Nu 50% korting op 6-delige pannenset in verschillende kleuren!

Zoek binnen:

Hou je van tuinieren? Het wroeten in de aarde blijkt heel goed voor je

Naast dat tuinieren resulteert in een prachtige, weelderige tuin en een leeg hoofd, zitten er nog een aantal voordelen aan met je handen in de aarde wroeten. 

Dat blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. Wees vooral niet bang voor vieze handen en voeten, want de voordelen voor je gezondheid zitten ‘m daar juist in.

Advertentie

Tuinieren is gezond
Dat zit zo: we zijn de laatste decennia steeds hygiënischer geworden. Zodra we ergens een vlekje zien grijpen we naar een doekje en de meeste mensen douchen elke dag. Het is natuurlijk fijn om schoon te zijn (en in een schoon huis te wonen) maar het levert niet alleen maar voordelen op. Denk aan het probleem van de ziekenhuisbacterie, bacteriën die resistentie ontwikkelen tegen antibiotica.

Wroeten in de aarde maakt gelukkig
Maar er is meer. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat jezelf verbinden met de natuur (we zijn zelf tenslotte ook natuur) goed is voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Denk aan lekker met je handen in de aarde wroeten of met blote voeten door het gras lopen. We willen niet zo ver gaan, maar onderzoek stelt zelfs dat ‘viezigheid’ (aarde) ‘de nieuwe Prozac’ is. Ofwel: bodemmicroben uit de aarde zouden vergelijkbare effecten op je brein hebben als het antidepressivum.

Speciale bacterie
Mycobacterium vaccae, een substantie die je vindt in de bodem, zou antidepressieve eigenschappen hebben. Ofwel: een paar uur lekker met je handen in de aarde, zou je gelukkig kunnen maken. De bacterie helpt je serotonineproductie te stimuleren, waardoor je het ‘happy hormoon’ aanmaakt. Een gebrek aan serotonine wordt juist gelinkt aan depressie, angstgevoelens en nog veel meer.

Heb je ook zo’n vriendin of collega die altijd zegt ‘even een paar uur tuinieren maakt me zo gelukkig’, dan weet je nu dat ze gelijk heeft!

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! Bron: Nieuwetijdskind.com. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien