Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Val je echt sneller in slaap als je de nachtmodus aanzet op je telefoon?

Dat het blauwe licht van je telefoon niet bevorderlijk is voor je nachtrust, weten we inmiddels wel. De meeste smartphones hebben daarom een ‘nachtmodus’: een functie die ervoor zorgt dat je scherm minder snel blauw kleurt, zodat je sneller in slaap valt. Maar werkt dit eigenlijk wel?

Omdat de nachtmodus ervoor zorgt dat je telefoon minder blauw licht produceert, raken je ogen minder snel vermoeid door het felle licht. Daarnaast zou het ook beter zijn voor je nachtrust, omdat blauw licht de aanmaak van het slaaphormoon melatonine remt.

Advertentie

Oplossing
De nachtmodus lijkt dan ook de perfecte oplossing te zijn voor mensen die hun smartphone per se mee naar bed willen nemen, zónder dat hun nachtrust hieronder lijdt. Helaas blijkt dit in de praktijk toch anders te werken.

Geen voordeel
Uit onderzoek van het Rensselear Polytechnic Institute blijkt namelijk dat beide standen precies dezelfde invloed hebben op de aanmaak van melatonine. “Statistisch gezien biedt de nachtmodus geen voordeel voor onze nachtrust”, bevestigt onderzoeker Mariana Figueiro.

Placebo-effect
Toch is de functie niet helemaal nutteloos. Als jij namelijk écht gelooft dat de nachtmodus je helpt om sneller in slaap te vallen, dan zal dit ook gebeuren. Er is dus sprake van een zogeheten placebo-effect. “De gedachte dat het helpt, vergroot de kans dat het ook effectief werkt,’’ aldus Figueiro. Maar als je echt snel in slaap wil vallen, kun je beter je telefoon wegleggen en nog even een boek gaan lezen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wellandgood. Beeld: iStock

10 nieuwe medische behandelingen: van eiwitten tegen migraine en afvallen met een maagballon

vrouwenkwalen

Spataderen bestrijden met een roterend draadje, rimpels liften met een straaltje gas en virtuele pijnbestrijding: de medische ontwikkelingen staan niet stil. De 10 nieuwste behandelingen.

1. Buikspoeling bij eierstokkanker

Het is een van de sluipendste en agressiefste vormen van kanker: eierstokkanker. Er zijn nauwelijks voortekenen en als het ontdekt wordt, is het vaak te laat. Jaarlijks krijgen 1300 vrouwen in Nederland eierstokkanker. Drie op de vier van hen hebben al uitzaaiingen in de buik. Vijf jaar na de behandeling is nog ongeveer een derde van deze vrouwen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien