We Will Rock You de musical: nu tot 50% korting!

Zoek binnen:

Opgepast: deze hippe vrucht is dodelijk voor je huisdier

Avocado eten is helemaal hip, maar gooi de restanten asjeblieft niet in het konijnenhok. De voor ons zo voedzame vrucht kan voor Flappie dodelijk zijn.

In de afgelopen jaren neemt het aantal dieren dat vergiftigd wordt door avocado steeds meer toe.

Advertentie

Darmklachten
Uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht blijkt dat steeds meer dieren lijden onder de avocado-hype. “De gevoeligheid voor deze vrucht verschilt per dier”, laat het NVIC weten. “Honden en katten krijgen bij een teveel aan avocado hooguit maag-darmklachten, maar voor konijnen, cavia’s en volièrevogels kan de vrucht dodelijk zijn.”

Meer vergif
Naast het ‘nieuwe gifmiddel’ avocado, is chocolade is een bekende boosdoener. Maar liefst 57 procent van de meldingen die het informatiecentrum vorig jaar binnen kreeg, ging over chocolade. De zoetstof xylitol (die je in kauwgom kunt vinden) is vooral gevaarlijk voor honden. “Zij kunnen hierdoor snel een te lage suikerspiegel ontwikkelen en leverproblemen krijgen bij hogere doseringen.” Maar ook uien, knoflook, Macadamia noten, druiven en rozijnen wil je vooral weghouden bij je huisdier.

Meldingen
Het NVIC ontvangt jaarlijks tienduizenden telefoontjes van dierenartsen die vragen hebben over vergiftigingsverschijnselen. Ook het aantal telefonische consulten blijft ieder jaar stijgen. In de meeste gevallen gaat het om honden (68 procent) en katten (24 procent).

LEES OOK:

Bekijk ook deze video:

Berichten van Libelle gratis ontvangen op WhatsApp? Meld je nu aan!

Bron: Metronieuws. Beeld: iStock

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien