Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

6 op de 10 katten is te zwaar (en dat is gevaarlijker dan je denkt)

Hoewel kattenbaasjes vaak een beetje lollig doen over hun iets te dikke kat, is overgewicht wel degelijk een serieus probleem bij katten. Maar liefst 60% van de katten lijdt aan overgewicht, waarvan 27% aan obesitas. Net als bij mensen, kan dit ook bij katten voor vervelende gezondheidsproblemen zorgen.

Wat is nu een ‘gezond’ gewicht voor katten? En wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je kat wat kilo’s verliest?

Advertentie

Sneller ziek
Professor dierenvoeding Myriam Hesta (UGent) doet onderzoek naar zwaarlijvige katten en weet als geen ander hoe gevaarlijk overgewicht kan zijn. “Obesitas op zich is al een ziekte, maar gaat ook gepaard met een continue lage graad van ontsteking waardoor de diertjes ook veel sneller last hebben van andere ziektes.”

Gezondheidsklachten
Een veelvoorkomende ziekte onder zwaarlijvige katten is type 2 diabetes. “Net zoals bij mensen, hebben obese katten een veel hoger risico op type 2 diabetes en moeten ook zij op dieet en twee keer per dag een insulinespuit krijgen. Maar de katten kunnen ook problemen krijgen met hun gewrichten, beginnen te manken, blaas- en huidproblemen krijgen en bij morbide obesitas zie je ook dat ze zichzelf niet meer kunnen toiletteren. Doordat ze fysiek te zwaar zijn, raken ze aan bepaalde plekken niet meer aan waardoor hun vacht er erg onverzorgd gaat uitzien,” aldus Hesta.

Wat is een gezond gewicht?
Maar hoe weet je nu of je kat te zwaar is? Volgens Hesta is dat eigenlijk heel simpel. Bij ‘normale’ katten is 3  à 4 kilogram een gezond gewicht, terwijl echt grote katten wel 5 kilogram mogen wegen. Alles boven de 5 kilogram is volgens haar te zwaar. “Behalve bij speciale rassen, zoals de Noorse Boskat en de Maine Coon.”

Verkeerde voeding
Bij de meeste katten is onaangepaste voeding een belangrijke oorzaak van hun overgewicht, maar dat is niet de enige boosdoener. “Ook een verkeerde manier van voeden én te weinig beweging spelen een grote rol,” zo legt Hesta uit. “Het leven van veel katten bestaat tegenwoordig gewoon uit een herhaling van slapen en eten. Dan is de kans op overgewicht natuurlijk groot.”

Andere factoren
Helaas zijn er ook dingen die je als eigenaar niet echt in de hand hebt. Zo lopen bepaalde rassen meer risico op obesitas, zoals bijvoorbeeld de Britse Korthaar. Oosterse rassen neigen dan weer minder vaak naar zwaarlijvigheid. Ook sterilisatie of castratie kan bij sommige katten voor overgewicht zorgen. De energiebehoefte van katten daalt na zo’n ingreep met maar liefst 30% maar tegelijkertijd laten ze minder restjes in hun voedingsbak liggen en bewegen ze minder.

Tips voor gewichtsverlies
Kan jouw kat wel een paar kilo’s verliezen? Dan zijn dit volgens Hesta de beste tips:

  • Het belangrijkste is de hoeveelheid voeding én dat dit is aangepast aan je huisdier. Is je kat gesteriliseerd? Kies dan voor voeding voor gesteriliseerde katten. Dit bevat meer vezels en minder energie zodat je hoeveelheden niet hoeft aan te passen.Vraag bij je dierenarts welke voeding en hoeveel je kat precies nodig heeft en wat je precies moet ondernemen om te laten afvallen.
  • Ook de manier van voeden is belangrijk. Gooi niet in één keer alle voeding in je kat haar bakje, maar stimuleer ook wat activiteit. Verstop bijvoorbeeld wat korreltjes in huis of neem een deel in je hand en laat ze achter je aan lopen, rol ze over de grond of leg ze op tafel of bovenaan de trap zodat ze ook beweegt tijdens haar zoektocht naar voedsel.
  • Heb jij meer dan één kat? Dan is het misschien handig om een speciale voederbak aan te schaffen. Er bestaat namelijk bakjes die je kunt programmeren aan de hand van de chip van je kat. Komt de juiste kat voor het luikje staan, dan opent het en zodra de kat vertrekt, sluit het opnieuw. Zo vermijd je dat je katten elkaars voeding opeten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN.be. Beeld: iStock

Lees meer

Anne-Wil: “Het voelt gek om die anderhalve meter aan te houden bij je eigen kind”

Anne-Wil

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in exclusieve boetiek. De vakantie gaat niet door, omdat Han voorrang geeft aan zijn werk.

Zondag

Eigenlijk zouden we nu op Schiermonnikoog moeten zitten, maar Han kan niet weg. Te veel werk. Bedrijven proberen de achterstand in te halen die ze hebben opgelopen door de coronacrisis. Ook die waar Han adviseur is. Hij zei dat het hem speet, maar naar mijn smaak niet genoeg. Aan zijn gezicht zag ik dat hij het eigenlijk helemaal niet zo erg vindt, want hij houdt van het werk en heeft het de

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien