Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: hoe kweek je zelf pompoenen?

Wil je wel wat meer kleur in je groentetuin? Plant dan eens pompoenen, die brengen direct leven in de brouwerij. Ze krijgen kleurrijke bloemen en zijn natuurlijk ontzettend gezond en lekker. Zó kweek je ze zelf.

Terwijl de zomer nu nog in volle gang is, pluk je in de herfst de vruchten van je harde werk in de groentetuin. Hieronder een handig stappenplan, zodat jij aankomende herfst kunt genieten van pompoensoep met groente uit eigen tuin.

Advertentie

1. Kies de juiste zaadjes
Er zijn verschillende pompoenen op de markt, in allerlei soorten, maten en kleuren. Natuurlijk is er de welbekende oranje pompoen. Maar als je het over een andere boeg wilt gooien, kun je ook kiezen voor flessenpompoen, de spaghettipompoen of de groene kabocha. Controleer goed dat je de juiste zaden koopt, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

2. Zonovergoten plek
Belangrijk is dat je de gekozen zaadjes niet zomaar ergens in de aarde stopt. Pompoenen hebben veel zon nodig om te groeien, dus zorg ervoor dat je een zonovergoten stukje tuin uitkiest om ze te planten. Pompoenen hebben gemiddeld 100 dagen nodig om te rijpen. Wil je dat ze rond Halloween klaar zijn? Plant ze dan halverwege juli.

3. Planten
Je kunt het best kleine heuveltjes maken in de aarde en de zaden daar in planten. Zo vangen ze sneller zon en zullen ze dus ook sneller rijpen. Belangrijk is om de zaden niet te dicht tegen elkaar aan in de aarde te stoppen, want pompoenen hebben flink wat ruimte nodig om te groeien.

4. Goed verzorgen
De meeste groenten hebben eens per week flink wat water nodig tijdens het groeiproces. Precies dezelfde regel geldt voor pompoenen. De bladeren van pompoenen kunnen echter snel droog lijken, maar schijn bedriegt. De grond eronder is vaak nog erg vochtig, dus controleer deze eerst altijd voor je de pompoenen weer water geeft.

5. Oogsten
Na een aantal maanden kun je de pompoenen oogsten. Maar hoe weet je nou of ze rijp zijn? Dit kun je zien aan de schil. Als deze dik en hard is geworden en de pompoen de gewenste kleur heeft gekregen, is de groente klaar om gegeten te worden. Wacht in elk geval niet tot de eerste nacht met vorst, want vrieskou kan de pompoen flink beschadigen.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Goodhousekeeping. Beeld: iStock

Jan, Jaap en Robin van 3JS: “Genieten van het moment is noodzaak geworden”

3JS

De afgelopen maanden lag zo’n beetje alles stil, maar niet bij 3JS. Midden in coronatijd bracht de Volendamse band een gloednieuw album uit. Opgenomen met een kersvers derde bandlid, Robin – uiteraard ook een Volendammer – wiens tweede naam gelukkig wél met een J begint.

Een voor een melden de leden van 3JS zich bij het kantoor van hun management, boven een kapsalon in een Volendamse winkelstraat, het dorp waar de drie heren wonen. Hier hebben we afgesproken voor het interview waarna we naar Marken gaan voor de fotoshoot. Aan de muren hangen gouden en platina platen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien