Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

6 handige tips voor een mooi Sinterklaasgedicht

Pakjesavond staat bijna voor de deur, met deze tips wordt jouw gedicht geen mineur.

1. Bedenk een thema
Niemand wordt vrolijk van een half kantje geneuzel. Bedenk daarom voordat je gaat dichten waar je over wilt vertellen. Heeft de persoon voor wie je schrijft dit jaar iets grappigs of bijzonders meegemaakt? Speel daar op in! Dat mag best een beetje flauw zijn, daar is het tenslotte Sinterklaas voor. Lukt het niet om een onderwerp te verzinnen? Pak een stuk papier en schrijf daarop alle woorden die in je opkomen als je aan deze persoon denkt. Zo ontstaat er vanzelf iets origineels.

Advertentie

2. Rijmen
Bij poëzie hoeft dit natuurlijk niet, maar het is wel zo leuk als je sinterklaasgedicht op rijm geschreven is. Vaak komen de rijmwoorden vanzelf naar boven, maar er zijn ook handige online hulpjes. Kijk eens op Mick’s Rijmwoordenboek. Je kunt ervoor kiezen om te rijmen per twee regels (AABB), of om de zinnen om de regel op elkaar te laten rijmen (ABAB).

3. Beter te kort dan te lang
Een sinterklaasgedicht wordt voorgelezen en als het te lang is verliezen de luisteraars hun concentratie. Vier of vijf coupletten van vier regels is dus ruim voldoende.

4. Vermijd clichés
Sint zat te denken… Niet doen! Probeer dit jaar eens anders te beginnen. Leuk is het bijvoorbeeld om Sinterklaas in een situatie (zie tip 1: bedenk een thema) te verwerken. Bijvoorbeeld: Sint zag Anneke zaterdag in de kroeg, ze had nog een lange avond voor de boeg.

5. Werk op de computer
In Word is het makkelijker om te schuiven met zinnen dan wanneer je met pen en papier werkt. Leuk is wel om het gedicht uiteindelijk zelf te schrijven, dat maakt het persoonlijker dan een getypt gedicht.

6. Begin op tijd
Ga op tijd aan de slag (begin dus nu!) en laat het gedicht vervolgens even een tijdje liggen. Wanneer je een paar dagen later weer naar de tekst kijkt, zie je vanzelf verbeterpunten.

Hopelijk kan je met deze tips aan de slag,
zodat het een mooi gedicht worden mag.

Fijne Sinterklaas!

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock 

Speel hier de woordzoeker van maandag 17 februari

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien