Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: kun je parfum dat van kleur is veranderd nog gebruiken?

Als je een parfum een lange tijd niet gebruikt, kan de kleur veranderen. Maar betekent dit dat je het dan niet meer kunt gebruiken en weg moet gooien?

Wanneer je een flesje parfum al een tijdje niet meer hebt gebruikt, kan de inhoud ervan van kleur veranderen. Je bent dus niet gek als je denkt dat je parfum wat donkerder is geworden.

Advertentie

Geen kwaad
Het is logisch dat je dan gaat twijfelen of het parfum wellicht over de datum is en je het misschien beter niet meer op je huid kunt spuiten. Dit geldt ten slotte ook voor andere (huid)producten. Maar geen paniek, het kan echt geen kwaad om verkleurd parfum te gebruiken.

Natuurlijke ingrediënten
“Natuurlijke ingrediënten in geuren zijn onstabiel, maar juist daardoor creëren ze een geur. De moleculen vallen namelijk uiteen en verdampen”, legt beautyexpert Bee Shapiro uit. “Dat betekent ook dat de natuurlijke ingrediënten in geuren na verloop van tijd vaak van kleur kunnen veranderen. Ze kunnen zelfs al tijdens de productie een andere kleur krijgen.”

Warmte
Vooral wanneer parfum wordt blootgesteld aan zonlicht of warme temperaturen kunnen de ingrediënten lichter of juist donkerder worden. “Dit duurt een paar maanden”, legt parfumontwikkelaar Baptiste Bouygues uit. “Als je met natuurlijke ingrediënten werkt, is het normaal dat dingen evolueren.” De geur kan hierdoor wel wat minder worden, maar kwaad zal het zeker niet doen.

Chemicaliën
Eigenlijk is het juist een goed teken wanneer je parfum een klein beetje van kleur verandert. Dit betekent namelijk dat de geur is gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Wanneer je parfum maandenlang dezelfde kleur blijft behouden, weet je eigenlijk vrij zeker dat er conserveermiddelen en chemicaliën in zitten.

Bedrijfsgeheimen
Zo zullen er bijvoorbeeld ftalaten in zitten. Dit zijn bekende hormoonontregelaars die de houdbaarheid van geuren kunnen verlengen. Bij geuren staat zoiets niet op het flesje, aangezien deze ingrediënten als ‘bedrijfgeheimen’ kunnen worden beschouwd. Maar schrik niet: deze chemicaliën kunnen geen kwaad.

Online
Mocht je toch graag weten wat er in je parfum zit, dan kun je dit vaak op internet vinden. Ook kun je online op zoek naar parfummerken die alleen met natuurlijke ingrediënten werken. Maar weet dus dat de kleur van dit soort parfum kan veranderen. Er is dan niks aan de hand en je kunt gewoon door blijven spuiten. Pas als de geur anders (vaak minder lekker) ruikt, kun je het parfum beter weggooien.

Koel en donker
De gemiddelde houdbaarheidsdatum schommelt tussen de 3 en 5 jaar. Maar dan moet wel goed voor je parfum zorgen. Zo is het belangrijk dat je het geurtje op een koele, donkere plek bewaart. De perfecte temperatuur ligt tussen de 15 en 18 graden Celsius.

Spuit je parfum op deze plekken en je ruikt ‘m aan het einde van de dag nog steeds:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Mindbodygreen. Beeld: iStock

De Dag Nadat Vervolg 51 – Ik een gemeen sinterklaasgedicht kreeg

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien