Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Zet je de verwarming weer aan? Let hier dan wel even op

Het wordt steeds kouder, want de herfst is in aantocht: tijd om de verwarming aan te zetten. Hier moet je op letten als je de verwarming na een lange tijd weer aanzet.

De temperaturen komen ’s ochtends niet eens meer boven de 10 graden Celsius uit, dus dat betekent dat steeds meer mensen de centrale verwarming weer aanzetten. Ben je dit zelf ook van plan? Controleer dan wel even de volgende dingen:

Advertentie

1. Moet-ie ontlucht worden?
Een cv-installatie werkt alleen goed als de hoeveelheid water en lucht in het systeem op orde is. Soms kan het voorkomen dat de radiatoren maar half warm worden of borrelende geluiden maken als de verwarming een paar maanden uit heeft gestaan. In dat geval kun je het systeem het beste ontluchten.

Dit doe je door alle radiatoren in huis volledig open te draaien, zodat het water en de lucht in de leidingen verwarmd kan worden. Zet de thermostaat gedurende 10 minuten op minimaal 25 graden Celsius, zodat de lucht zich nu verzamelt bij de ontluchtingsventielen. Zet vervolgens de thermostaat 10 minuten op de allerlaagste stand, zodat de cv-ketel stopt met verwarmen. Draai na 10 minuten de knoppen van de radiatoren dicht.

Je kunt de radiatoren nu ontluchten. Gebruik hiervoor een ontluchtingssleutel. Begin bij de laagst geplaatste radiator in huis en werk naar boven toe. Houd een absorberende doek bij het ontluchtingsventiel. Als er veel water uitkomt, kun je ‘m weer dichtdraaien. Draai vervolgens het ventiel voorzichtig open, tegen de klok in. Zodra er water uit komt, is de lucht verdwenen en kun je het ventiel weer dichtdraaien. Het water kan troebel of zelfs zwart zijn: dit is niet erg. Draai alle radiatorknoppen in huis weer open. Zet de thermostaat weer aan en controleer na 10 minuten of de waterdruk in de cv-ketel minimaal 1,6 bar is.

2. Schouw controleren
De maanden maart en oktober zijn volgens de verzekeraar de maanden met het grootste risico op een schoorsteenbrand. Veel mensen met een haard of kachel steken ‘m bij de eerste kou al gelijk aan. Beter kun je eerst even checken of de schouw wel in orde is. Vogels kunnen er nestjes in hebben gebouwd met verdroogde takken. Die zou je zo in vlam kunnen zetten als je dit niet van te voren checkt. Het is belangrijk om je schoorsteen minimaal 1 keer per jaar laat vegen. Zorg dat je alvast een emmer met zand naast de haard hebt staan voor noodgevallen. En gebruik alleen aanmaakblokjes bij het aansteken, geen benzine of spiritus.

3. Hoeveelheid koolstofmonoxide
Als je na een lange tijd de verwarming weer eens aanzet, is er een kleine kans op koolstofmonoxidevergiftiging. Het lastige is dat je CO niet kunt zien ruiken of voelen. Als CO in de kamer hangt, kun je het dus ongemerkt inademen. De symptomen zijn loomheid, hoofdpijn, duizeligheid en futloosheid. Je kunt een vergiftiging voorkomen door het raam op een kier te zetten of een week lang het rooster 24 uur per dag open te houden. Twijfel je? Laat de verwarming dan even controleren door een vakman.

Dit is de snelste manier om je radiator schoon te maken:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD.nl. Beeld: iStock

Maartje en de meisjes – deel 22: Jochem neemt niet op

maartje

Premium

Maartje en Jochem zoeken naar een nieuwe weg in hun relatie met elkaar en met anderen. Zal Maartje het contact met Judith nieuw leven inblazen?

De hele week draaien Jochem en ik de B.V. HET GEZIN op de automatische piloot. Het is gezellig, we koken gezond en zelfs met de was ben ik aardig bij. Voor vanavond heb ik als verrassing een oppas geregeld, en neem ik Jochem mee naar een chique-de-friemel restaurant.

Vrijdagmiddag is het altijd een zoete inval bij ons. Kinderen lopen in en uit en omdat Suus weet dat het mijn vrije dag is, waait zij ook vaak nog even aan. [premium

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien