Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Tuinieren maar: met deze tips maak je jouw tuin herfstklaar

Het is niet te zien aan het weer, maar er staat een nieuw seizoen voor de deur. Met deze tips maak je jouw tuin herfstklaar. 

In de herfst komt het bloeiseizoen van veel planten ten einde. Door herfstplanten te nemen en deze goed te verzorgen, zorg je ervoor dat je tuin er in het najaar niet grauw uitziet.

Advertentie

Juiste planten

Kies voor laatbloeiers in de tuin. Schaf bijvoorbeeld agastache, bloemriet, zonnebloemen, dahlia’s of zonnehoed aan. Deze bloemen zorgen ervoor dat je tuin ook in de herfst kleurrijk is.

Bemesten

De meeste planten bloeien niet in het najaar, maar ze hebben wel voedingsstoffen nodig om zich tegen de winter te beschermen. Je doet er daarom goed aan om in september voor de laatste keer je tuin te bemesten.

Gazon

Kou, vochtigheid en weinig zon zijn niet goed voor het gazon. Zorg er extra goed voor door regelmatig bladeren te verwijderen. Als je deze bladeren laat liggen, valt er nog minder zonlicht op het gazon. Hierdoor wordt het droog, groeit er mos en ontstaan er droge, bruine plekken. In november kun je het gras voor de laatste keer maaien. Zorg wel dat het gras niet korter is dan vijf centimeter.

Bloembollen planten

Als je in de lente weer een tuin vol kleurrijke krokussen, narcissen, rozen en tulpen wilt, moet je in de herfst alvast bloembollen planten. Zorg wel dat je de bloembollen van afgelopen zomer weghaalt, zodat je genoeg ruimte hebt.

Heg snoeien

Heggen moeten in de herfst worden gesnoeid om verrotting te voorkomen. Pas op dat er geen gaten ontstaan, want in de winter groeit een heg niet meer dicht. Check ook gelijk of er gevallen boombladeren op de heg liggen. Als je deze niet weghaalt, krijgt de heg onvoldoende frisse lucht en zonlicht. Hierdoor kan-ie gaan rotten.

Tips van Loes: zo geef je kleur aan je tuin in het najaar:

Meer lezen over tuinieren? Bestel dan de Libelle Tuin & Zo:

Libelle Special Editie 11: Tuin & zo
Libelle Special Editie 11: Tuin & zo
€ 4,99
BEKIJK

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Hovenier Roel Zuidma, Pokon. Beeld: iStock

Lees meer

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien