Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: hoe houden vogeltjes zichzelf warm in de winter?

De meesten van ons zijn geen groot fan van dat ontzettend koude, gure winterweer. Maar wij kunnen in elk geval nog genoeg laagjes aandoen om onszelf een beetje warm te houden. Heb je er wel eens over nagedacht hoe het kan dat die kleine vogels eigenlijk niet bevriezen?

Isolatie
Wat blijkt? Onze geveerde vrienden zijn volledig uitgerust tegen de bittere winterkou. En het zit ‘m allemaal in de veren. “Vogelveren bieden een bijzondere isolatie tegen de kou”, begint Peter Marra, hoofd van het vogelcentrum van de dierentuin in Washington. “Over de veren zit een soort ‘olielaagje’, dat ook zorgt voor waterdichtheid.”

Advertentie

Deze laag houdt daarnaast ook warmte vast. En dat effect wordt nog eens versterkt door het pluizen van de veren. Is het je wel eens opgevallen dat vogels er in de winter een tikkeltje pluiziger uitzien? Onder het donslaagje zit een laag vet. Dat vet fungeert als energiebron in tijden dat er minder voedsel is.

Speciale technieken
Nog een grappig detail: sommige vogels laten hun lichaamstemperatuur ’s nachts dalen om energie te sparen. Een soort korte winterslaap dus. En eenden hebben een aantal speciale technieken om te zorgen dat hun voeten met zwemvliezen niet bevriezen. Zo staan ze vaak op één been, zodat het andere been op kan warmen.

Vogels redden het dus prima zelf in de winter, ondanks de soms zware omstandigheden. Toch kun je ze nog wel een handje helpen door energierijk voedsel te geven, zoals gemengde zaden of zonnebloempitten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Good Housekeeping. Beeld: KRO/NCRV, Roland J. Reinders

Speel hier de snackpuzzel van zaterdag 25 januari gratis

snackpuzzel

Premium

Ook deze zaterdag 25 januari hebben we weer een nieuwe gratis kruiswoordpuzzel voor je. Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en hebt 7 dagen om de puzzel op te lossen. Succes!

[minipuzzel]

 

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien