Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Bah: dít is het vieste plekje in je auto

Wanneer we de auto aan de binnenkant schoonmaken, gaat er vaak enkel een stofzuiger over de bekleding en een doekje over de ruiten en het dashboard. Maar voortaan kun je beter ook dit plekje even onder handen nemen.

We hebben het over de autogordel. Hierop bevinden zich namelijk heel wat bacteriën, vaak zelfs meer dan op een wc-bril. Iew.

Advertentie

Onderzoek

Je zou eerder de deurklinken of het knopje voor het raam verwachten, maar toch blijkt uit een onderzoek van verzekeringsmaatschappij Netquote dat de veiligheidsgordel de vieste plek van de auto is. “Toiletbrillen en koffieautomaten bleken zelfs minder bacteriën te bevatten dan een veiligheidsgordel”, aldus een onderzoeker.

Kanttekening

In het onderzoek werd naar taxi’s gekeken. Het kan dus zijn dat een auto, waar niet tientallen mensen per dag instappen, een stuk minder vies zijn. Taxi’s zijn daarentegen wel verplicht de boel schoon te houden, en zeg nu eerlijk: wanneer is de laatste keer dat jij je auto (inclusief autogordels) hebt schoongemaakt?

Vergeet ook dit niet

“Alle plekken die regelmatig door verschillende mensen worden aangeraakt, zijn vatbaar voor veel bacteriën. Denk dus vooral aan deze plekken wanneer je je auto schoonmaakt”, zegt microbioloog Jason Tetro. “Bij gezinsauto’s moeten de vloermatten niet worden overgeslagen bij de schoonmaak. Vooral niet als je iets hebt gemorst”, aldus Tetro. “Andere plaatsen zijn de ventilatieopeningenen en de bekerhouders.”

Driestappenplan

Goed, terug naar de vieste plek: de autogordel. Het is namelijk behoorlijk wat gehannes om dit schoon te maken (is dat dan de reden waarom we dit overslaan?). Tetro heeft een driestappenplan hoe je dit het gemakkelijkst doet:

  1. Trek de veiligheidsgordel er helemaal uit.
  2. Gebruik een reinigings- of desinfectiemiddel en zorg ervoor dat de riem meer dan vochtig is.
  3. Gebruik een doekje en ‘druk’ als het ware de chemicaliën in de stof.

Klaar is Kees! Ook nog een fris geurtje in je auto? Zo maak je zelf een luchtverfrisser:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Well + Good. Beeld: iStock

Leona Philippo spreekt voor één keer over haar geaardheid: “Als bij donderslag wist ik: het komt door háár” 

Leona

LHBTI... Dit zijn geen letters, maar dit gaat over mensen. En over houden van wie we willen. Daarom vertelt de biseksuele Leona Philippo haar verhaal. “Hoe meer openheid ik geef, hoe dichter bij we bij acceptatie komen.”

Leona Philippo (41) is singer-songwriter, actrice en motivational speaker. Met haar ex-vrouw kreeg ze Manuel (9). Zoon Tymon (2) kreeg ze alleen. Voor één keer spreekt ze publiekelijk over haar geaardheid.

“Ik ben helemaal niet bezig met mijn geaardheid, nooit geweest ook. Als er in interviews naar wordt gevraagd, ga ik er zelfs liever n

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien