Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Verwijder déze apps van je mobiel om er zeker van te zijn dat niemand met je meegluurt

Van het checken van treintijden tot het vinden van een leuk restaurant: service-apps op je telefoon zijn hartstikke handig. Helaas zit er ook een groot nadeel aan deze apps, ze weten namelijk precies wat je uitspookt en waar je bent.

Niet echt een fijn idee, toch? Gelukkig kun je hier zelf een stokje voor steken.

Advertentie

Actief op achtergrond
Veel apps die jij op je telefoon hebt staan, hebben niet alleen maar toegang tot je locatiegegevens. Zo kunnen ze vaak ook je contactenlijsten, agenda’s, foto-albums, zoekopdrachten en bezochte websites inzien. Omdat ze meestal op de achtergrond actief blijven (dus ook als je de app niet open hebt staan) kunnen ze continu bij deze gegevens. Apps als Google en Facebook maken zich hier schuldig aan, maar ook bijvoorbeeld simpele apps voor een zaklamp-functie of een spelletje.

Ga zelf aan de slag
Gelukkig heb je zelf in de hand wat apps wel en niet mogen zien. Toestemming om bij je data te kunnen, verleen je namelijk zelf. Wanneer je een nieuwe app installeert, staat vaak netjes in de voorwaarden vermeldt waar je nu precies mee akkoord gaat. Omdat de kans groot is dat je dit nooit uitgebreid doorleest, is het handig om eens je telefoon onder de loep te nemen.

Bekijk eens alle gedownloade apps op je telefoon (Android) en bepaal vervolgens of je de toegang wilt intrekken of beperken. Dit kun je heel gemakkelijk doen door via ‘instellingen’ naar ‘apps’ of ‘apps en meldingen’ te gaan.

Snel inzicht krijgen
Je ziet nu een lijst met alle apps die op je toestel staan. Ga ze allemaal individueel langs om onder ‘toestemmingen’ te zien welke informatie de app kan inzien. Vervolgens kun je het vinkje achter elke categorie weghalen, want waarom zou een app die niet bedoeld is om te navigeren, over je locatie moeten beschikken?

Wil je er wat sneller doorheen? Dan kun je bij geavanceerde instellingen onder het kopje ‘app-machtigingen’ verderop in het instellingenmenu per rechtengroep in één keer zien welke apps toegang hebben tot bijvoorbeeld je agenda, camera, contacten en locatie. Ook hier kun je de toestemming eenvoudig uitschakelen.

iPhone-gebruikers
Als je een Apple-toestel hebt volg je ‘instellingen’ en ga je naar ‘privacy’ waar je een vergelijkbare lijst met machtigingen vindt die je per app kunt uitschakelen. Daarnaast kun je onder ‘instellingen’ al je apps vinden en per app kijken waar je ooit eens toestemming voor hebt gegeven. Niet meer mee eens? Trek dan snel je toestemming in.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Zo zorg je ervoor dat je relatie standhoudt en samen oud wordt

relatie

Premium

Het aantal alleenstaanden en echtscheidingen is nog nooit zo hoog geweest. Hoe komt het toch dat de zoektocht naar De Ware zo moeilijk is geworden? En: wat kunnen we zelf eraan doen om goed samen oud te worden?

We zijn, uitzonderingen daargelaten, allemaal op zoek naar de ware liefde. En als we die gevonden hebben, proberen we dat gevoel zo stevig mogelijk vast te houden. Althans, dat zou je denken. De realiteit is anders. Niet eerder telde Nederland zo veel alleenstaanden. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw nam het
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien