Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Waarom de Jerusalema Challenge troost biedt aan zorgmedewerkers wereldwijd

Toen de Zuid-Afrikaanse dj en producer Master KG een jaar geleden het nummer ‘Jerusalema’ uitbracht, had hij nooit kunnen weten dat dit hét troostlied voor zorgmedewerkers wereldwijd zou worden. Toch is dat wel het geval: op sociale media gaan er inmiddels talloze video’s rond van zorgmedewerkers die losgaan op het nummer.

De Jerusalema Challenge lijkt zorgmedewerkers toch nog een beetje troost en lol te kunnen bieden in deze zware tijd.

Advertentie

Regelrechte hit

Toen dj Master KG het nummer in 2019 uitbracht, had hij echter nooit verwacht dat het zo zou aanslaan. Hij nam het deuntje in augustus 2019 op, zette het online en kreeg er wat positieve reacties op. Vervolgens belde hij zijn ‘zuster’ zangeres Noncebo Zikode op en vroeg hij haar of ze het nummer samen konden verbeteren. De samenwerking tussen de twee leverde een ontzettende hit op en inmiddels is de video van het nummer al 125 miljoen keer bekeken. Wereldwijd is het zelfs het meest gedownloade nummer van het moment.

Troostvolle tekst

Dat het nummer zo succesvol is heeft waarschijnlijk ook met de prachtige tekst te maken. ‘Jerusalema ikhaya lami, Ngilondoloze, Uhambe nami, Zungangishiyi lana…’ betekent iets als ‘Jeruzalem, mijn thuis, red me en ga met me mee, laat me hier niet achter’. De boodschap: Jeruzalem is een stad voor alle religies die troost biedt aan alle mensen. Aan de vele dansvideo’s die inmiddels online staan, blijkt dat het nummer vooral een gevoelige snaar raakt bij zorgmedewerkers. Ook in ons eigen land zijn er al meerdere ziekenhuizen die de Jerusalema Challenge hebben gedaan:

Libelle strijkt neer in het Amphia Ziekenhuis: “De brandhaard van de coronacrisis”

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD, YouTube. Beeld: YouTube

Lees meer

Sylvia Witteman: “Ik moffel de grote glasscherf op de grond snel weg”

Sylvia Witteman | Libelle

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week doet ze een poging om het huis van haar moeder schoon te maken. 

“Goed nieuws!”, zegt mijn moeder in het verpleeghuis. “Ik mag morgen naar huis!” Een week of vier heeft het wel geduurd voordat ze weer een beetje uit de voeten kon met haar nieuwe heup, maar nu is het toch (bijna) zover. “Stofzuigen en dweilen en zo kan ik voorlopig niet”, zegt ze. “Het zal wel een smeerboel zijn thui

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien