Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Ode aan 7 overbodige apparaten die we stiekem nog een beetje missen

Er is een boel veranderd de afgelopen jaren. Zo hebben we één voor één vaarwel moeten zeggen tegen deze geliefde huishoudapparaten.

En daarom een ode aan de volgende nostalgische toestellen.

Advertentie

De cassette recorder
Wat hebben wij daar veel liedjes op afgespeeld, zeg. We vinden het stiekem misschien nog wel een van de beste uitvindingen van Philips. En als je een cassette recorder thuis had, dan had je ook zo’n ‘prachtige’ stellage thuis staan waar je alle bandjes in bewaarde. Verveelde je je? Dan begon je te peuteren met een schroevendraaier of pen en dan weten we allemaal wat er gebeurde…

De gehaktmolen
‘Woensdag gehaktdag’ klinkt vandaag de dag nog bij veel gezinnen bekend in de oren. Vroeger gebeurde dit natuurlijk middels de gehaktmolen. Ideaal, want hierdoor wist je precies wat er door je gehaktballetje zat. Je koos het vlees uit en maakte er gemakkelijk thuis gehakt van. Wellicht gaat dit apparaat om deze reden ooit een comeback maken? Wij zijn voor!

Het faxapparaat
Je stopte het (handgeschreven!) papier in het faxapparaat en het papier rolde héel ver daar vandaan weer uit het faxapparaat. Alles ging vroeger via de fax. En je moest natuurlijk uitkijken dat je niet het faxtoestel van de ander belt, in plaats van het vaste telefoonnummer.

De wegenkaart
Zouden we vroeger de navigatiesystemen van nu hebben gehad, dan had dat heel wat ruzies in de auto bespaard. Want of je nu de eerste of tweede afslag richting Zuid-Frankrijk moest hebben was vaak een groot raadsel. Je smartphone kan je tegenwoordig een handje helpen, maar stiekem had zo’n papieren kaart op vakantie ook wel iets romantisch.

De videoband recorder
De videoband drukte je in de recorder en de video begon – met enig geduld en handmatig teruggespoeld te hebben – te spelen vanaf je bakstenen televisie. De videobanden namen wel enige ruimte in, en het was ook niet altijd een pretje als je erachter kwam dat je een opname had gemaakt óver de opname die je eigenlijk wilde bewaren.

De pick-up
Elke vrijdagmiddag werd de top 40 gedraaid en haastte je je naar de platenzaak om de lijst op te halen. Van de mooiste liedjes kocht je dan een singel. Op de a-kant stond je aanwinst, op de b-kant een wat onbekender liedje. Guys ’n Dolls, ABBA en Smokey waren natuurlijk favoriet.

Het vaste telefoontoestel
Want wie belt er nog via een vast toestel als je met een mobiel nummer bijna altijd bereikbaar kunt zijn? En als je nog een vaste telefoon thuis hebt staan met een draaischijf, kun je het al bijna antiek noemen. Maar sfeer geven ze wel.

Misschien is het gezegde ‘vroeger was alles beter’ hier wel op z’n plek. Welk apparaat mis jij stiekem nog steeds een beetje?

De beste berichten van Libelle heel ‘nieuwerwets’ digitaal in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN.be. Beeld: iStock

20 vragen aan Lex Uiting: “Er zijn anderen die beter zijn, maar ik kan óók iets”

Lex uiting - Libelle

Premium

Presentator Lex Uiting (33) bracht onlangs het nummer Danse Ôs Vreej uit, als eerbetoon aan 75 jaar vrijheid. Hij woont met zijn vriendin Suus in Amsterdam.

Waarom heb je het nummer Danse Ôs Vreej uitgebracht?
“Het is het meest persoonlijke liedje dat ik ooit heb geschreven. Het is het verhaal van mijn omaatje, zij is nu 90. Ik was bij haar op bezoek en ze vertelde over de oorlog, hoe ze tijdens de bevrijding al die jaren oorlog van zich heeft afgedanst.”

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien