Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Waarom het niet slim is om thuis geld te bewaren (zélfs als de spaarrente negatief wordt)

Heb jij thuis veel contant geld of zogeheten ‘waardepapieren’ liggen? Dan is het verstandig om de polis van je inboedelverzekering eens te bekijken. De kans is namelijk groot dat je het geld bij diefstal of brand grotendeels kwijt bent.

Dit blijkt uit een onderzoek van Inboedelverzekering Informatie Centrum (ICC) naar dekkingen en vergoedingen van contant geld.

Advertentie

Verschil tussen ‘waardepapieren’
Voor het onderzoek werden de polisvoorwaarden van 31 verzekeraars vergeleken. En wat blijkt? Er zit een groot verschil in wat verzekeraars als ‘contant geld’ zien en ook de maximale vergoedingen verschillen behoorlijk.  In de meeste gevallen worden waardepapieren, zoals aandelen en obligaties, als ‘contant geld’ gezien. Maar in sommige gevallen worden zelfs paspoorten, identiteitsbewijzen, waardebonnen, chipknippen, bankpassen en waardecheques gezien als waardepapieren. Dit betekent dat de waarde hiervan al van de cash af gaat die je thuis hebt liggen, mocht het verloren gaan.

Flink verschil in vergoedingen
Ook de maximale vergoeding bij gestolen contant geld verschilt sterk per inboedelverzekeraar. Uit het onderzoek blijkt dat 11 verzekeraars maximaal 1.250 euro vergoeden bij schade aan of diefstal van contant geld. De verzekeraars die het laagste bedrag vergoeden, keren maximaal 250 euro per ‘gebeurtenis’ uit. In het gunstigste geval krijg je slechts 1.500 euro terug.

Negatieve spaarrente
De waarschuwing van ICC om geen geld thuis te bewaren komt niet helemaal uit de lucht vallen. Er wordt de laatste tijd openlijk gespeculeerd over wat mensen gaan doen als de spaarrente op de bank negatief wordt. De spaarrente is momenteel historisch laag en negatieve rente bestaat al op bedrijfs- en staatsleningen. Zes van de tien ouderen halen hun geld van de bank als de rente op spaargeld negatief wordt, zo meldde de ANBO (belangenorganisatie van senioren) woensdag.

Hoe zit ’t met contant geld?
Contant geld vormt een van de uitzonderingen op de normale polis voor inboedelverzekeringen. “Over het algemeen geldt de 60-40-regeling”, zo vertelt Rianne Veerman, verzekeringsspecialist van vergelijkingssite Independer. “Stel dat je televisie wordt gestolen met een waarde van 1.000 euro en hij heeft nog een dagwaarde van meer dan 40 procent, dan krijg je het totale bedrag van een nieuwe televisie vergoed. Als die in de winkel goedkoper is geworden, bijvoorbeeld 800 euro, krijg je dát bedrag.”

Diefstal
Als je televisie  (of laptop of ander object in huis) na een paar jaar afgewaardeerd is naar een prijs onder de 40 procent van de nieuwwaarde, dan krijg je bij diefstal of schade het percentage dat nog over is uitgekeerd. “Als je het bonnetje niet meer hebt, is misschien nog bewijs via een bankafschrift te regelen”, aldus Veerman. “Als er brand is geweest, komt er vaak een inspecteur langs om een indicatie van de schade op te nemen.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Zo zorg je ervoor dat je relatie standhoudt en samen oud wordt

relatie

Premium

Het aantal alleenstaanden en echtscheidingen is nog nooit zo hoog geweest. Hoe komt het toch dat de zoektocht naar De Ware zo moeilijk is geworden? En: wat kunnen we zelf eraan doen om goed samen oud te worden?

We zijn, uitzonderingen daargelaten, allemaal op zoek naar de ware liefde. En als we die gevonden hebben, proberen we dat gevoel zo stevig mogelijk vast te houden. Althans, dat zou je denken. De realiteit is anders. Niet eerder telde Nederland zo veel alleenstaanden. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw nam het
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien