Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: Hoe vaak moet je keukenhand- en theedoeken nu wassen?

Handen wassen, handen wassen, handen wassen. Nu het coronavirus ons land – en eigenlijk de hele wereld – in z’n greep heeft, wassen we vaker dan ooit onze handen. Maar hoe vaak moet je dan het keukenhanddoekje wassen waar je je handen steeds aan droogt? En gooi je je theedoeken ook vaker in de was in deze tijd? 

Je zou denken dat de keukenhanddoeken en theedoeken niet zo vies zijn. Je droogt er immers je schone handen of schoon servies mee. Wel dus!

Advertentie

Je veegt niet alleen water af, maar ook zeepresten. En met theedoeken ook etensresten. De daarbij behorende bacteriën kunnen zich in de vezels van de doek vestigen. De doeken zijn na het gebruik nat en daar gedijen bacteriën goed in.

Hoe vaak?
Dat je keukenhanddoeken en theedoeken dus regelmatig moet wassen, is duidelijk. Maar hoe vaak precies? Een zoektocht op internet levert weinig op: de ene website zegt dat je de doek idealiter na elk gebruik wast, terwijl een ander schrijft dat een keer per week prima is.

Advies
We vroegen het daarom aan expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. “Het wassen van de thee- of handdoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de theedoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen”, zegt Van der Vossen. “Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig. Bacteriegroei zal met name plaatsvinden in een vrij natte theedoek die langzaam weer droogt.”

Hm, nu je de doeken veelvuldig gebruikt, kun je ze dus het beste dagelijks in de wasmand deponeren.

Op 60 graden
Als je de doek dan in de was doet, moet je ‘m wel op 60 graden wassen, adviseert Van der Vossen. “Op die manier gaan de bacteriën dood.”

Het coronavirus is het gesprek van de dag en zal dat voorlopig ook wel blijven. Wat kun je preventief doen om te voorkomen dat je ziek wordt? Dokter Rutger legt het uit.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Lees meer

Zo zorg je ervoor dat je relatie standhoudt en samen oud wordt

relatie

Premium

Het aantal alleenstaanden en echtscheidingen is nog nooit zo hoog geweest. Hoe komt het toch dat de zoektocht naar De Ware zo moeilijk is geworden? En: wat kunnen we zelf eraan doen om goed samen oud te worden?

We zijn, uitzonderingen daargelaten, allemaal op zoek naar de ware liefde. En als we die gevonden hebben, proberen we dat gevoel zo stevig mogelijk vast te houden. Althans, dat zou je denken. De realiteit is anders. Niet eerder telde Nederland zo veel alleenstaanden. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw nam het
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien