Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Onderzocht: is een oven voorverwarmen echt nodig?

‘Verwarm de oven voor op 180 graden.’ Een heel gewone zin die je regelmatig in een recept ziet staan. Maar is dat wel echt nodig, vroeg journalist Chris van Zutphen, schrijver van het boek boek Keukenmythes, zich af.

Advertentie

De theorie

Kookboeken vermelden zonder uitzondering dat een oven 10, 15 of soms zelfs 30 minuten moet voorverwarmen zodat alle onderdelen van de oven (zij- en achterkanten, rekken, deur) gelijkmatig verwarmd zijn.

De praktijk

Toen recepten en kookapparatuur werden ontwikkeld, bestonden er alleen nog hout- en steenkoolovens. Niet alleen kwam die heel langzaam op temperatuur, het duurde ook heel lang voordat de warmte zich gelijkmatig over de oven had verdeeld. Vandaar de noodzaak tot voorverwarmen.

Gesloten deur

Bij moderne ovens is dat echter niet meer nodig. Weliswaar bespaar je hooguit 5 minuten op de baktijd, maar wat je voornamelijk doet is het verspillen van energie. Alleen het bakken van een soufflé is wellicht gebaat bij voorverwarming. Een oven koelt – met gesloten deur – slechts heel langzaam af. Vandaar dat het uit het oogpunt van de energiebesparing nuttig is om een kwartier voor het einde van de baktijd de oven alvast uit te schakelen.

Meer keukenmythes?

Moet je paddenstoelen wel of niet wassen? En wordt je soep minder zout als je er rauwe aardappel in doet? Chris van Zutphen testte allerhande keukenmythes zodat jij de zin van de onzin kunt onderscheiden.

Je kunt het boek hier bestellen:

Ook de leukste artikelen van Libelle in je mailbox? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Bron: Keukenmythes, Nieuw Amsterdam. Beeld: iStock

oven

Dagboek Maud 24: “Mam, doe niet zo gek, dat is gevaarlijk!”

Maud - Libelle

Premium

De psycholoog heeft Maud geadviseerd haar moeder meer te stimuleren om haar uit haar depressie te trekken.

Natuurlijk ga ik proberen om mama uit haar depressie te halen. Ik wil haar laatste levensfase zo aangenaam mogelijk maken. Als me dat mijn laatste beetje vrije tijd kost, dan is dat maar zo. Gevolg is wel dat ik constant ruzie heb met Koen. Terwijl ik aan mama voordoe hoe ze een appel schilt en de tafel dekt, stoort hij me de hele tijd met onnozele vragen als: “Weet je of we nog koffiepads hebben?” “Hoe laat komt de post meestal?” “Op welke dag

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien