Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Dit is hoe vaak je je sportkleding het beste kan wassen

Gooi jij na iedere sportsessie je sportkleding in de wasmachine, of draag je jouw sportsetje meerdere keren achter elkaar zonder te wassen? Misschien weet je niet zo goed wat nou eigenlijk het beste is.

Het staat natuurlijk als een huis boven water dat er geen keiharde regels gelden. Maar er zijn wel richtlijnen om in je achterhoofd te houden.

Advertentie

Zo vaak sportkleding wassen
Maggie Oakley, merchandise director bij sportmerk Smartwool, vertelt aan Het laatste nieuws dat het per persoon verschillend is hoe vaak je je sportkleren moet wassen. “Je moet daarbij rekening houden met hoeveel je zweet, hoe actief je bent en hoe erg je het zelf vindt om gedragen sportkledij vaker te dragen.”

Luchtvochtigheid
Daarnaast spelen andere factoren een rol. Bijvoorbeeld de luchtvochtigheid in de regio waar je woont. Als de lucht erg droog is, is de kans groot dat je minder zweet als je buiten sport. Dan kun je je sportkleding prima vaker dragen zonder te wassen. Maar als het juist erg vochtig is in jouw regio, kun je de kleren toch het beste na iedere sportsessie in de wasmachine gooien.

Uv-licht
Als je bang bent dat je kleding beschadigt als je ze te vaak wast, kun je ze ook buiten ophangen om in de zon te laten drogen. “UV-licht beschadigt bacteriën”, aldus Kelly Reynolds, professor milieuwetenschappen aan de universiteit van Arizona.

“Je sportkledij buiten te drogen hangen zal er dus voor zorgen dat je minder snel last zult krijgen van een overvloed aan bacteriën op je sportkleding.”

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: HLN. Beeld: iStock

Lees meer

Eline (30) groeide op in armoede: “Op mijn 19e had ik een enorme achterstand”

arm

Eline (30): “Wij waren erg arm, waardoor ik niet kon meedoen met de kinderen op school. Mijn kleren kwamen van het Leger des Heils en mijn speelgoed van de kringloop.

Het tekort aan geld speelde de hoofdrol in ons gezin. Mijn moeder moest overeind zien te blijven in die stress, zodat er nauwelijks tijd overbleef voor opvoeding.  Heel normale normen en waarden, kregen wij niet mee.  Toen ik op mijn 19e het huis uit ging om te studeren had ik op allerlei gebieden een enorme achterstand, al besefte ik dat toen nog niet.

Ik had geen geld – niets gespaard en ook niets v

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien