Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Verstopte afvoer? Zó maak je zelf (gootsteen)ontstopper

Het is één van de meest vervelende dingen die er is: een verstopte afvoer. Chemische ontstoppers zijn vaak erg agressief en kunnen de leidingen kapot maken. Daarom is het veel beter om voor een zelfgemaakte ontstopper te kiezen. En je hebt er maar 2 ingrediënten voor nodig!

Een verstopte afvoer kan verschillende oorzaken hebben. Meestal komt het door etensresten, vet of papier. Ook kleine dingen zoals zaadjes, kruimels en pitjes kunnen al voor een verstopte gootsteen zorgen. Daarom is het belangrijk dat er zo min mogelijk afval in de afvoer terecht komt.

Advertentie

Benodigdheden
Wanneer je een verstopte afvoer hebt, kun je dit makkelijk verhelpen door een zelfgemaakte ontstopper. Hier heb je 2 ingrediënten voor nodig: baking soda en azijn. Je moet deze 2 ingrediënten niet eerst met elkaar mengen, maar na elkaar gebruiken, zoals hieronder omschreven. De reactie tussen de baking soda en azijn zorgt er dan namelijk voor dat het vuil wordt losgeborreld.

Hoe je te werk gaat:
Ontstoppen van je gootsteen

 1. Vul een waterkoker tot het maximum met kraanwater en breng dit aan de kook. Giet dan de waterkoker leeg over het putje.
 2. Strooi nu een scheut baking soda in de gootsteen.
 3. Vul de waterkoker opnieuw en voeg aan het kraanwater een flinke scheut azijn toe. Breng dit weer aan de kook. (Hiermee ontkalk je ook direct je waterkoker!)
 4. Giet het water over de baking soda in de gootsteen. Als het goed is gaat het nu borrelen. Let op: ga hier niet boven hangen, want er komen dampen vrij die niet heel goed voor je zijn. Door het borrelen komt het vuil los.
 5. Dan met een sponsje het putje schoonmaken en als het vuil weg is, kun je het putje nog eens goed doorspoelen met (heet) water.

Ontstoppen van het toilet

 1. Giet een pak baking soda in de pot.
 2. Giet daarna langzaam een middelgrote fles azijn leeg.
 3. Het zal flink gaan borrelen en schuimen.
 4. Laat het mengsel een paar minuten inwerken en gooi daarna een emmer met heet water in het toilet.
 5. Laat alles de hele nacht inwerken en probeer in de ochtend het toilet weer door te spoelen.
 6. Het toilet is nu als het goed is ontstopt en ook nog eens brandschoon!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: BespokeByYou, InfoNu. Beeld: iStock.

Tessel Tindert: “Zou hij mij ook geld afhandig hebben willen maken?”

Met een bonkend hoofd en een uitgedroogde mond word ik wakker van bouwvakkers die in de binnentuin met een gillende zaag aan het werk zijn. Ik trek mijn dekbed over mijn hoofd.

Ik wil slapen, ik wil er niet zijn, ik wil weg uit mijn lichaam dat beurs en pijnlijk aanvoelt alsof ik in elkaar ben geslagen. Terwijl ik luister naar het gejank van de zaag, denk ik aan de vorige avond. Doris, Julie en ik hebben toen David/Taco was vertrokken 2 flessen wijn soldaat gemaakt en ik heb zelfs een sigaret van Doris gerookt terwijl ik al 15 jaar ben gestopt. Ik kan mezelf wel voor mijn h

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien