Laatste kans in Nederland: Whitney – a Tribute by Glennis Grace

Zoek binnen:

Wat is een zoutlamp precies en waarom is-ie ineens zo populair?

In de yogastudio, bij iemand thuis, of in de etalage van een natuurwinkel: je hebt ’m de laatste tijd vast wel ergens voorbij zien komen, want de zoutlamp in ineens machtig populair. Maar waarom eigenlijk?

Alleen omdat-ie zo mooi is? Of heeft de lamp ook een helende functie?

Advertentie

Himalayagebergte
Allereerst: waar kijken we naar? Naar een brok zout uit (voornamelijk het Pakistaanse gedeelte van) het Himalayagebergte. Roze zout om precies te zijn. Met in het midden een gaatje voor een lamp. Het licht van de lamp geeft de zoutsteen een mooie, nog diepere roze kleur.

Slaap lekker
Een prachtige blikvanger voor in je interieur dus, maar levert zo’n zoutlampje nou ook gezondheidsvoordelen op? Beweerd wordt van wel. Zo zou de lamp voor een betere nachtrust zorgen, de hoeveelheid serotonine (gelukshormoon) in je lichaam vergroten en hoesten en astmaklachten reduceren.

Balans
Is dat wetenschappelijk bewezen? Technisch gezien wel, zout zuivert immers de lucht. Dat komt omdat zout waterdamp uit de lucht aantrekt en stofwolken en bacteriën die in de lucht hangen op die manier als een zuignap opvangt. Daarnaast wordt geclaimd dat de zoutlamp voor kalmerende energie zorgt. Als de lamp aanstaat, geeft de lamp namelijk negatieve ionen (atomen) af aan de omgeving. Die negatieve ionen hebben een positieve invloed op de lucht die je inademt, omdat alle elektronische apparaten die we gebruiken (lees: telefoon, televisie, computer),  juist positieve ionen uitstralen. De zoutlamp zorgt dus voor balans en reinigt de kamer.

Korreltje zout
Of het werkt? Waarschijnlijk is het een kwestie van erin geloven, want keihard bewijs is er (nog) niet. Er is namelijk een hoop meer zout nodig om de lucht te reinigen dan een klein gezellig zoutlampje. Maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Neem de gezondheidsvoordelen gewoon met een korreltje zout en geniet van je nieuwe eyecatcher. Want mooi is de zoutlamp zeker!

Hebben? Dit is een mooi exemplaar:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: PureWow. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien