Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Met dít grappige trucje onthoud je dingen een stuk sneller en beter

Vind je het lastig om dingen te onthouden? Ben je erg vergeetachtig en gaan sommige dingen bij jou heel makkelijk het ene oor in en het andere weer uit? Dan heb je vast wel iets aan dít trucje.

Ben je regelmatig je telefoon aan het zoeken terwijl je ‘m gewoon in je handen hebt? Of ben je voor de zoveelste keer weer je sleutels kwijt? Geen paniek! Er is een heel makkelijk trucje om je kortetermijngeheugen te verbeteren: achteruitlopen.

Advertentie

Verschillende opdrachten
Het klinkt misschien een beetje gek, maar dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Roehampton in Londen. Britse onderzoekers zijn hierachter gekomen tijdens een aantal geheugenexperimenten. Dik 100 mensen deden aan dit experiment mee. Tijdens het eerste deel van het experiment kreeg de groep informatie te zien die ze moesten onthouden. Daarna kregen ze een opdracht. Zo werd bijvoorbeeld gevraagd om voor- of achteruit te lopen, stil te zitten of een video met voorwaartse of achterwaartse beweging te bekijken. Tijdens het laatste onderdeel moest de groep vragen beantwoorden over de informatie die ze in de eerste opdracht hadden gezien.

Achterwaarts
Het resultaat is volgens de wetenschappers verbluffend. Alle deelnemers die achterwaartse bewegingen maakten óf hadden gezien, bleken een beter kortetermijngeheugen te hebben. Diegenen die zelf daadwerkelijk achteruit hadden gelopen hadden de meeste vragen correct beantwoord. Het verschil in leeftijd of leefstijl had hier verder geen invloed op.

Verleden
Volgens dr. Daniel Schacter, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Harvard, kan dit komen doordat onze hersenen het achteruitgaan koppelen aan de dingen die in het verleden zijn gebeurd of die we eerder hebben gezien. Er moet uiteraard nog meer onderzoek gedaan worden om hier zeker van te zijn, maar de wetenschappers zijn enthousiast over deze resultaten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien