Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zo verwijder je alle pesticiden van een appel (spoiler: het is níet met water)

Slecht nieuws: door een appel te wassen of schoon te boenen met je trui, verwijder je niet alle pesticiden. Daarvoor is toch echt grover geschut nodig. 

Of je hem nou uit het vuistje eet of verwerkt in de appeltaart: appels zijn in de herfst op hun lekkerst. Nadeel is alleen dat dit het fruit is dat ook de meeste pesticiden op de schil bevat. Fruittelers mogen deze chemicaliën officieel wel toepassen, maar wat de langetermijneffecten zijn, is nog niet duidelijk.

Advertentie

Natriumcarbonaat
Amerikaanse wetenschappers gingen daarom op onderzoek uit en ontdekten zo dat je een appel het best schoonmaakt door het een kwartier lang in badje van natriumcarbonaat te laten weken. Dat werkt nog beter dan het laten weken in kraan- of bleekwater. Het zuiveringszout (ga voor 1%) verwijderde niet alleen de pesticiden op de schil, maar ook de stoffen die al dieper in de appel waren getrokken. De onderzoekers deden de test overigens op een Gala-appel.

Wassen
Denk je nu: de groeten met je zuiveringszout, daar heb ik helemaal geen tijd voor? Onthoud dan dat een appel van tevoren wassen in ieder geval altijd beter is dan hem ongewassen eten. Je kan de appel ook schillen, maar dan gooi je tegelijkertijd een hoop voedingsstoffen weg.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

In weinig tijd een indrukwekkend toetje op tafel zetten? Maak deze appelroosjes!

Bron: HLN.be. Beeld: iStock

Sylvia Witteman: “Ik moffel de grote glasscherf op de grond snel weg”

Sylvia Witteman | Libelle

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week doet ze een poging om het huis van haar moeder schoon te maken. 

“Goed nieuws!”, zegt mijn moeder in het verpleeghuis. “Ik mag morgen naar huis!” Een week of vier heeft het wel geduurd voordat ze weer een beetje uit de voeten kon met haar nieuwe heup, maar nu is het toch (bijna) zover. “Stofzuigen en dweilen en zo kan ik voorlopig niet”, zegt ze. “Het zal wel een smeerboel zijn thui

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien