Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Wat te doen bij een wak? De experts geven praktische tips

Hartstikke leuk, dat ijs op de sloten. Maar voordat je er vol enthousiasme op staat, moet je je toch even goed voorbereiden. Want hoe weet je zeker dat het ijs dik genoeg is? Wat mag je echt niet vergeten voordat je op het ijs stapt? En wat te doen als je in een wak terechtkomt? De experts geven je praktische tips.

Sander Zeilstra, woordvoerder van de Reddingsbrigade, weet waar je op moet letten voordat je het ijs op gaat. Zo is hij altijd huiverig als er sneeuw op het ijs ligt. “Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van het ijs niet optimaal is”, zegt hij. Ook ijs dat onder bruggen ligt of ijs waar riet doorheen groeit, is niet betrouwbaar.

Advertentie

Uiteinde van de sloot

Daarbij weet Sander dat het ijs aan uiteinden van sloten vaak niet van goede kwaliteit is. “Omdat de wind het water die kant op stuwt, vriest het niet goed op”, laat hij weten. “Stap dus nooit aan het uiteinde van een sloot het ijs op, maar altijd ergens in het midden.

Voorselectie

Ook Age Veldboom, voorzitter van ijsclub Lyts Bigjin, uit Eernewoude (Earnewâld), houdt zich bezig met de kwaliteit van het Friese ijs. Hij bevindt zich al drie dagen op de Friese meren, maar heeft van tevoren een controle uitgevoerd. “Voordat ik het ijs op ga, check ik het ijs. Ik heb een prikstok mee en ga nooit alleen. Ook veeg ik het ijs glad en zet ik wakken af met lint of takken”, vertelt hij.

Kleur

Daarbij let hij vooral op de kleur van het ijs. “Als het wittig of grijzig is, weet ik dat het ijs is ontstaan voor de laatste sneeuwval. Dat is drie à vier dagen geleden.” Zo weet Age dat het ijs al even ligt en dus dik genoeg is. “Als het ijs zwart is, weet ik dat het is ontstaan na de sneeuwval en er dus pas net ligt.”

Geen nieuwe route

Het is moeilijk om uit te leggen waar je op moet letten als je op het ijs staat. Maar Age heeft één heel praktische tip. “Schaats waar andere mensen ook geschaatst hebben. Dan weet je zeker dat het ijs het houdt.” Een nieuwe route proberen is misschien spannend, maar helemaal niet slim, volgens Age. “Laat dat over aan ijsmeesters of pioniers die daar op berekend zijn.”

IJsprikker

Voorzichtig zijn en geen risico nemen is dus een vereiste. Maar ook een goede voorbereiding is belangrijk. Wie tóch in een wak terechtkomt, heeft een aantal attributen nodig om weer uit het water te kunnen komen. “Het is echt heel belangrijk om een ijsprikker en een touw bij je te hebben”, weet Sander Zeilstra. Uit een wak klim je namelijk niet zomaar, het ijs om je heen kan weer breken als je erop probeert te klimmen. En in water van nul graden ben je na enkele seconden al aan het onderkoelen. Met een ijsprikker kun je sneller uit het water komen. “Deze prik je in het ijs naast je en daar kun je je aan omhoog trekken”, vertelt hij. Maar ook een touw is belangrijk. “Na enkele seconden in het koude water verlies je namelijk de motoriek in je handen”, vertelt Sander. “Als je niet meer in staat bent je ergens aan vast te grijpen, kan iemand je met een touw uit het water trekken.”

Zelf maken

Wie geen ijsprikker heeft, kan er zelf makkelijk één maken. Zaag de uiteinden van een bezemsteel af en draai in de uiteindes een schroef. Zaag de kop van de schroef af, zodat je een scherpe punt hebt. Hang deze met een touw om je nek. Het is namelijk handig om de ijsprikkers bij de hand te hebben. “Als je ze in je tas doet, ga je ze nooit te pakken krijgen als je in een wak belandt”, weet Sander. En ja, hij weet ook dat het even een klusje is om deze voorbereidingen te treffen. Maar het is hartstikke belangrijk. “Als je in staat bent je warme kleding en schaatsen van achter uit de kast te pakken, ben je ook in staat deze voorbereidingen te treffen”, zegt hij dan ook. “Je neemt jezelf niet serieus als je dat niet doet. Je bent namelijk nergens als je onvoorbereid in een wak terechtkomt.”

Rollend het wak uit

Ook Age weet dat het risico van een wak op de loer ligt. Hij raadt dan ook aan om altijd met z’n tweeën op pad te gaan. “Zo heb je altijd iemand bij je om je het water uit te helpen”, zegt hij. Daarbij geeft hij nog een handige tip om uit het wak te komen. Wie uit een wak probeert te klimmen, mag namelijk nooit direct op het ijs gaan staan naast het wak. “Dan drukt je gewicht op één plek van het ijs en loop je het risico om weer door het ijs heen te zakken”, zegt hij. Hij raadt dan ook aan om je uit het water te laten trekken door iemand op afstand die een touw voor je vasthoudt (of een sjaal, voor als je echt onvoorbereid op pad bent gegaan). Als je vervolgens op het ijs ligt, moet je liggend, kruipend en rollend weg zien te komen van je plek. “Dan verspreid je je gewicht”, legt hij uit.

Onderkoeling

Lukt het echt niet het wak uit te komen? Dan raadt Sander van de Reddingsbrigade je aan om het ijs af te brokkelen richting de zijkant van het water. Dan kun je je daar in één keer op de kant trekken. Ga vervolgens naar een plek waar je geen wind vangt of warm op in de auto. Onderkoeling ligt namelijk op de loer, zeker als je kleding nat is. Bel vervolgens direct de meldkamer van 112. De medewerkers daar zullen inschatten of je naar huis kunt gaan of toch naar het ziekenhuis moet.

Met een goede voorbereiding is schaatsen hartstikke leuk. Én het is goed voor je figuur. Dat weet ook voormalig schaatser Mark Tuitert. En hij geeft je nog wat extra tips om je bovenbenen en billen te trainen. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Interviews: Eva Breda. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meeste coronabesmettingen op dit moment in noorden van Noord-Holland

Het noorden van Noord-Holland kampt op dit moment met de grootste coronabrandhaard van ons land. Vooral in de steden Den Helder en Hoorn zijn er veel coronabesmettingen vastgesteld.

In de afgelopen twee weken werd bij 4600 mensen uit het noorden van Noord-Holland corona ontdekt.

Advertentie

Coronabesmettingen in Noord-Holland

Hoe het komt dat er daar nu veel coronabesmettingen zijn, dat is niet bekend. De GGD Hollands Noorden zegt hierover: “We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen.”

Hoorn

Met name Hoorn is momenteel een coronabrandhaard te noemen. In de afgelopen twee weken werden daar 861 mensen positief getest. Ter vergelijking: in Amsterdam waren dat er 324, in Rotterdam 334, in Utrecht 217 en in Den Haag 266.

Het gevaar

De GGD is bang dat de besmettingen leiden tot nóg meer besmettingen en dat het zichzelf zo in stand houdt: “Als er veel besmettingen zijn, worden ook veel andere mensen besmet. Hoe hoger het aantal besmettingen om je heen, hoe groter de kans dat jij ook besmet raakt. Als je in een omgeving met weinig besmettingen bent, is de kans klein dat jij het virus oploopt.”

Coronamaatregelen

Het hoge aantal besmettingen ligt volgens de GGD niet aan het schaatsweer van de afgelopen tijd en de drukte die hiermee gepaard ging: “Dit is al een langere periode gaande.” En ook komt het volgens hen niet door het niet naleven van de coronaregels: “Incidenten heb je natuurlijk overal, maar wij hebben niet het beeld dat mensen wat aanrommelen. Wij hebben de indruk dat de regio zich acceptabel aan de maatregelen houdt.”

Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Linda. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Onthuld: met dít nummer gaat Jeangu Macrooy naar het Songfestival

Dit jaar zal Jeangu Macrooy (27) Nederland gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het liedje Birth of a new age. Het nummer is vanaf nú te luisteren.

De onthulling van het nummer heeft de zanger donderdagavond gedaan middels een ‘live première’ op YouTube, Instagram en Facebook. Tegelijkertijd was de onthulling ook in verschillende televisieprogramma’s te zien.

Advertentie

Jeangu Macrooy onthult Birth of a new age

Benieuwd naar Birth of a new age: dé Nederlandse Songfestival-inzending van dit jaar? Luister het liedje hier:

Jeangu over het nummer

Voorafgaand aan de onthulling zei Jeangu over het nummer: “Ik geloof er heel erg in en ben er heel erg enthousiast over, net als vorig jaar bij Grow. Ik hoop natuurlijk dat iedereen het nummer voelt en begrijpt en het mooi vindt.”

Zenuwen

Dat de onthulling live was, zorgde voor extra zenuwen bij de zanger: “Het is natuurlijk spannend, het eerste moment dat het nummer naar buiten gaat en dat iedereen het hoort. Je wil natuurlijk dat het helemaal goed gaat. En dit jaar is anders dan vorig jaar: we beginnen met een live optreden. Dat is altijd spannend, maar tegelijkertijd is dat ook wat het magisch kan maken”, aldus Jeangu in RTL Boulevard. Hij heeft expres gekozen voor een live onthulling: “Straks in Rotterdam is het ook gewoon live, dus we vonden het een goede manier om het zo te beginnen.”

Direct naar de finale

In mei vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Ahoy Rotterdam. Op 18 en 20 mei vinden de halve finales plaats en op 22 mei staat de finale gepland. Jeangu Macrooy mag de halve finale overslaan en staat direct in de grote finale, dankzij de winst van Duncan Laurence in 2019. Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager zullen het spektakel presenteren.

Opvolger van Grow

Birth of a new age is de opvolger van het liedje Grow. Vorig jaar onthulde Jeangu het nummer Grow nog bij de De wereld draait door, maar wegens de coronacrisis werd het Eurovisie Songfestival afgelast. Hij heeft het liedje dan ook nooit op het Songfestival-podium ten gehore kunnen brengen. Alle deelnemers die vorig jaar mee zouden doen, werden verplicht om dit jaar een nieuw liedje in te zenden.

Geen ‘normaal’ Songfestival

Hoe deze editie van het Eurovisie Songfestival er precies uitgaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Dit is afhankelijk van hoe de coronacrisis zich de komende maanden ontwikkelt. Wat wel zeker is, is dat het feest niet in de ‘normale’, uitbundige vorm door kan gaan. Er zullen dan ook geen grote bezoekersaantallen naar de locatie komen. Eerder liet de organisatie van het Eurovisie Songfestival weten hoopvol te zijn over wat er allemaal mogelijk is, en onthulde ze verschillende scenario’s.

Er is nu al een Songfestival-rel rondom presentator Cornald Maas

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: YouTube, RTL Boulevard. Beeld: BrunoPress.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Volgende week start 'Onze boerderij in Europa': Yvon Jaspers licht tipje van de sluier op

Op donderdag 11 maart gaat Onze boerderij in Europa van start. Presentatrice Yvon Jaspers licht alvast een tipje van de sluier op en vertelt wat we van dit seizoen kunnen verwachten.

In het KRO-NCRV-programma trekt Yvon Jaspers samen met een aantal bekende Boer zoekt vrouw-stellen Europa door per camper. Achter het stuur treffen we ook een oude bekende: boerin Bertie!

Advertentie

Yvon Jaspers over Onze boerderij in Europa

Yvon trekt met de stellen door Europa, op zoek naar bijzondere boerenbedrijven. Daar kunnen de stellen inspiratie opdoen voor hun eigen boeren business. Yvon vertelt hoe haar idee voor het programma tot stand is gekomen: “De afgelopen jaren heb ik een agrarische studiebeurs gekregen waarmee ik veel boeren over de hele wereld heb bezocht. Dat was bijzonder leerzaam en opende mijn ogen. Ik zag hoe boeren waar ook ter wereld zich met elkaar verbonden voelen: wij voeden de wereld. Ik zag ook hoe verfrissend en leerzaam het is om eens te kijken bij collega’s in het buitenland. Steeds als ik op zo’n erf stond dacht ik: hier zou ik onze eigen boeren mee naartoe moeten nemen.”

Déze landen zijn bezocht

Dat is werkelijkheid geworden! Yvon heeft met de Boer zoekt vrouw-koppels Denemarken, Duitsland en Zwitserland bezocht. “Het ene moment zijn we in Denemarken bij een bedrijf met een paar duizend schapen, het volgende moment zijn we boven in de Alpen koeien aan het melken. De keer daarna vergapen we ons aan de grootste paardenfokkerij van Europa met olympisch kampioenen om daarna in Duitsland in een grote ton druiven te stampen voor de wijn”, onthult Yvon.

Stof tot nadenken

Volgens Yvon geeft het programma stof tot nadenken: “We zien het Europese agrarische landschap aan ons voorbij trekken. Het zet je aan het denken. Hoe voeden wij de wereld en is die manier ook toekomstbestendig?”

Eerste aflevering

Donderdag 11 maart is de eerste aflevering te zien op NPO 1. In die aflevering duikt Yvon met de Texelse schapenboer Jan en zijn Rianne de camper in. Ze gaan naar Denemarken om mee te draaien in het boerenbedrijf van Sjaak en Jacqueline, die maar liefst 220 melkkoeien hebben. Dat belooft wat!

Dít is waarom Yvon Jaspers verliefd is op Zweden

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard. Beeld: KRO-NCRV

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wendy van Dijk heeft de schaar in het haar gezet en verrast fans met korte coupe

Wendy van Dijk verrast vriend en vijand met een compleet nieuwe look. De presentatrice heeft de schaar in het haar gezet en gaat vanaf nu met kortere lokken door het leven.

Op Instagram deelt ze een filmpje waarin ze trots haar nieuwe kapsel laat zien.

Advertentie

Wendy van Dijk gaat voor korte coupe

Bij het filmpje schrijft ze: “Ik heb het gedurfd!! Waaaah! #nieuwhaar”. Hieruit blijkt dat Wendy behoorlijk wat moed heeft moeten verzamelen om het nieuwe kapsel aan te durven.

Mari van de Ven

Ook noemt ze visagist en haarstylist Mari van de Ven bij het filmpje. “You’re the best”, laat ze hem weten. We kunnen dus wel concluderen dat Mari haar nieuwe kapsel mogelijk gemaakt heeft. Ook Mari deelt de video op Instagram en schrijft hierbij: “The bob it is”. Wendy laat weten dat de knipbeurt heeft plaatsgevonden voor de opnames van Wie van de drie?, de spelshow die ze presenteert op SBS6.

Reacties

In de Instagram-post vraagt Wendy aan haar volgers wat ze van haar nieuwe look vinden. De lovende reacties stromen binnen. “Ontzettend gaaf!” en “Staat je geweldig”, klinkt het onder haar volgers.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wendy van Dijk (@wendyvandijk3)

Dit is waarom Wendy van Dijk vroeger woedeaanvallen had

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien