Libelle Legt Uit: wat gebeurt er met de vissen onder het ijs?

Op veel plekken in Nederland ligt een dik pak ijs. Mensen hebben massaal hun schaatsen van zolder gehaald en zijn dit weekend weer aan het schaatsen geslagen. Maar heb je je ooit wel eens afgevraagd wat er met de vissen gebeurt als het vriest?
We zochten het voor je uit.
Koudbloedig
Mensen die zich zorgen maakten over de vissen kunnen we gelukkig geruststellen: volgens Onno Terlouw van Sportvisserij Nederland zijn de vissen wel wat gewend. Dat laat hij weten aan RTL Nieuws. Hij zegt dan ook: “De temperaturen zijn nu wel laag, maar vissen zijn daarop gebouwd.” Hij legt uit dat vissen koudbloedig zijn, wat betekent dat hun lichaamstemperatuur zich aanpast aan de omgeving. Dus hoe kouder het water is, hoe kouder de vissen zijn.
Zuurstoftekort
Dat betekent overigens niet dat alle vissen de vrieskou vanzelfsprekend overleven. Want waar een vis niet tegen kan, is een tekort aan zuurstof. Maar dat heeft niet per se met het ijs te maken. “Het hele jaar door gaan er vissen dood aan een zuurstoftekort”, vertelt Terlouw. Dat gebeurt volgens hem wanneer een sloot of vijver slecht is onderhouden. Of bijvoorbeeld door een overvloed aan waterplanten.
Als er écht een hele dikke laag ijs op het water ligt, kunnen vissen hier wel door in de problemen komen. “En al helemaal wanneer er sneeuw op het ijs ligt, waardoor er geen zonlicht meer in het water kan komen.”
Slaapstand
Gelukkig kunnen de meeste vissen zichzelf wel redden door simpelweg een uitvlucht te zoeken. Vissen gaan dan gewoon op zoek naar een andere plek. Onder bruggen ligt vaak minder ijs, waardoor de vissen daarop af komen. Maar ze gaan ook richting water waar het warmer is, zoals open water of stuwtjes, vertelt Terlouw. Mochten de vissen toch echt opgesloten komen te zitten, dan gaan de vissen gewoon op slaapstand. “In een ondiepe tuinvijver bijvoorbeeld, dat helemaal is dichtgevroren. Ze schakelen zichzelf dan als het ware een beetje uit. Ze blijven stilliggen en hun hartslag gaat omlaag. Zo verbruiken ze nauwelijks energie en op deze manier kunnen ze ook weken zonder eten.”
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: Rtl Nieuws. Beeld: Getty Images