Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Libelle legt uit: zo bereid je je planten voor op de winter

We profiteren nog even van het heerlijke zomerse zonnetje, maar met de herfst voor de deur wordt het ook weer tijd om een aantal planten naar binnen te halen en wat extra verzorging te geven. 

Maar bij het naar binnen verplaatsen van je planten, wil je het ongedierte natuurlijk niet meenemen. Zó pak je dat aan.

Advertentie

Seizoensplanten

Er zijn planten die alleen bedoeld zijn voor binnen en er zijn planten die alleen buiten kunnen groeien. Maar er zijn ook planten die zowel binnen als buiten kunnen vertoeven met de juiste verzorging en aandacht. De vetplanten en cactussen zijn geschikt voor zowel in de woonkamer als buiten. Nog zo’n plant is de yucca, dit is een plant die dikke bladeren heeft die wat weg hebben van leer.

Koude douche

Plantencoach en stadsboer Nick Cutsumpas geeft aan dat het heel belangrijk is je planten genoeg tijd te geven. Het klinkt misschien gek, maar het is verstandig om je planten de eerste twee dagen in de badkamer te zetten. Dit is niet alleen aan te raden om ze een koude douche te geven, maar vooral om de bladeren op ongedierte te checken.

Als dat eenmaal is gebeurd – en er geen beestjes te zien zijn – kun je ze het best ergens plaatsen waar ze dezelfde hoeveelheid licht krijgen als die ze buiten kregen.

Kamerlicht

Van de felle volle zon naar kamerlicht kan voor sommige planten een grote aanpassing zijn, dus probeer indien mogelijk dezelfde omstandigheden te creëren. Tijdens deze aanpassingsperiode kunnen gele bladeren een gevolg zijn, maar nadat ze aan hun nieuwe omgeving gewend zijn, zullen ze meteen weer opfleuren.

Ongedierte verwijderen

Het beste scenario zou natuurlijk zijn om helemaal geen ongedierte te vinden. Mocht je dit wel vinden, dan moet je snel op het probleem ingaan. Dit om te voorkomen dat het ongedierte zich niet verspreidt naar andere kamerplanten.

Begin met een volledige douche om al het ongedierte op de bladeren te verdrijven, besproei met neemolie en veeg het af met een oud T-shirt of doek. Sommige plagen, zoals kalk, hechten zich echt aan de bladeren, dan kan een oude tandenborstel effectief zijn voor het schrobben van moeilijk bereikbare plaatsen. Geef hem nog een snelle douche en het ongedierte moet helemaal weg zijn.

Je planten die van buiten houden, kunnen volgend voorjaar hun plekje buiten terug claimen. Maar tot die tijd zullen deze tips ervoor zorgen dat je planten zich met plezier in je overdekte jungle bevinden.

Last van bladluis? Dit doe je er tegen:

Bron: Bring-plants-indoor.   Beeld: iStock.

Lees meer

Sylvia Witteman: “Ik moffel de grote glasscherf op de grond snel weg”

Sylvia Witteman | Libelle

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week doet ze een poging om het huis van haar moeder schoon te maken. 

“Goed nieuws!”, zegt mijn moeder in het verpleeghuis. “Ik mag morgen naar huis!” Een week of vier heeft het wel geduurd voordat ze weer een beetje uit de voeten kon met haar nieuwe heup, maar nu is het toch (bijna) zover. “Stofzuigen en dweilen en zo kan ik voorlopig niet”, zegt ze. “Het zal wel een smeerboel zijn thui

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien