Dít is waarom je niet altijd hoeft te krabben als het buiten vriest

Door het winterse weer vriest het al dagen, maar toch kan het zijn dat je je autoruiten in de ochtend brandschoon aantreft. Hoe zit dat precies? Want waarom hoef je met vorst niet altijd te krabben?
Een dikke meevaller natuurlijk als je ’s ochtends de deur uitstapt. Benieuwd hoe dat kan? We leggen het je uit.
Van warm naar koud
Als het ’s nachts afkoelt, betekent dit dat er warmte verloren gaat. Dit geldt ook voor je auto. Hoe kouder de lucht wordt, hoe minder vocht de lucht kan bevatten. Als de lucht van warm naar koud gaat, dan wordt de waterdamp uit de lucht geperst en vormt zich een waterdruppeltje. Dit noemen we condens. Die druppeltjes hechten zich graag aan een autoruit. En als die ruit vervolgens afkoelt tot onder het vriespunt, bevriezen de druppels.
Droge lucht
Maar er zijn een heleboel factoren die dit proces beïnvloeden, zoals wind, bewolking, luchtvochtigheid, regen of sneeuw. Hierdoor komt het weleens voor dat ondanks dat het buiten hard vriest, je niet hoeft te krabben. Dit heeft alles te maken met de luchtvochtigheid. Wanneer er weinig waterdamp of vocht aanwezig is, valt er ook niets te bevriezen. Hoe kouder de lucht, hoe droger. Dus doordat het al dágen koud is, hoef je voorlopig ook niet te krabben. Handig, toch?
Krabben als het niet vriest
Aan de andere kant kan het ook voorkomen dat het niet vriest, maar je wél je autoramen moet krabben. Dit komt doordat een auto beter af kan koelen dan de aarde. In de aarde zit behoorlijk wat warmte opgeslagen, waardoor een autoruit kouder wordt dan de lucht en grond eromheen, en er dus een ijslaagje ontstaat.
Is je autoruit tóch bevroren, maar heb je geen tijd om te krabben? Zo is-ie supersnel rijklaar!
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: Weer.nl. Beeld: Getty Images