uit de verf.

Vissen

Werk je noodgedwongen thuis, ga op zolder of desnoods in de bezemkast zitten voor betere concentratie. Experimenteer, vooral als je single bent, met het aanspreken van vreemden.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Rob Kemps neemt het op voor Tijl Beckand: "Hij speelt 'De slimste mens' op zijn eigen manier"

De slimste mens is voor Tijl Beckand (46) een succesvol, maar ook onrustig avontuur. Elke uitzending krijgt hij flink wat te verduren op social media. Kijkers noemen hem onsportief en zelfingenomen. Daar wil medekandidaat Rob Kemps (35) voor eens en voor altijd een einde aan wil maken.

Beide heren wisten zich in de uitzending van woensdagavond naar de halve finale te spelen. De manier waarop Tijl het spel speelde, zorgde opnieuw voor veel kritiek op social media. Voor de uitzending had Rob Kemps (lid van het feesttrio de Snollebollekes) het echter al voor hem opgenomen.

Advertentie

Rob Kemps breekt lans voor Tijl Beckand

Bij een foto van de opnames van de kwartfinale schrijft Rob: “Graag zou ik hier ook even een lans willen breken voor mijn collega en vriend Tijl Beckand. Tijl speelt het spel op zijn eigen manier en dat geeft in ieder geval energie aan het programma. Voor mij was de ironie van zijn commentaar direct duidelijk en we hebben er samen goed om gelachen.

Wat goed is om te weten, is dat we backstage hele fijne gesprekken hebben gehad over Brel en Bach, samen voetbal hebben gekeken en tevens de wijnvoorraad uit de kleedkamer van Philip Freriks burgemeester gemaakt hebben. Misschien plaatst dit alles wat in een ander perspectief .”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rob Kemps (@robkemps13)

Die gezelligheid is voor veel kijkers in de uitzending helaas niet te zien:

v

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Instagram

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien