Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ik gebruikte een week lang geen plastic verpakkingen - dit is het resultaat

Jan Terlouw hield afgelopen week een indringend betoog voor een betere wereld. Plasticvervuiling is daarbij een belangrijk onderwerp. Bijna alles wat we kopen zit tegenwoordig in een plastic verpakking, die zonder pardon in de prullenbak verdwijnt. Terwijl het hartstikke schadelijk is voor het milieu. Libelle’s Daphne ging de uitdaging aan om een week géén plastic verpakkingen te gebruiken. Is dat nog mogelijk in deze wegwerpmaatschappij?

Als je om je heen kijkt in de supermarkt zit letterlijk álles in een plastic verpakking. Om de mandarijnen zit een plastic netje en een plastic label. In de plastic verpakking van een zak snoep zijn de snoepjes zelfs nog per stuk verpakt. Ik kan nu een heel verhaal houden over de gevolgen hiervan, zoals vogels met hun maag vol plastic, het ecosysteem dat langzaam verpest wordt en alle andere vervuiling, maar ik denk dat jullie met die informatie al vaak zat om de oren zijn geslagen. Voor ik aan mijn week zonder plastic verpakkingen begin, vraag ik Talitha Koek, woordvoerder bij Natuur & Milieu in Utrecht, om een aantal tips. Ze komt met een waslijst aan ideeën: ik ga deze week met gemak doorkomen, denk ik.

Advertentie

Maak het verschil
Oké, het is niet zo dat je nu ineens het wereldprobleem van plasticvervuiling kunt oplossen, maar je kunt wel degelijk een verschil maken. De vraag naar plastic verpakking wordt kleiner en je zult mensen inspireren en bewuster laten nadenken. Want denk maar niet dat ik voorheen nadacht over mijn gebruik van plastic verpakkingen. Ik gooi het plastic net zo makkelijk weg als dat het geproduceerd wordt, met alle gevolgen van dien.

Gehaast eten halen
Op dag 1 van mijn uitdaging heb ik een druk schema. Gehaast vlieg ik de supermarkt in om eten te halen zodat ik daarna door kan naar mijn afspraken. Ik kijk om me heen, kijk nogmaals om me heen en na mijn derde blik besef ik dat er geen fatsoenlijke maaltijd te maken is zonder plastic te gebruiken. En dus beland ik bij de kebabzaak waar ik ze vraag om mijn broodje in servetten mee te geven.

Plastic tasjes
Betalen voor plastic tasjes vond ik eerst eigenlijk maar gek: je koopt iets, dan mag je toch verwachten dat je het ook naar behoren mee naar huis kunt nemen? Maar ik ben het er nu helemaal mee eens dat het een goede zaak is. Het gaat niet om het geld dat ervoor betaald wordt, maar om de bewustwording van het makkelijke gedrag: zo loop je met 5 verschillende plastic tasjes door de winkelstraat terwijl die paar shirtjes makkelijk in 1 tas hadden gepast. Elke keer weer 10 cent uit de bodem van je portemonnee halen is dan ook vaak te veel moeite. Waar ik dus al direct mee begon toen mijn uitdaging begon, was het meenemen van een katoenen tas. Het is maar een kleine moeite en toch duurzaam.

Fruit kopen
Terug in de supermarkt. Gelukkig zit er niet om elk groente- en fruitstuk plastic verpakkingen. Maar dan toch liggen er wel weer plastic zakken naast het schap waar je ze in moet doen. Tja, er zat dus niks anders op dan de tomaten en paprika los op de kassaband te leggen. Een gek gezicht, maar hé, het is goed voor het milieu.

Uiterlijke verzorging
Maar dan nu mijn grootse uitdaging van de week: de uiterlijke verzorging. Boodschappen doen was al lastig, maar wat dacht je van een plastic douchefles, tandpastatube, wasmiddelfles en reiningsmelk? Ik moet mezelf meegeven dat ik voor veel problemen een creatieve oplossing heb verzonnen, maar dit was wel lastig. Ik heb als eerste een blok zeep gekocht, dan kon ik die douchefles even laten staan. En om te zorgen dat ik de plastic tube tandpasta niet meer hoefde aan te raken, heb ik mijn eigen tandpasta gemaakt met kokosolie, zuiveringszout en pepermuntolie (en ja, ook daarvoor heb ik stad en land afgezocht naar de ingrediënten in glazen potjes). Wasmiddel heb ik maar niet zelf gemaakt, ik ben geen ster met de wasmachine dus dat liet ik toch maar over aan de plastic boosdoener.

Zelfs dáárin?
En net toen ik dacht dat ik goed bezig was, vertelde Talitha me dat zelfs ín mijn producten nog plastic zit: “Er zitten soms zogenaamde microplastics in: microscopisch kleine deeltjes die in gezichtscrèmes, tandpasta, lippenstift en lenzenvloeistof kunnen zitten. Die piepkleine plastic deeltjes dragen bij aan de Plastic Soep in de oceanen. Als je wilt weten of jouw product microplastics bevat, kijk dan op de ingrediëntenlijst, er staat dan bijvoorbeeld ‘polyethyleen’.” Zorgwekkend, maar dit valt niet onder mijn uitdaging: ik gebruik immers geen plastic verpakkingen.

Flessen drinken
Al op dag 1 betrapte ik mezelf dat ik uit een plastic flesje water aan het drinken was. Dit is echt mijn gewoonte, altijd een flesje water op zak. Ik vind het handig voor onderweg en zo zorg ik dat ik in ieder geval mijn hoeveelheid benodigde water binnenkrijg. Ik besloot dus om het flesje te houden, maar gewoon elke dag even schoon te maken en bij te vullen in plaats van elke dag een nieuwe te pakken. Dit bespaarde me niet alleen geld, maar ook heel wat afval. En trouwens, met dichtgeknepen ogen kun je nog best flessen frisdrank kopen: zorg alleen dat je er een kiest waar je statiegeld voor moet betalen. Talitha vertelt: “Plastic kan in veel gevallen prima gerecycled worden. Denk bijvoorbeeld aan de grote PET-flessen die je voor statiegeld kunt inleveren bij de supermarkt. Dit systeem zou ook uitgebreid kunnen worden naar kleine plastic flesjes, om zo meer schone en recyclebare stromen te creëren.” Klinkt als een goed idee, toch?

Conclusie
Pfoe, sta er eens bij stil waar allemaal een (nutteloze) plastic verpakking omheen zit, het is ongelooflijk. Als je dan toch je levensstijl wilt aanpakken als het om gebruik van plastic verpakkingen gaat, dan moet je af en toe toch best smokkelen, heb ik gemerkt. Gelukkig is het niet per se altijd slecht, vertelt Talitha mij later: “Zo heeft het plastic folie om een komkommer een belangrijke taak: de komkommer vers houden. De verpakking verlengt de levensduur aanzienlijk. Als de komkommer zou vergaan is dit nog veel slechter voor het milieu.” Dat is fijn, want zonder plastic verpakkingen leven is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk. Ik heb zeker veel geleerd uit deze uitdaging, want elke keer als ik nu naar plastic grijp, denk ik wel 2 keer na.

LEES OOK:

Plastic kun je ook zelf recyclen, bekijk daarvoor bijvoorbeeld deze lifehack:

[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]

 

Berichten van Libelle gratis ontvangen op WhatsApp? Meld je nu aan!

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meeste coronabesmettingen op dit moment in noorden van Noord-Holland

Het noorden van Noord-Holland kampt op dit moment met de grootste coronabrandhaard van ons land. Vooral in de steden Den Helder en Hoorn zijn er veel coronabesmettingen vastgesteld.

In de afgelopen twee weken werd bij 4600 mensen uit het noorden van Noord-Holland corona ontdekt.

Advertentie

Coronabesmettingen in Noord-Holland

Hoe het komt dat er daar nu veel coronabesmettingen zijn, dat is niet bekend. De GGD Hollands Noorden zegt hierover: “We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen.”

Hoorn

Met name Hoorn is momenteel een coronabrandhaard te noemen. In de afgelopen twee weken werden daar 861 mensen positief getest. Ter vergelijking: in Amsterdam waren dat er 324, in Rotterdam 334, in Utrecht 217 en in Den Haag 266.

Het gevaar

De GGD is bang dat de besmettingen leiden tot nóg meer besmettingen en dat het zichzelf zo in stand houdt: “Als er veel besmettingen zijn, worden ook veel andere mensen besmet. Hoe hoger het aantal besmettingen om je heen, hoe groter de kans dat jij ook besmet raakt. Als je in een omgeving met weinig besmettingen bent, is de kans klein dat jij het virus oploopt.”

Coronamaatregelen

Het hoge aantal besmettingen ligt volgens de GGD niet aan het schaatsweer van de afgelopen tijd en de drukte die hiermee gepaard ging: “Dit is al een langere periode gaande.” En ook komt het volgens hen niet door het niet naleven van de coronaregels: “Incidenten heb je natuurlijk overal, maar wij hebben niet het beeld dat mensen wat aanrommelen. Wij hebben de indruk dat de regio zich acceptabel aan de maatregelen houdt.”

Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Linda. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Onthuld: met dít nummer gaat Jeangu Macrooy naar het Songfestival

Dit jaar zal Jeangu Macrooy (27) Nederland gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het liedje Birth of a new age. Het nummer is vanaf nú te luisteren.

De onthulling van het nummer heeft de zanger donderdagavond gedaan middels een ‘live première’ op YouTube, Instagram en Facebook. Tegelijkertijd was de onthulling ook in verschillende televisieprogramma’s te zien.

Advertentie

Jeangu Macrooy onthult Birth of a new age

Benieuwd naar Birth of a new age: dé Nederlandse Songfestival-inzending van dit jaar? Luister het liedje hier:

Jeangu over het nummer

Voorafgaand aan de onthulling zei Jeangu over het nummer: “Ik geloof er heel erg in en ben er heel erg enthousiast over, net als vorig jaar bij Grow. Ik hoop natuurlijk dat iedereen het nummer voelt en begrijpt en het mooi vindt.”

Zenuwen

Dat de onthulling live was, zorgde voor extra zenuwen bij de zanger: “Het is natuurlijk spannend, het eerste moment dat het nummer naar buiten gaat en dat iedereen het hoort. Je wil natuurlijk dat het helemaal goed gaat. En dit jaar is anders dan vorig jaar: we beginnen met een live optreden. Dat is altijd spannend, maar tegelijkertijd is dat ook wat het magisch kan maken”, aldus Jeangu in RTL Boulevard. Hij heeft expres gekozen voor een live onthulling: “Straks in Rotterdam is het ook gewoon live, dus we vonden het een goede manier om het zo te beginnen.”

Direct naar de finale

In mei vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Ahoy Rotterdam. Op 18 en 20 mei vinden de halve finales plaats en op 22 mei staat de finale gepland. Jeangu Macrooy mag de halve finale overslaan en staat direct in de grote finale, dankzij de winst van Duncan Laurence in 2019. Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager zullen het spektakel presenteren.

Opvolger van Grow

Birth of a new age is de opvolger van het liedje Grow. Vorig jaar onthulde Jeangu het nummer Grow nog bij de De wereld draait door, maar wegens de coronacrisis werd het Eurovisie Songfestival afgelast. Hij heeft het liedje dan ook nooit op het Songfestival-podium ten gehore kunnen brengen. Alle deelnemers die vorig jaar mee zouden doen, werden verplicht om dit jaar een nieuw liedje in te zenden.

Geen ‘normaal’ Songfestival

Hoe deze editie van het Eurovisie Songfestival er precies uitgaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Dit is afhankelijk van hoe de coronacrisis zich de komende maanden ontwikkelt. Wat wel zeker is, is dat het feest niet in de ‘normale’, uitbundige vorm door kan gaan. Er zullen dan ook geen grote bezoekersaantallen naar de locatie komen. Eerder liet de organisatie van het Eurovisie Songfestival weten hoopvol te zijn over wat er allemaal mogelijk is, en onthulde ze verschillende scenario’s.

Er is nu al een Songfestival-rel rondom presentator Cornald Maas

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: YouTube, RTL Boulevard. Beeld: BrunoPress.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Volgende week start 'Onze boerderij in Europa': Yvon Jaspers licht tipje van de sluier op

Op donderdag 11 maart gaat Onze boerderij in Europa van start. Presentatrice Yvon Jaspers licht alvast een tipje van de sluier op en vertelt wat we van dit seizoen kunnen verwachten.

In het KRO-NCRV-programma trekt Yvon Jaspers samen met een aantal bekende Boer zoekt vrouw-stellen Europa door per camper. Achter het stuur treffen we ook een oude bekende: boerin Bertie!

Advertentie

Yvon Jaspers over Onze boerderij in Europa

Yvon trekt met de stellen door Europa, op zoek naar bijzondere boerenbedrijven. Daar kunnen de stellen inspiratie opdoen voor hun eigen boeren business. Yvon vertelt hoe haar idee voor het programma tot stand is gekomen: “De afgelopen jaren heb ik een agrarische studiebeurs gekregen waarmee ik veel boeren over de hele wereld heb bezocht. Dat was bijzonder leerzaam en opende mijn ogen. Ik zag hoe boeren waar ook ter wereld zich met elkaar verbonden voelen: wij voeden de wereld. Ik zag ook hoe verfrissend en leerzaam het is om eens te kijken bij collega’s in het buitenland. Steeds als ik op zo’n erf stond dacht ik: hier zou ik onze eigen boeren mee naartoe moeten nemen.”

Déze landen zijn bezocht

Dat is werkelijkheid geworden! Yvon heeft met de Boer zoekt vrouw-koppels Denemarken, Duitsland en Zwitserland bezocht. “Het ene moment zijn we in Denemarken bij een bedrijf met een paar duizend schapen, het volgende moment zijn we boven in de Alpen koeien aan het melken. De keer daarna vergapen we ons aan de grootste paardenfokkerij van Europa met olympisch kampioenen om daarna in Duitsland in een grote ton druiven te stampen voor de wijn”, onthult Yvon.

Stof tot nadenken

Volgens Yvon geeft het programma stof tot nadenken: “We zien het Europese agrarische landschap aan ons voorbij trekken. Het zet je aan het denken. Hoe voeden wij de wereld en is die manier ook toekomstbestendig?”

Eerste aflevering

Donderdag 11 maart is de eerste aflevering te zien op NPO 1. In die aflevering duikt Yvon met de Texelse schapenboer Jan en zijn Rianne de camper in. Ze gaan naar Denemarken om mee te draaien in het boerenbedrijf van Sjaak en Jacqueline, die maar liefst 220 melkkoeien hebben. Dat belooft wat!

Dít is waarom Yvon Jaspers verliefd is op Zweden

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Boulevard. Beeld: KRO-NCRV

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wendy van Dijk heeft de schaar in het haar gezet en verrast fans met korte coupe

Wendy van Dijk verrast vriend en vijand met een compleet nieuwe look. De presentatrice heeft de schaar in het haar gezet en gaat vanaf nu met kortere lokken door het leven.

Op Instagram deelt ze een filmpje waarin ze trots haar nieuwe kapsel laat zien.

Advertentie

Wendy van Dijk gaat voor korte coupe

Bij het filmpje schrijft ze: “Ik heb het gedurfd!! Waaaah! #nieuwhaar”. Hieruit blijkt dat Wendy behoorlijk wat moed heeft moeten verzamelen om het nieuwe kapsel aan te durven.

Mari van de Ven

Ook noemt ze visagist en haarstylist Mari van de Ven bij het filmpje. “You’re the best”, laat ze hem weten. We kunnen dus wel concluderen dat Mari haar nieuwe kapsel mogelijk gemaakt heeft. Ook Mari deelt de video op Instagram en schrijft hierbij: “The bob it is”. Wendy laat weten dat de knipbeurt heeft plaatsgevonden voor de opnames van Wie van de drie?, de spelshow die ze presenteert op SBS6.

Reacties

In de Instagram-post vraagt Wendy aan haar volgers wat ze van haar nieuwe look vinden. De lovende reacties stromen binnen. “Ontzettend gaaf!” en “Staat je geweldig”, klinkt het onder haar volgers.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wendy van Dijk (@wendyvandijk3)

Dit is waarom Wendy van Dijk vroeger woedeaanvallen had

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien