Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

7 verrassende dingen die je kunt doen met koffiedik

Ben je nog steeds dol op filterkoffie en heb je dagelijks wat koffiedik over? Gooi het dan niet weg, want je kunt koffieprut nog heel goed hergebruiken en wel voor een paar verrassende dingen.

Wanneer je koffie met een filter zet, blijft er na het zetten nog koffie achter in het filterzakje. Dit prutje wordt ook wel koffiedik of koffieprut genoemd. Normaal gesproken gooit iedereen dat gewoon weg, maar het blijkt vele goede eigenschappen te hebben:

Advertentie

1. Goed voor je haar

Cafeïne beschermt je hoofdhuid tegen dihydrotesteron. Dit is een stofje dat de haargroei vertraagt. Bovendien exfolieer je je hoofdhuid door de grove korreltjes in het koffiedik. Hierdoor gaat donker haar heel mooi glanzen. Dus door wat koffiedik met olie te mixen en in je haar te smeren, even in te laten trekken en weer uit te spoelen, kan je haar sneller groeien en ziet het er weer stralend uit. Let op: gebruik geen koffiedik bij blond haar, want dan kan het enigszins verkleuren.

2. Hydraterend voor je handen

Koffiedik kan ook altijd handig zijn als je droge handen hebt. Door je handen met een beetje koffieprut te wassen, worden extra gehydrateerd en gevoed.

3. Geen wallen meer

Wanneer je koffiedik met wat olijfolie mixt, kun je dit heel goed onder je ogen smeren. Dit werkt heel goed tegen wallen en donkere kringen. Je ziet er binnen de kortste keren weer fris en stralend uit.

4. Tegen vieze geurtjes

De geur van koffie werkt neutraliserend. Dus mocht je last hebben van vieze geurtjes in de koelkast, zet er dan een kopje koffiedik in en de geur is gelijk weg.

5. Groeiende planten

Om planten harder te laten groeien, kun je natuurlijk officiële plantenvoeding van het tuincentrum gebruiken. Wil je wat geld besparen? Gebruik dan gewoon wat koffiedik uit je eigen koffiezetapparaat. Koffie bevat namelijk voedingsstoffen zoals kalium en magnesium. Dit zijn stofjes waar planten ontzettend blij van worden.

6. Schone roosters en pannen

Met dit lekkere weer al regelmatig gebarbecued? Dan weet je vast hoe vervelend het is om het rooster weer schoon te krijgen. Gelukkig maak je ‘m zo weer schoon door wat koffiedik op een spons te doen. Hetzelfde geldt voor aangekoekte pannen.

7. Geen vlooien en mieren meer

Wist je dat mieren en vlooien gedesoriënteerd raken van de geur van koffie? Normaal gesproken volgen ze altijd een bepaald spoor, waardoor je gelijk een hele mierplaag in huis hebt. Maar door ergens wat koffiedik te leggen, leid je ze af en verstoor je het spoor. Vlooien kun weg jagen door je huisdieren met een klein beetje koffiedik in te smeren. Hou wel goed in de gaten hoe je kat of hond erop reageert.

Libelle’s Eva testte koffiescrub: “Mijn huid is superzacht, maar ik ben ook sceptisch”:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Het kan wel, Gewoon lekker groen. Beeld: iStock

Lees meer

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien