Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Dít is de vieste plek in de badkamer

Ga je niet bepaald graag naar een openbaar toilet? Snappen we. Maar wist je dat je eigen badkamer ook niet bepaald de meest frisse plek in huis is? En dat er een plek is die zelfs nog viezer is dan het toilet? 

Echt waar: het is de tandenborstelhouder die de kroon spant als het gaat om de hoeveelheid ziektekiemen. Met die conclusie komt NSF International, een wereldwijde organisatie voor volksgezondheid en veiligheid. Voor hun onderzoek testten ze allerlei oppervlakten in huis op bacteriën, gisten en schimmels.

Advertentie

Vaker schoonmaken
De uitkomst? Op 64% van de tandenborstelhouders vonden ze schimmels en gisten terug. Ter vergelijking: die schimmels en gisten troffen ze op ‘slechts’ 27% van de onderzochte toiletbrillen aan. Hoe dat komt? “Je tandenborstelhouder heeft alles waar bacteriën van houden”, vertelt Lisa Yakas, microbiologe bij NSF International. “Het is er donker, vochtig en hij wordt meestal niet zo vaak schoongemaakt als dat zou moeten.”

Onschuldig
De tandenborstelhouder wordt in deze lijst opgevolgd door de kraan. Ook daar troffen de onderzoekers veel gisten en schimmels aan. Of we nu allemaal meteen onze badkamer een extra sopje moeten geven? “Welnee: veel mensen maken zich onterecht zorgen over de virussen en bacteriën in hun badkamer”, vertelt Amesh Adalja, arts voor infectieziekten. “De meeste bacteriën zijn onschadelijk en verschillen niet zo veel van de andere bacteriën in huis.” Gelukkig maar.

Kan je na het lezen van dit artikel wel een nieuwe schone tandenborstel gebruiken? Je scoort er hier een:

Set van 2 Philips Sonicare elektrische tandenborstels
Set van 2 Philips Sonicare elektrische tandenborstels
€ 124,95 € 74,95
Bestel snel

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Time. Beeld: iStock

Femke: “Ik gun Oscar een 2e leg, mochten wij ooit uit elkaar gaan”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (6) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt. Deze week: sterilisatie. 

Na een avondje fijn gezelschap en heerlijk eten fietste ik met een vriendin naar huis. Ze vertelde me dat haar man die dag een afspraak bij de uroloog had gehad om het over een sterilisatie te hebben. Hij kreeg 2 weken bedenktijd en een papiertje waarop stond wat de ingreep ging kosten: zo’n €500,-. Op hetzelfde papiertje stond ook hoeveel terugdraaien van de sterilisatie zou kosten: €4000,- euro.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien