Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Uitgewerkt? Pensioen komt voor velen later dan verwacht

Weet jij precies tot welke leeftijd jij moet werken? Het is misschien een slim idee om dat nog eens dubbel te checken, want de meeste mensen schatten hun pensioenleeftijd verkeerd in.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut.

Advertentie

Onvrede
Over het algemeen denken mensen vaak dat ze 2 tot 3 jaar eerder kunnen stoppen dan dat ze daadwerkelijk mogen. Hoe dat komt? “Mensen die nu op hun pensioenoverzicht kijken, zien dat de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden is”, vertelt Kène Henkens, onderzoeker van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut, tegen AD. De pensioenleeftijd schuift al jaren op, maar de meeste mensen hebben geen idee met hoeveel jaar of hoe snel.

“Mensen onthouden die eerste leeftijd. Als ze er later achterkomen dat de AOW-leeftijd weer verder is gestegen, is dat vaak een onaangename verrassing.” Wanneer ze 5 jaar voor hun pensioen te horen krijgen wanneer ze precies met pensioen gaan, worden mensen daarom vaak teleurgesteld of boos.

AOW-regeling
De AOW-leeftijd is nu zo geregeld, dat hoe ouder we worden, hoe langer we door moeten werken. Het gaat dus hand in hand met onze levensverwachting. Mensen die nu begin 20 zijn, zullen naar verwachting tot hun 73ste moeten doorwerken.

Onderzoeker Kène is het niet eens met deze regeling, hij wil graag een ander systeem. “Laat die AOW-leeftijd bijvoorbeeld elk jaar met een maand stijgen. Of geef duidelijke grenzen aan: in 2030 is de AOW-leeftijd zo hoog en in 2040 zo hoog. Dan weten mensen waar ze aan toe zijn.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Libelle’s grote maanhoroscoop: álles over liefde en relaties

maanhoroscoop-libelle-liefde-relaties

Premium

Naast een zonneteken hebben we allemaal ook een maanteken. De maan belicht vooral de emotionele kant van ons leven en karakter.

Welk maanteken ben ik?

Binnen de astrologie kennen de meesten van ons wel hun zonneteken. We zijn een Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman of Vissen omdat de zon op onze geboortedag in dat dierenriemteken stond. Om meer te leren over onze emotionele kant is het belangrijk om te weten in welk teken de maa

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien