Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

8 verrassende feitjes die je kijk op vliegen voor altijd zullen veranderen

Of je nou één keer per jaar in het vliegtuig richting Spanje stapt of een doorgewinterde reiziger bent; iedereen weet dat je veel water moet drinken in het vliegtuig, dat je altijd te weinig beenruimte hebt en vliegtuigmaaltijden niet bepaald culinaire hoogstandjes zijn. 

Maar hoeveel weet je echt over de ervaring van het vliegen? Van de echte reden achter vertragingen tot hygiëne in het toestel: als je dit hebt gelezen, zit je de volgende keer waarschijnlijk toch net iets anders in je stoel.

Advertentie

1. De stewards aan de gate hebben meer macht dan je denkt

Voordat je aan boord gaat, moet je je boarding pass nog laten zien aan het grondpersoneel. Die mensen kun je maar beter te vriend houden. Wanneer iemand een dronken/agressieve indruk maakt, kunnen ze de toegang tot het vliegtuig weigeren. Daarnaast hebben ze ook macht over de plek waar je zit. Het gebeurt niet vaak, maar als je echt heel onbeleefd bent, kunnen ze ervoor zorgen dat je plek vooraan bij het raam wordt ingewisseld voor de middelste stoel achterin.

2. Stewardessen krijgen pas betaald op het moment dat het vliegtuig de gate verlaat

Ze hebben dus minstens zo’n hekel aan vertragingen als jij. Ze klokken weliswaar in wanneer ze het op vliegveld arriveren, maar krijgen pas vanaf het moment dat het vliegtuig wordt weggeduwd bij de gate betaald. Dat betekent dat ze het oplossen van gesteggel over handbagage en stoelen tijdens het boarden allemaal gratis doen.

3. De meeste dingen aan boord worden minder vaak schoongemaakt dan je denkt

Je zal een stewardess aan boord waarschijnlijk nooit koffie of thee zien drinken – en daar is een reden voor. Het hete weter komt namelijk uit een aparte tank en zelfs het cabinepersoneel heeft geen idee hoe vaak die schoongemaakt wordt. Ook het uitklaptafeltje voor je wordt zelden schoongemaakt. Een paar desinfecterende doekjes in je handbagage kan dus echt geen kwaad.

4. Cabinepersoneel kent de allerbeste lifehacks

Als je een keer een filterzakje met koffie tegenkomt op de wc aan boord is dat geen toeval. De koffiedrab haalt nare geurtjes weg. Dat trucje passen ze ook toe wanneer iemand heeft overgegeven. Ze gebruiken wodka of gin om hun handen schoon te maken omdat er aan boord maar beperkte ruimte is voor schoonmaakspullen.

5. De reden van een vertraging wordt niet altijd verteld

Soms is er sprake van slecht weer op de route – en zelfs als dat niet de route van jouw vlucht is, kan dat voor vertraging zorgen. Aan boord moet een minimum aantal cabinepersoneel aanwezig zijn. Door andere vertragingen kan het zijn dat dat personeel niet op tijd aan boord van hun volgende vlucht kan zijn, of ze hebben de limiet van het aantal uren (16) dat ze mogen werken op een dag bereikt. Om een domino-effect te voorkomen, staan er vaak stewardessen standby op het vliegveld.

6. Vliegtuigeten is écht heel ongezond

Je vermoedens worden bevestigd: het eten wat je krijgt aan boord, is niet gezond. Niet alleen is de kwaliteit matig – er wordt een heleboel extra zout en suiker aan toegevoegd omdat je smaakpapillen in de lucht anders werken en eten daardoor flauwer smaakt. Om te voorkomen dat je gedehydrateerd en/of opgeblazen uit het vliegtuig komt, is het dus slim om van tevoren te eten of je eigen eten mee te nemen.

7. Cabinepersoneel weet wat ze moeten doen in een noodgeval, maar hun expertise is beperkt

Stewardessen weten hoe je EHBO toepast en een EPI-pen gebruikt, maar ze zijn natuurlijk geen medisch personeel. In ernstigere gevallen zal daarom altijd gevraagd worden of er een dokter aan boord is. Als dat niet het geval is, bellen ze via een WIFI-verbinding met een arts die op de grond standby staat totdat het vliegtuig kan landen en de passagier naar een ziekenhuis kan worden gebracht. Als het vliegtuig over de oceaan vliegt, moeten ze de patiënt zo goed mogelijk helpen met assistentie vanaf de grond.

8. Turbulentie in het vliegtuig kan gevaarlijk zijn, maar zal nooit een vliegtuig doen neerstorten

Cabinepersoneel zal je aanraden riemen zoveel mogelijk om te houden – ook op een heldere, zonnige dag. Zelfs dan kan turbulentie vanuit het niks opzetten. Als je dan geen riem om hebt, kan hevige turbulentie ervoor zorgen dat je met je hoofd het plafond raakt met blauwe plekken, gebroken botten of erger tot gevolg. Turbulentie kan beangstigend zijn, maar zal nooit een vliegtuig doen neerstorten. Weet dat vliegtuigen zijn ontworpen om de extreemste turbulentie te doorstaan en de vleugels van een vliegtuig tot wel 90 graden kunnen buigen.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Cosmopolitan.com. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Coronamaatregelen hebben effect: nul griepgevallen deze winter

Dat we vaker onze handen wassen, mondkapjes dragen en afstand houden blijkt niet alleen effectief te zijn tegen het coronavirus: uit cijfers van kennisinstituut Nivel blijkt namelijk dat er deze winter ook geen enkel officieel geval van de griep in Nederland is vastgesteld.

Volgens experts toont dit aan dat ook griepdoden met maatregelen te voorkomen zijn, zo meldt het AD.

Advertentie

Geen enkel positief geval

Huisartspraktijken in Nederland laten regelmatig monsters analyseren op de aanwezigheid van virussen, maar deze winter werd er geen enkel positief geval aangetroffen. “We volgen het influenzavirus niet zo goed als het coronavirus, maar alles wijst erop dat de circulatie van influenza is gestopt. In de monsters van huisartsen vinden we het niet en ook bij ziekenhuizen wordt het virus niet aangetroffen, zo vertelt Mariëtte Hooiveld tegenover de krant.

Ook in andere landen weinig griepgevallen

Uit de cijfers van Nivel blijkt dat mensen wel met griepachtige klachten bij de huisarts zijn geweest, maar geen enkele keer bleek het ook daadwerkelijk om de griep te gaan. In plaats daarvan ging het meestal om corona-, rhino- of enterovirus te gaan. Ook in de rest van West- en Noord-Europa zijn deze winter bijna geen griepgevallen vastgesteld. “Hoewel er continu op griep getest is, is het aantal gevallen overal kleiner dan gedacht. In februari en maart 2020 maakte influenza een opmars op het noordelijk halfrond, wat normaal is voor die tijd. Maar vanaf half maart, toen corona echt opkwam, vertoonde het aantal griepgevallen plots een scherpe daling. Sindsdien zit het influenzavirus op een laag niveau,” zo vertelt een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Verklaringen

Dat er zo weinig griepgevallen zijn zou volgens deskundigen zomaar te maken kunnen hebben met het grotendeels stilvallen van het internationale vliegverkeer, maar ook met het feit dat aanzienlijk meer mensen zich deze keer hebben laten vaccineren tegen de griep. Helaas betekent dit niet dat het griepvirus ooit nog zal verdwijnen. “Er is altijd influenza, zoals er altijd corona zal zijn,” zo voorspelt viroloog Ab Osterhaus. Hij verwacht zelfs dat het virus mogelijk komende winter zal toeslaan als de coronamaatregelen zijn losgelaten. “Vergelijk het maar met een vijandelijk leger dat een slag verliest, en zich daarna terugtrekt van het strijdtoneel om zich verscholen in de bosjes te beraden op een nieuwe strategie. Na zo’n periode kan een virus harder toeslaan.” aldus Osterhaus.

Dokter Rutger: zó werkt de griepprik

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kinderprogramma ‘Gewoon bloot’ zorgt voor nodige ophef op Twitter

De eerste aflevering van het kinderprogramma ‘Gewoon Bloot’ moet nog op televisie komen, maar desondanks zorgt het nu al voor de nodige ophef. In het programma krijgen kinderen de kans om naakte mensen het hemd van het lijf te vragen over hun lichaam. Het format zorgt op Twitter voor verdeelde reacties: sommige mensen zijn ontzet over het programma, terwijl anderen het idee erachter juist alleen maar aanmoedigen.

De ophef gaat zelfs zó ver, dat er inmiddels al Kamervragen over het programma zijn gesteld.

Advertentie

Idee achter programma ‘Gewoon bloot’

In het programma ‘Gewoon bloot’ vraagt een groep kinderen onder leiding van presentator Edson da Graça ’vijf doodgewone mensen’ het hemd van het lijf. “Letterlijk! Want onze gasten zijn poedelnaakt”, aldus omroep NTR. Het programma moet ervoor zorgen dat kinderen weer ontdekken wat echt normaal is. “Op Instagram, Snapchat en TikTok lijkt iedereen perfect! Veel mensen gebruiken filters, make-up of gaan zelfs onder het mes om er beter uit te zien.” En het probleem gaat verder dan sociale media: ook reclames zijn nog steeds erg misleidend. “Het beeld dat daarin wordt neergezet is vaak gemanipuleerd en toont niet hoe een lijf er in het echt uitziet. Dat heeft impact op de manier waarop kinderen zichzelf zien en het ideaalbeeld dat ze hebben,” aldus de omroep.

Afgrijzen bij politieke partijen

Kees van der Staaij, van de partij SGP, heeft zijn afgrijzen over het programma al uitgesproken. “Alsof kinderen niet weten dat niet ieder lichaam hetzelfde is. Het gaat mij veel en veel te ver als dat gebeurt door leerlingen op de basisschool te confronteren met poedelnaakte wildvreemden in de klas. Hoe kom je erop?”, zo vraagt hij zich af. Thierry Baudet van FvD is het met van der Staaij eens: “Kinderen op tv lekker vragen laten stellen aan een naakte man met een penis-piercing. De publieke omroep schurkt hiermee aan tegen het promoten van pedofilie. Seksualisering van kinderen. Potloodventerij.”

Reacties Twitter

Ook op Twitter gaat het helemaal los over ‘Gewoon bloot’. Veel mensen geven aan dat ze het programma veel te ver vinden gaan, maar er zijn ook mensen die het juist aanmoedigen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Twitter, RTL Nieuws, Telegraaf. Beeld: Screenshot YouTube

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zó weet je of je deze maand al aan je moestuin kunt beginnen

Nu de temperaturen een stuk aangenamer zijn, is het érg verleidelijk om alvast te beginnen met je moestuin. Maar voordat je dat dit doet, is het belangrijk dat je eerst iets checkt: namelijk of de grond in je tuin voldoende droog is.

Wij leggen je hier uit hoe je dit kunt doen én hoe je dit proces eventueel kunt versnellen.

Advertentie

Kun je al aan je moestuin beginnen?

Voordat je weer met je moestuin kunt beginnen, moet je eerst checken of de grond wel voldoende droog is. Als de grond namelijk nog nat is, dan veroorzaak je vaak structuurbederf wat er weer voor zorgt dat je groenten minder snel groeien. En dat wil je natuurlijk niet! Of je bodem wel of niet al droog is, hangt grotendeels af van het soort grond dat je hebt. Zo droogt zandgrond het snelste, waardoor het ideaal is om alvast in de vroege lente ermee te beginnen. Ook leem of zandleem warmt vrij snel op en is waarschijnlijk al droog. Kleigrond is echter een ander verhaal: dit is namelijk zwaar en compact en droogt daardoor heel langzaam op. Om er achter te komen of je bodem droog genoeg is kun je wat aarde tussen ja handen fijn knijpen. Lekt er water uit? Dan is het nog te vroeg om te beginnen. Je kunt dan het beste nog een paar weken wachten.

Proces versnellen

Mocht je toch al graag wat eerder willen beginnen met je moestuin, dan kun je de volgende tips proberen:

  • Dek de grond af met een zwarte doek: zo blijft de aarde namelijk droog en warmt het wat sneller op.
  • Breek de grond open als de zon schijn: als het al een paar dagen lekker zonnig is, kun je het beste de grond aan de oppervlakte openbreken. Zo droogt de aarde sneller.
  • Zaai alvast in potjes: je kunt er ook voor kiezen om alvast wat te zaaien in potjes. Zet de potjes op een zonnige plek en zorg ervoor dat ze genoeg warmte krijgen.

Met deze tip vergaat onkruid wél:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Libelle.be. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Coaches én kijkers van 'The Voice' geschokt door uitslag van liveshows

Het lot van de kandidaten van ‘The Voice’ lag deze keer in handen van de kijkers: de mensen thuis konden namelijk kiezen welke kandidaten door gingen naar de volgende liveshows. En dit zorgde voor een nogal onverwachte wending…

Zowel de coaches als de kijkers konden niet geloven welke twee kandidaten uiteindelijk de minste stemmen kregen en tegenover elkaar kwamen te staan.

Advertentie

Moeilijke taak voor coaches van ‘The Voice’

Het was vrijdagavond heel simpel: elke kandidaat gaf een liveoptreden en vervolgens was het aan de kijkers thuis om hun favoriet naar de volgende ronde te stemmen. De twee kandidaten met de minste stemmen kwamen uiteindelijk tegenover de coaches te staan, die de moeilijke taak hadden om één van hen naar huis te sturen.

“Dit is niet de plek voor jou”

Na het optreden van Jasper Wever (28) wist Anouk genoeg: net als bij de knock-outs was hij namelijk zó zenuwachtig, dat hij er meerdere keren flink naast zat. Tel daar ook nog eens het feit bij op dat hij ontzettend hees was en voor Anouk was de rekensom snel gemaakt: zij liet hem weten dat dit zijn laatste optreden zou zijn. “Dit is niet de plek voor jou,” zo gaf ze aan. Ook de andere coaches waren het er over eens dat zijn optreden niet heel goed was en Ali B wees hem nog eens op het feit dat hij de vorige keer al een kans had gekregen.

“Zijn jullie helemaal koekoek geworden thuis?”

Bijna iedereen wist dan ook zeker dat Jasper deze keer afscheid zou moeten nemen. De verbazing was dan ook groot toen bleek dat Jasper aan het einde van de avond genoeg stemmen bleek te hebben gekregen om door te mogen naar volgende week, terwijl Alyssa en Lucas de minste stemmen hadden gekregen. De coach van Alyssa, Anouk, kon haar frustraties niet verbergen. “Wat een k*tland!” zo riep ze uit. Toen presentator Martijn Martijn Krabbé zei dat ze nerveus was vanwege de mogelijke exit van haar kandidaat ging ze pas helemaal los. “Hoe dan? Ik begrijp niet waarom het nog steeds zo is dat het land kiest en waarom je dan niet de coaches laat kiezen. Sorry Jasper, maar het slaat echt fucking nergens op. Really? Zijn jullie helemaal koekoek geworden thuis?’’

Reacties Twitter

Toen Krabbé haar liet weten dat het geen zin had om in discussie te gaan met de kijkers, omdat de keuze nu eenmaal was gemaakt, gooide ze er nog wat gromgeluiden in en stak ze subtiel haar middelvinger op. En Anouk bleek niet de enige te zijn met frustraties: ook op Twitter kwam er de ene na de andere verontwaardigde tweet over ‘The Voice’ voorbij:

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL 4, Twitter. Beeld: RTL 4

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien