Zó voorkom je miskopen bij het scoren van tweedehands meubels

Fijn gevoel hè, wanneer je een parel van een vintagemeubel op de hebt kop getikt? In een opwelling in de kringloop koop je het, maar achteraf realiseer je je dat je toch te veel hebt betaald. Of dat de gebruikerssporen van de vorige eigenaar je niet helemaal lekker zitten.
Zonde, want als je het goed aanpakt, hoef je geen miskopen te doen. Sterker nog: tweedehands meubels kopen brengen zelfs een boel voordelen met zich mee.
Kwaliteit en prijs
“Meubels hebben in feite een zeer lange houdbaarheid als ze van goede kwaliteit zijn. Ook kun je echt geweldige producten op de kop tikken voor een veel lagere prijs”, vertelt Reham Fagiri, mede-eigenaar van een Amerikaanse online marktplaats, bij Well + Good. Als eerste tip om miskopen te vermijden, is het volgens Fagiri belangrijk om je te verdiepen in het achtergrondverhaal van het meubel. “Is het comfortabel? Verkopen ze je het omdat ze verhuizen? Of is er een probleem mee? Bovendien moet je de verkoper vragen naar mogelijke vlekken, geuren en bedwantsen”, aldus de expert.
“Streef ernaar om het ten minste voor 50 procent van de nieuwsprijs te krijgen. Als het een vintage stuk is en in goede staat verkeert, kan het zijn dat je uiteindelijk meer betaalt dan het oorspronkelijk waard was.”
Let ook goed op slijtage en overweeg hoeveel werk je bereid bent te doen. Slijtage kan minimaal zijn, “maar ook een oude tafel op een online marktplaats kan met een grondige schuurbeurt en een paar verflagen het stuk van je dromen worden. Stel je grenzen om je winkelproces te vergemakkelijken.”
Bacteriën en negatieve energie
Heb je je weg in het duurzame kringlopen nog niet gevonden? Wees dan eens eerlijk: houden de eventuele bacteriën of ‘energieën’ van de vorige – onbekende – eigenaar je tegen? Je ziet het al voor je: ziektekiemen, diep doorgedrongen in die ene prachtige, zachte bank.
Karen Hoffmann, voorzitter van APIC, een organisatie die informatie voorziet over het verspreiden van ziektekiemen, vertelt dat zachte oppervlakten eigenlijk juist heel weinig bacteriën en virussen vasthouden. “Hoe grover het oppervlak, hoe sneller ze sterven”, zegt ze. En over het algemeen gaan ziektekiemen langer mee op niet-poreuze oppervlakken zoals roestvrij staal en kunststoffen.
Schoonmaken
Hoe dan ook, schoonmaken van gebruikte stukken is noodzakelijk volgens schoonmaak-expert Maeve Richmond. De beste methode om meubels schoon te maken volgens haar is simpelweg baking soda en witte azijn. Die ingrediënten zijn zacht genoeg om te gebruiken op fragiele stoffen. Meng 1 eetlepel zuiveringszout met een half kopje azijn en roer.
“Je kunt het mengsel dan met een schone, katoenen doek of met een spuitflesje aanbrengen. Bevochtig de stof zachtjes en begin altijd op een testplek. En als je kunt, laat je het stuk buiten drogen, of met de ramen open, om een vleugje frisse lucht toe te voegen”.
Wil je zichtbare vlekken verwijderen, dan kun je het sodamengsel 30 minuten moet laten zitten. “Maak dan met de doek een zachte ‘op en neer’ beweging. Spoel en herhaal zo vaak als nodig is om de vlek te verwijderen.” Je kunt nog een beetje heldere afwasmiddel toevoegen aan het mengsel. “De zeep zal helpen bij het afbreken van oliën en organische stoffen, en cirkelvormige bewegingen met een tandenborstel kunnen de vastzittende vlekken losmaken.”
Onbekende vorige eigenaar
Tot slot kun je zelfs de negatieve energie doen verdwijnen met salie, mocht dit je dwarszitten na aankoop. “Salie is een natuurlijk element waarvan bekend is dat het energie uit voorwerpen haalt. Het verwijdert ook de energie van de vorige eigenaar”, vertelt Richmond.
Tja, een tikje zweverig is het wel. “Steek een stokje of blaadje gedroogde salie aan (ja, ook die blaadjes uit de kruidenlade mogen), blaas de vlam uit en laat dan de resterende rook opwaaien en de lucht in gaan. Zwaai de rook rond de meubels en zorg ervoor dat je de hoeken en spleten raakt met de rook.”
Naast het kopen van tweedehands spullen, is zelf maken ook een duurzaam alternatief voor nieuwkoop. Bijvoorbeeld deze kleurrijke en echt originele schaal:
De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
lees ook
Bron: Well + Good. Beeld: iStock