Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Vanaf 1 januari moet je hond een eigen paspoort hebben

Heb je een hond? Let dan even goed op. Want vanaf 1 januari heeft je viervoeter een eigen paspoort nodig.

Vanaf 2020 is dit voor nieuwe honden verplicht – dit werd al ruim 2 jaar geleden besloten. Het gaat om een Europees Dierenpaspoort.

Advertentie

Het is vooral zodat dierenartsen en eventuele hondenkopers zeker weten waar het dier vandaan komt en of het inentingen heeft gehad. Ook moet er in het paspoort staan wie de fokker is. Het vermeldt ook de herkomst, de eerdere eigenaren en eventuele medische gegevens. Zo wordt illegale handel in dieren tegengegaan. Van de 150.000 honden die jaarlijks in Nederland worden gekocht komt ongeveer een derde uit het buitenland. Als elk land paspoorten voor huisdieren verplicht maakt, is het duidelijker voor een baasje wat voor dier ze in huis halen.

Niet duur
“Heel belangrijk”, vindt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. ,,Hierdoor wordt het moeilijker voor mensen met verkeerde bedoelingen om te sjoemelen met honden. Een consument kan bij aankoop meteen – in een boekje – zien waar het dier vandaan komt. En is er geen paspoort? Dan weet je zeker dat er iets mis is. Niet kopen dus.”

Hoe je eraan komt? Het verplichte paspoort kan alleen door een dierenarts worden afgegeven. Fokkers mogen het niet doen, omdat die nog wel eens willen frauderen in hun eigen voordeel. De kosten zijn gelukkig niet hoog: een hondenpaspoort kost 6 euro. Mocht je het niet doen en je wordt er toch om gevraagd, dan kun je een boete krijgen. Sommige websites zeggen dat de nieuwe wet is uitgesteld tot 1 januari 2021, maar je kunt er maar beter te vroeg mee zijn dan te laat, toch?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Dier en Natuur. Beeld: iStock

Igone de Jongh: “Door Thijs leer ik om niet in paniek te raken”

Igone de Jongh Libelle

Met haar afscheid van Het Nationale Ballet had danseres Igone de Jongh (41) een helder doel voor ogen: minder keurslijf, meer vrijheid. “Het is zo lekker om zélf mijn keuzes te kunnen maken.”

Het is een van die tropische dagen in augustus en door de straten blaast een snikhete wind, maar in het hotel waar we hebben afgesproken is het heerlijk koel. Toch vraagt danseres Igone de Jongh (41) bijna smekend: “Zullen we buiten lunchen? Het is hier zo koud! En ik ben dol op dit weer.” Dus zitten we even later aan een tafeltje langs een Amsterdamse gracht en kijken we

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien