Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Slecht nieuws voor longpatiënten deze jaarwisseling

Benauwdheid, hoesten, kortademigheid of zelfs een longaanval: voor 9 op de 10 mensen met een longziekte is het elke jaarwisseling weer hetzelfde. Helaas wordt dat dit jaar waarschijnlijk nog ietsje erger.

Want het weer zal voor de longpatiënten niet meezitten. De voorspelling voor Oud & Nieuw is droog met weinig wind. Hierdoor kan er dichte mist ontstaan, waardoor de luchtkwaliteit nóg slechter wordt. Proosten met een glaasje champagne buiten zal er daarom voor hen niet in zitten.

Advertentie

Zo slecht als in Singapore
Omdat er veel vuurwerk wordt afgestoken gedurende oudejaarsdag, kunnen in hoog tempo waterdruppeltjes ontstaan op de kruitdampen van het vuurwerk. Resultaat: oudejaarsavond krijgen we waarschijnlijk met vuurwerkmist te maken. En dit is erg ongezonde mist: het wordt door de directeur van het Longfonds, Michael Rutgers, zelfs vergeleken met de luchtkwaliteit van New Delhi en Singapore. Wat je kunt doen als longpatiënt volgens het RIVM? Binnenblijven met de ramen en deuren dicht, en met hen mee-pleiten voor vuurwerkvrije zones.

Vuurwerkvrije zones
Want die zones moeten er volgens hen komen. “De impact van vuurwerk op mensen en hun longen is enorm”, zegt Rutgers. “Minstens 700.000 Nederlanders beleven een benauwd Oud & Nieuw.” 10 procent van die groep longpatiënten ontvlucht zelfs zijn of haar huis tijdens de jaarwisseling. De vuurwerkvrije zones zijn er tot blijdschap van het Longfonds al op sommige plekken in Nederland, maar dit moeten er de komende jaren nog veel meer worden.

Oud & Nieuw vieren met kinderen? Gezinsvlogger Doortje geeft tips:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP. Beeld: iStock

Roos Schlikker: “Ik gluur naar m’n zoon, naast me in de auto, en ik zie jou, mam”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (45) heeft twee zoons, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen.

Lieve mama,

Ik moet je iets vertellen: Miró heeft nieuwe schoenen. ‘Vette patta’s’ noemt hij ze. Ze waren hartstikke duur en ik wilde ze niet kopen, want het jong voetbalt voortdurend in de bagger, maar hij wilde ze zo graag. Dus spaarde hij ervoor en vroeg hij voor zijn verjaardag alleen schoengeld. Vanochtend ging de bel. Springend als een kangoeroe nam hij de doos van de bezorger aan en daar lagen ze: peperdure Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien