Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Horror: gevaarlijke reuzenteek komt écht voor in Nederland

De geruchten gingen al even rond, maar woensdag is bevestigd waar we allemaal al voor vreesden. De gevaarlijke reuzenteek die eerder gespot werd in Drenthe, blijkt inderdaad de Hyalommateek te zijn. Dat bevestigd het RIVM.

Het insect ziet er niet alleen gevaarlijk uit, maar een tekenbeet ervan kan ook gevaarlijke gevolgen hebben.

Advertentie

Reuzenteek
Wanneer je gebeten bent door de reuzenteek, heb je kans om het Krim-Congovirus op te lopen. De gevolgen zijn niet mis, want dit virus kan zorgen voor hoge koorts. Er wordt zelfs gesproken over een dodelijk virus, maar vooralsnog is dat virus niet aangetroffen bij de teek die gevonden werd in Drenthe.

Vlekkenkoorts
Helemaal onschuldig is de teek echter niet, want het insect blijkt wel de Rickettsia Aeschlimannii-bacterie bij zich te dragen. Mocht je besmet raken dan kan dit klachten als koorts, hoofdpijn en spierpijn veroorzaken. Maar de beet kan ook zorgen voor de zogenaamde ‘vlekkenkoorts’. Met een antibioticakuur is deze koorts gelukkig goed te behandelen.

Teek verwijderen
Vermoed je dat je gebeten bent door een teek? Haal deze dan zo snel mogelijk uit de huid met een pincet. Gebruik pas na het verwijderen ervan ontsmettingsmiddel als alcohol of jodium. Belangrijk is om te noteren wanneer en waar je gebeten bent door de teek. Zo kun je de huid controleren op eventuele veranderingen.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: RTL Nieuws, RIVM. Beeld: ANP

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo en Iris - Libelle

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?
H: Jazeker, 24 kilo geleden.
I: Hoelang al?
H: Het was 1988.
I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?
I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.
H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien