Onderzoek wijst uit: bij dít vermogen vinden mensen je 'te rijk'

Bestaat er zoiets als ‘te rijk’ zijn? Volgens onderzoekers van de Universiteit van Utrecht wel. Zij zochten uit vanaf welk bedrag anderen je zien als iemand die te rijk is.
En dat is zo bij dít vermogen.
Net genoeg of extreme rijkdom?
Ruim 2500 Nederlanders werden met een enquête ondervraagd voor de Universiteit van Utrecht. In de vragenlijst moesten zij aan de hand van verschillende gezinssituaties bepalen in welke categorie het gezin viel. Leefden zij in armoede, was er sprake van voldoende geld of misschien wel van rijkdom of ‘extreme rijkdom’? Om te bepalen of iets onder arm of rijk behoorde, werden de volgende vijf categorieën en voorwaarden onderscheiden:
- Net genoeg: deze familie heeft net genoeg om rond te komen. Ze kunnen zichzelf nooit luxe permitteren.
- Voldoende: deze familie heeft voldoende om rond te komen. Ze kunnen zich soms wat luxe veroorloven, maar ze zouden zeker een beter leven kunnen leiden als ze meer geld zouden hebben.
- Goed: deze familie komt niets tekort. Ze hebben een goed leven en kunnen genoeg leuke dingen doen, maar ze moeten wel goed nadenken als ze grotere bedragen aan luxe willen uitgeven.
- Rijk: deze familie heeft meer dan ze nodig hebben om goed leven te kunnen leiden. Ze hoeven zich amper af te vragen of ze grote bedragen kunnen uitgeven aan luxe.
- Extreem rijk: deze familie heeft veel meer dan ze nodig hebben om een luxe leven te kunnen leiden. Ze hoeven zich nooit af te vragen of ze genoeg geld hebben om luxe uitgaven te kunnen doen. En als ze dat doen, hebben ze altijd nog genoeg geld om extreme uitgaven te doen die bijna niemand zich kan permitteren. Niemand heeft zo veel luxe nodig.
Te rijk
Door middel van deze vragenlijst probeerden de onderzoekers erachter te komen of Nederlanders een inkomensgrens ervaren vanaf waar zij mensen ‘te rijk’ vinden. En die grens werd gevonden. Bij een vermogen van €2,2 miljoen. Bij dit vermogen hoort volgens het onderzoek een leefwijze waarbij een gezin meer dan vijf keer per jaar op vakantie kan en een half miljoen euro aan spaargeld heeft. Volgens maar liefst 66% van de ondervraagden hoor je op zo’n moment in de categorie ‘extreem rijk’: de categorie waarvan wordt gezegd dat niemand zo veel luxe nodig heeft.
Beteugelen
Het is moeilijk om te bepalen wanneer je nou echt ‘te rijk’ bent. Voor sommigen was je dat als je drie keer per jaar op vakantie ging, voor anderen lag die grens een stuk hoger. Toch was dat volgens hoofdonderzoeker Ingrid Robeyns niet het meest interessante. Wat zij vooral opvallend vond, was dat maar liefst 96% van de ondervraagden aangaf dat je überhaupt te rijk kúnt zijn. Toch gaven maar liefst vier op de vijf ondervraagden aan dat die rijkdom niet beteugeld hoeft te worden door de overheid.
Oké, 2,2 miljoen heeft je kind vast nog niet. Maar het is hartstikke belangrijk om jong te leren hoe je goed met geld omgaat. Gezinsvlogger Doortje geeft je een paar tips om je kind iets bij te brengen over geld.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: Rtl nieuws. Beeld: iStock.