Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Handig voor op je balkon: zó maak je een verticale tuin

De laatste trend in plantenland is de verticale tuin. Handig voor als je een balkon hebt of dakterras. Zo maak je deze gezellige groene toren of wand.

1. Kies welk type verticale tuin je wilt
De verticale tuin is er in alle soorten en maten. Een eenvoudige optie is de verticale ‘bakken-tuin’. In dit geval staan de planten in potten tegen een muur of in rijen omhoog. Je hebt ook de ‘zak-tuin’, waarin de planten in vilten of canvas zakken zitten. Tot slot is er nog een grote plantenbak-wand van hout of plastic.

Advertentie

2. Bedenk waar je tuin komt
Een verticale tuin kun je niet zomaar op elke plek (binnen of buiten) maken. Laat je type plant bepalen waar je ‘m zet (of kijk naar de plek en bedenk welk type plant daarbij hoort). Een schaduw/half-schaduw plant moet je echt niet in de volle zon zetten.

3. Mix planten van hetzelfde type
Kies planten die allemaal zon of juist schaduw nodig hebben. Kijk ook naar de lengte (je wilt planten die allemaal ongeveer even hoog worden) en de bloeitijd (ook dat is handig om te timen: het zou jammer zijn als maar de halve tuin bloeit).

4. Begin met de basics
Gebruik potgrond. Verticale tuinen drogen snel uit, net als bloempotten. Potgrond houdt het vocht langer vast. Daarnaast heb je met de zwaartekracht te maken als je planten water geeft. Zet daarom planten die weinig water nodig hebben bovenin en plaats planten die meer water kunnen gebruiken onderin.

5. Het is een stappenplan
Als je een houten pallet of kokers gebruikt, kun je de planten het beste een paar weken vast (horizontaal) laten groeien, zodat ze vast kunnen wortelen. Als je meteen verticaal gaat, trekt de zwaartekracht als het ware aan de potgrond.

6. Zorg voor wat reservemateriaal
Er zijn altijd planten die het minder goed doen of die doodgaan. En gaten zien er niet mooi uit in een verticale tuin. Houd daarom een paar plantjes als reserve, die je er zó in kunt stoppen.

De laatste nieuwtjes, tips en trend in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: RealSimple, Beeld: iStock

Lees meer

Thelma: “Ik trouwde opnieuw met mijn ex-man”

Trouwen

Premium

Thelma (60) en Gabrie Jansen (60) trouwden jong en kregen samen 3 kinderen. Het huwelijk strandde en bijna 20 jaar lang hadden ze nauwelijks contact. Tot vorig jaar, toen ze tijdens een verjaardag naast elkaar op de bank belandden en tussen hen - tot  ieders verrassing - de vonk opnieuw oversloeg. Afgelopen zomer gaven ze elkaar voor de tweede keer het jawoord. "We zijn nooit gestopt met van elkaar houden."

Thelma: “Op onze trouwkaart staat: ‘Loved you yesterday, love you still, always have and always will’. Zo voelen we dat allebei. We zijn nooit gestopt me

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien