Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

De terrasetiquette: deze dingen moet je weten voor je weer gaat terrassen

1 juni is daar en de terrassen zitten alweer vol. Tenminste, voor zover dat kan op gepaste afstand. Natuurlijk heeft iedereen er naartoe geleefd dat er weer genoten kan worden van een drankje op het terras. Maar voordat je daarvan geniet, moet je een aantal dingen weten. 

En dat is de nieuwe terrasetiquette.

Advertentie

Wrijving

Op het terras zitten na 1 juni 2020 zal niet meer zijn zoals je het gewend bent. Er moet te allen tijde afstand gehouden worden, er zijn minder tafeltjes, het personeel moet met veel dingen rekening houden en íedereen wil een plekje op het terras bemachtigen. Dit alles bij elkaar kan een boel wrijving veroorzaken. Daarom is het belangrijk om op de juiste manier gebruik te maken van de horeca. Met deze etiquette in je achterhoofd blijf je respectvol tegenover het personeel en is jouw middagje in de zon ongetwijfeld een stuk fijner en minder stressvol.

1. Reserveer

Natuurlijk is het verleidelijk om te kijken of je op de bonnefooi nog even een terrasje kunt pakken als je daar zin in hebt. Toch wordt er nadrukkelijk gevraagd om te reserveren. Zo kan het restaurant goed rekening houden met je komst. En dat is wel nodig in deze tijden.

2. Wacht op jouw plek

Heb een beetje geduld bij aankomst tot jouw plekje klaar voor je is. Het personeel heeft veel aan het hoofd in deze tijden en het kan iets langer duren voordat je plaats kunt nemen. Wurm je niet tóch even langs een groepje mensen om naar dat ene lege tafeltje te komen. Zorgen dat alles schoon is voor de volgende klant en alles op afstand moeten doen kost nou eenmaal wat meer tijd.

3. Geef ruimte

Andere gasten op het terras en het personeel doen allemaal hun best om afstand te houden. Geef elkaar dan ook de ruimte. Dit is zeker belangrijk voor het personeel. Zij moeten al hun best doen om overal bij te komen en iedereen te bedienen zonder dat ze veel te dichtbij komen. Zorg dan ook dat je niet hun ruimte inneemt.

4. Houd rekening met de prijzen

De horecagelegenheden hebben een flinke financiële dip achter de rug. Sterker nog: ze zitten er nog middenin. Voor sommige cafés betekent dat dat ze op het randje van een faillissement zitten. Houd er dus rekening mee dat veel locaties hun geld moeten terugverdienen in deze periode om te redden wat er te redden valt. Dat kan betekenen dat jouw favoriete drankje ineens een stukje duurder is. Maar denk maar zo: als je het gewoon alsnog neemt, kun je er voor helpen zorgen dat jouw lievelingscafé niet failliet gaat.

5. Heb geduld

Ook wat betreft het wachten op je bestelling is het belangrijk dat je rekening houdt met het personeel. De horeca kan al vrij stressvol zijn op gewone werkdagen, laat staan nu er allemaal maatregelen zijn. Accepteer dat sommige dingen iets meer tijd kosten.

6. Accepteer de eindtijd

Nu iedereen maanden niet op een terras heeft kunnen zitten, is de animo voor een tafeltje in de zon groot. Iedereen wil nu het terras op en dat terwijl er nu minder tafeltjes beschikbaar zijn. Weet dan ook dat veel restaurants en cafés met shifts werken. Dit houdt in dat je een beperkte tijd hebt op het terras. Accepteer het dan ook dat jouw tijd op een gegeven moment op is en wees tevreden met de mogelijkheid die je hebt gehad om even op het terras te zitten. Nu is het de beurt aan iemand anders.

Aanpassingsvermogen

Het kan misschien voelen als nogal een opgave om met zo veel regeltjes op het terras te moeten zitten. Leuk is anders. De huidige situatie vraagt nou eenmaal om aanpassingsvermogen van het personeel en dus ook van jou. De tijden van ongedwongen op het terras zitten komen wel weer terug. Maar voor nu mogen we genieten dat de horecadeuren weer open gaan!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock.

Lees meer

Tessel Tindert: “Zou hij mij ook geld afhandig hebben willen maken?”

Met een bonkend hoofd en een uitgedroogde mond word ik wakker van bouwvakkers die in de binnentuin met een gillende zaag aan het werk zijn. Ik trek mijn dekbed over mijn hoofd.

Ik wil slapen, ik wil er niet zijn, ik wil weg uit mijn lichaam dat beurs en pijnlijk aanvoelt alsof ik in elkaar ben geslagen. Terwijl ik luister naar het gejank van de zaag, denk ik aan de vorige avond. Doris, Julie en ik hebben toen David/Taco was vertrokken 2 flessen wijn soldaat gemaakt en ik heb zelfs een sigaret van Doris gerookt terwijl ik al 15 jaar ben gestopt. Ik kan mezelf wel voor mijn h

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien