Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Dít zijn de signalen dat je hond in de puberteit zit

Weleens van de hondenpuberteit gehoord? Als je een pup in huis hebt gehaald is de kans groot dat je met deze fase te maken krijgt. Twijfel je of je hond in de puberteit zit? Dit is hoe je het kunt herkennen.

1. Leeftijd
Net als bij mensen vindt de puberteit plaats in de jonge jaren van een hond. Het begint meestal als hij rond de 6 à 7 maanden oud is. Het duurt totdat hij ongeveer 1,5 à 2 jaar oud is.

Advertentie

2. Hij verliest zijn wilde haren
Verliest je hond heel veel haar? Zeg maar dag tegen die lieve, zachte puppyvacht. Het is tijd voor een vacht die bij een volwassen hond past. Het is belangrijk om je hond in deze fase veel te borstelen. Van dat rondvliegende haar hebben jullie namelijk beide last.

3. Je wordt genegeerd
Dit komt erg overeen met de puberteit bij mensen: je wordt door je puber genegeerd. Ook honden worden in de puberteit een stuk afstandelijker. Was hij eerst heel knuffelig en kwam hij altijd gelijk naar je toe als je hem riep? Het kan zomaar zijn dat hij je nu negeert en met een grote boog om je heen loopt. Niet leuk, maar het gaat voorbij. Echt waar!

4. Hij sloopt de boel
Dit is misschien wel het minst leuke van alles: je hond gaat overal op kauwen. In de puberteit wordt zijn volwassen gebit ontwikkeld. Door veel te kauwen komen de tanden recht in het kaakbot te staan. Het heeft dus wel degelijk nut, maar blij word je er niet van. Het kan namelijk zomaar zijn dat hij zijn tanden in jouw mooie meubels zet.

5. Hij bakent zijn territorium af
Als je een reu hebt, zal je hond zijn territorium gaan afbakenen. Ook kan het zijn dat je hond een plasje besluit te doen op onverwachtse plekken. Heb geduld, want ook dit gaat weer voorbij.

Hoe ga je ermee om?
Probeer je hond zo min mogelijk te straffen. Hij kan zelf namelijk ook niks aan zijn puberteit doen. Je kunt ‘m beter belonen als hij naar je luistert wanneer je hem corrigeert of als hij uit zichzelf iets goed doet. Zorg er in ieder geval voor dat je heel consequent op zijn gedrag reageert. Tijdens de puberteit hebben honden ontzettend veel energie. Ga daarom veel met hem naar buiten en zorg dat hij lekker zijn energie kwijt kan. Daarnaast is het codewoord bij deze fase: geduld. Het is een lastige periode, maar heb geduld met je hond, dan komen jullie er samen wel doorheen.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Margriet. Beeld: iStock

Lees meer

Speel hier de snackpuzzel van zondag 23 februari gratis

snackpuzzel

Premium

Zin in een puzzel? Waag je dan aan deze gratis snackpuzzel van zondag 23 februari – gewoon lekker online. Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en je hebt 7 dagen om de snackpuzzel op te lossen. Succes!

[minipuzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien