Nu 50% korting op 6-delige pannenset in verschillende kleuren!

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: Hoe vaak moet je de theedoek wassen?

Hoe vaak was jij je theedoek eigenlijk? Die vraag leidde tot grote consternatie op de redactie van Libelle. Van ‘eens in de 2 weken’, tot ‘nee joh, elke dag!’ Hoog tijd om dit tot de bodem uit te zoeken.

Theedoeken gebruik je over het algemeen om je servies mee af te drogen. Schoon servies, want je hebt het immers net afgewassen. Daar wordt die theedoek toch niet vies van, zou je denken. Wel dus! Je veegt niet alleen water af, maar ook zeep- en etensresten, en daarbij behorende bacteriën die zich in de vezels van de doek kunnen vestigen. De theedoek is na het gebruik nat en daar gedijen bacteriën goed in.

Advertentie

Hoe vaak?
Dat je ‘m dus regelmatig moet wassen, is duidelijk. Maar hoe vaak precies? Een zoektocht op internet levert weinig op: de ene website zegt dat je de doek idealiter na elk gebruik wast, terwijl een ander schrijft dat een keer per week prima is.

Advies
We vroegen het daarom aan expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. “Het wassen van de thee- of handdoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de theedoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen”, zegt Van der Vossen. “Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig. Bacteriegroei zal met name plaatsvinden in een vrij natte theedoek die langzaam weer droogt.”

Op 60 graden
Als je de doek dan in de was doet, moet je ‘m wel op 60 graden wassen, adviseert Van der Vossen. “Op die manier gaan de bacteriën dood.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien