Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Wat is het verschil tussen antiek, retro en vintage?

Antiek, retro en vintage zijn 3 termen die veel door elkaar heen gebruikt worden. De definities van de woorden lijken op elkaar, maar toch zijn ze niet hetzelfde.

Wij leggen je uit wat het verschil is tussen antiek, retro en vintage.

Advertentie

Antiek

Het woord antiek is een verzamelnaam voor oude kunst-, sier- en gebruiksvoorwerpen. Je mag niet zomaar elk oud meubeltje dat je op de kop tikt bij een kringloopwinkel antiek noemen. Integendeel: je mag een item pas antiek noemen als het ouder is dan 100 jaar. Bij sommige items geldt dat ze antiek zijn na 75 jaar. Dat is bijvoorbeeld zo bij boeken. Een ander criterium is dat het voorwerp door mensenhanden gemaakt moet zijn en dus niet door machines. Ook moet er onderscheid gemaakt worden tussen kunst en antiek. Een Van Gogh schilderij mag je bijvoorbeeld geen antiek noemen, dat is kunst.

Retro

Bij retro gaat het niet per se om meubels, voorwerpen of kleding. Als je een item retro noemt, hoeft het ook niet stokoud te zijn. Het woord retro omschrijft meer het gevoel dat je van iets krijgt: nostalgie, iets doet je denken aan vroeger. Zo kunnen gloednieuwe producten ook retro genoemd worden als het ontwerp geïnspireerd is op iets van vroeger.

Vintage

Bij vintage heeft men het vaak over kleding, meubels en andere objecten. Vintage items zijn oud, maar nog wel bruikbaar of draagbaar. Vaak zijn er wel gebruikerssporen aanwezig. Deze oude, gedragen look maakt de items juist interessant. In het geval van kleding gaat het vaak om tijdloze designerstukken of om kledingstukken die typisch zijn voor een bepaalde periode en nu weer in de mode zijn gekomen. Een meerwaarde van vintage shoppen is het duurzame aspect, je koopt geen fast fashion, maar ook dat de stukken uniek zijn, omdat ze niet meer in grote aantallen worden verkocht.

Bij deze webshop vind je de allermooiste vintage items voor weinig

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Roomed. Beeld: iStock

Lees meer

Janine (58) nam een ooglidcorrectie: “De maat was vol toen ik in de bios al na 5 minuten mijn ogen wilde sluiten”

ooglidcorrectie

Per jaar worden in Nederland ruim 30.000 ooglidcorrecties uitgevoerd, waarmee het hier een van de populairste cosmetische ingrepen is. Na afloop zijn de meeste mensen razend enthousiast. Daarom: alles over een ooglidcorrectie.

Vraag je aan Sarah (39) of ze ijdel is, dan zal het antwoord zijn dat ze dat beslist niet is. “Sterker nog, ik gebruik amper make-up en doe hoogstens twee keer per jaar lippenstift op. Ik ben dan ook niet het type dat snel aan zichzelf zou laten sleutelen.” Toch heeft ze vorig jaar besloten om haar bovenste oogleden te laten liften. Niet omdat ze

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien